Журналистът от в. “Капитал” Росен Босев бе окончателно осъден на

...
Журналистът от в. “Капитал” Росен Босев бе окончателно осъден на
Коментари Харесай

Журналистът от “Капитал” Росен Босев осъден на 1000 лв. за клевета срещу бившия шеф на КФН

Журналистът от в. “Капитал” Росен Босев бе дефинитивно наказан на втора инстанция за клюка. Присъдата е на тричленен състав на Софийския градски съд (СГС) с ръководител Петя Крънчева. Допреди няколко години тя беше зам.-шефка на съда и председателка на Наказателната гилдия.

Делото против Росен Босев е заведено по просба от някогашния началник на Комисията за финансов контрол (КФН) Стоян Мавродиев. Журналистът е осъден с административна глоба - санкция в размер 1000 лв.. Той е наказан за казаното в утринния блок на Нова тв “Здравей, България” на 15 януари 2015 година: “Г-н Мавродиев има отношение към схемата за пране на пари, по която обвиняем е Евелин Банев-Брендо. Чрез своите дейности той е улеснил изпирането на сума, добита от наркотрафик”, написа 24 часа.

Мавродиев е показал в тъжбата си и още един израз, котел в “Шоуто на Слави” по Би Ти Ви на 16 януари 2015 година Но за него съдът приема, че не е оскърбителен.

Ето какво гласи правосъдното решение: "Във връзка с медийните изявления по отношение на ВНЧХД № 4669/2018 година прецизираме следното: Въззивното частно наказателно дело против журналиста Росен Босев е формирано в Софийски градски съд на 23 октомври 2018 година и е завършило 7 месеца по- късно с решение от 21 май 2019 година, което е закономерен период за разглеждане на въззивно произвеждане. Повреме на наказателния развой пред Софийски градски съд са спазени всички законови процедури по приканване на страните. Всеки един от тричленния правосъден състав, разглеждащ делото, се е срещнал с всички материали и е разискал доказателствената цялост в цялост. По настояването за отказ на докладчика по делото се е произнесъл целият правосъден състав. Крайният правосъден акт още веднъж не е еднолично решение на съответен арбитър, а е предписан единомислещо и без особени отзиви. Тримата съдии са достигнали до единното мнение, че подсъдимият е отговорен по част от предявеното му обвиняване и са удостоверили неоправдателната присъда на първоинстанционния съд. Страните по делото навреме са известени за решението и са получили копия от правосъдния акт ".

Присъдата провокира гнева на публицистите от “Капитал”, които излязоха с протестна декларация. “Всичко това ни кара да считаме, че осъждането на нашия сътрудник е злоумишлен отговор за журналистическата му работа, правосъдна принуда против свободата на изразяване”, се споделя в тяхната позиция.

Последва неотложен отговор на Софийския градски съд.

“Тримата съдии са достигнали до единното мнение, че подсъдимият е отговорен по част от предявеното му обвиняване и са удостоверили неоправдателната присъда на първоинстанционния съд”, е позицията на съда. В претекстовете към присъдата на съдиите, които са повече от 25 страници, се изяснява, че по делото не са били събрани никакви доказателства Мавродиев да е бил осъждан, упрекван или съпричастен към сходна активност. Те не отхвърлят обстоятелството, че по наказателното дело против Банев има приложеви заверки от страна на Мавродиев на пълномощни на дамата на Брендо Моника Добринова и сестра ѝ Десислава Дишлиева. Съдиите обаче показват, че в действителност очевидец по делото против Брендо е обяснил, че по това време Мавродиев е имал компания. В претекстовете си магистратите показват още, че Росен Босев е разбирал, че разгласява обществено позорящ факт, защото охарактеризира тъжителя в отрицателна светлина.

От позицията на публицистите от “Капитал” излиза наяве, че по време на делото той е изискал отказ на арбитър Крънчева, тъй като през годините писал доста сериозни материали във връзка с нея, до момента в който тя била зам.-шефка на съда. Съдийката не се отвела.

“По настояването за отказ на докладчика по делото се е произнесъл целият правосъден състав. Крайният правосъден акт още веднъж не е еднолично решение на съответен арбитър, а е предписан единомислещо и без особени мнения”, се споделя в мнението, публикувано от Софийски градски съд. Останалите двама съдии са Николай Николов и Александрина Дончева.

СТОЯН МАВРОДИЕВ

“В случая с Росен Босев делото завърши за четири месеца. А по предписание на арбитър Крънчева и в несъгласие със закона в продължение на няколко месеца журналистът беше търсен от чиновници на Съдебна защита, а негови близки на разнообразни адреси унизени с визити и призовки, в които се цитират не текстовете, относими към делото, а такива за тежко съзнателно закононарушение. При състояние че той в никакъв случай не се е укривал”, настояват още от “Капитал”.

В отговор от Софийски градски съд прецизират, че наказателното дело било формирано на 23 октомври 2018 година и е завършило 7 месеца по-късно с решение от 21 май 2019 година Това било закономерен период за разглеждане на въззивно произвеждане.

Съдиите споделят още, че са спазени всички процедури по приканване на страните. Всеки един от тричленния правосъден състав, разглеждащ делото, се е срещнал с всички материали и е разискал доказателствената цялост в цялост. Страните по делото навреме са известени за решението и са получили копия от правосъдния акт, прецизират още от Софийски градски съд. Те показват, че при установяване на наказването - 1000 лв. санкция, превес се взели смекчаващите виновността условия като чистото правосъдно минало, а и че няма тъжба от Мавродиев против размера на глобата. Тя е била същата и по делото на първа инстанция в районния съд.

Росен Босев щял да се обърне и към съда в Страсбург.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР