Журналистът Недялко Недялков, председателят на българската ММА федерация Станислав Недков–Стъки,

...
Журналистът Недялко Недялков, председателят на българската ММА федерация Станислав Недков–Стъки,
Коментари Харесай

Подписка на 111 хиляди граждани за връщане на хартиената бюлетина бе внесена в парламента

Журналистът Недялко Недялков, ръководителят на българската ММА федерация Станислав Недков–Стъки, журналистът Николай Бареков, шефът на „ Труд “ Петьо Блъсков и синът му Петьо Блъсков-младши бяха в Народното събрание в качеството си на представители на инициативния комитет на Консервативно-патриотично придвижване, с цел да входират в деловодството на Народното събрание подписка от към 111 хиляди гласа на жители, които поддържат връщането на хартиената бюлетина. Те се срещнаха и разговаряха с депутати от другите парламентарни групи, заяви Tribune.

„ Внесохме я в деловодството на Народното събрание и в този момент сме тук, тъй като настояваме политическите партии да ни отговорят. Дали ще се съобразят с волята на толкоз доста българи, които единствено за две седмици споделиха, че желаят да имат право да избират по какъв метод да гласоподават – смесено, с хартия или с машина.

Това е право, заложено в конституцията, което им беше отнето от по този начин наречената „ партия на смяната “ по недодялан, манипулативен метод, без да има никаква изясненост по отношение на отчетността на разписките. Това не беше оповестено по никакъв метод от ЦИК. Свидетели сме на една операция, на едно политическо безвремие, което е породено и от порочния метод, по който беше гласувано в България с машини. Нещо, което го няма в нито една развита европейска страна. Има го единствено във Венецуела, Индия и в България – 100% наложителен машинен избор “, съобщи в коридорите на Народното събрание Недялко Недялков.

„ Вчера беше импортиран законопроект на Българска социалистическа партия в пленарната зала. С гласа единствено на един народен представител от Българска социалистическа партия, господин Крум Зарков, това предложение не беше позволено за разглеждане и гласоподаване. Искам господин Зарков да изясни за какво гласоподава срещу своята лична парламентарна група, за какво неодобрява концепциите на своите съпартийци и на своя електорат.

Знаем, електоратът на Българска социалистическа партия е формиран от по-възрастни хора, които имат проблем с машинното гласоподаване и които преобладаващо са консервативни хора и избират да гласоподават по обичайния метод с хартия. Нека господин Зарков изясни дали той ще е повода стотици хиляди българи да не могат да изберат по какъв метод да гласоподават. Аз желая да попитам и господата от „ Продължаваме Промяната “ за какво се плашат да гласоподават с хартиена бюлетина. Това ли е методът да дойдат на власт, с операция на машините ли? “, попита той.

„ Преди да бъде разхлабен този парламент, би трябвало да бъде върнато конституционното право на българските жители да гласоподават по желание, да се отиде на нови избори посредством смесено гласоподаване и да бъде определено ново държавно управление с по-голяма легитимност и по-голяма поддръжка от българите “, съобщи от своя страна Стъки.

Представителите на Инициативния комитет разговаряха с някогашния ръководител на Народното събрание и сегашен консултант на парламентарната група на ГЕРБ Цвета Караянчева, която съобщи, че е подкрепила подписката. По думите й жителите би трябвало да имат право на избор.

Те се срещнаха и с групата на Движение за права и свободи в Народното събрание, които се ангажираха да спомагат тези подписи да бъдат видяни от всички народни представители.

Председателят на ПГ на Българска социалистическа партия Георги Свиленски отхвърли среща с тях.

От инициативния комитет няколко пъти пробваха да беседват и с депутати от Политическа партия, само че без триумф. При един от опитите им да влязат в стаята на парламентарната група, бяха изблъскани от депутатка или сътрудничка на „ Промяната “, която ги скастри с думите „ Влизате в частна благосъстоятелност “.

Групата съумя да се срещне с ръководителя на парламентарната група на „ ИТН “ Тошко Йорданов, който им сподели: „ Уважение към вашето мнение, само че ние имаме наше. Ние държим наложителното машинно гласоподаване да остане, тъй като считаме, че с хартиените бюлетини могат да се вършат страшни фалшификации “, безапелационен бе той.

От Демократична България им споделиха, че 111 хиляди гласа не са нищо, те имали 3 милиона на избори.

От „ Възраждане “ също заобиколиха предлагането за среща с Инициативния комитет.

„ Искаме връщане на хартиената бюлетина, не с цел да връщаме остарели практики, а да дадем цялостна опция за избор на българския народ, който желае да гласоподава с хартиена бюлетина, който желае да си гласоподава с машина. Въпрос на една седмица е, в случай че има държавническа воля и политическа воля, това решение да бъде взето и да забравим за този случай. Ако не, ние ще бъдем принудени да участваме към този момент в народен референдум “, съобщи Николай Бареков.

„ Ако в границите на този парламент не бъде чут гласът на тези 110 000 души, незабавно щом се разпусне Народното събрание, ние ще предизвикваме подписка за референдум, в който ще има и други въпроси, които не са приятни за политиците. Например тематиката за еврото и Северна Македония “, означи Недялко Недялков.

„ Моментът е сериозен и е време хората да се обединят към някои дела “, добави той.

„ На първо място би трябвало да се съобразят с Конституцията на България, тъй като правото на жителя да има избор е задраскано със наложителното машинно гласоподаване. С това би трябвало да се съобрази българският парламент и да промени Закона за изборите “, сподели от своя страна Петьо Блъсков–старши.
Източник: breaking.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР