Журналистът Христо Христов, който от години се занимава с комунистическите

...
Журналистът Христо Христов, който от години се занимава с комунистическите
Коментари Харесай

Журналистът Христо Христов до Васил Терзиев: Ще дадете ли достъп до документите на вашите близки в архива на Държавна сигурност?

Журналистът Христо Христов, който от години се занимава с комунистическите закононарушения и Държавна сигурност, изпрати отворено писмо до претендента на ПП-ДБ за столичен кмет Васил Терзиев. Както стана ясно дядото, бащата и братът на дядото на Терзиев са кадрови офицери от Държавна сигурност. В писмото Христов упорства Терзиев да даде достъп до документите в архивите на Държавна сигурност за неговите близки. Ето какво написа в писмото:

До

Васил Терзиев,

Кандидат за кмет

На гр. София

Отворено писмо

Уважаеми господин Терзиев,

Обръщам се към Вас с молба да дадете единодушие за запознаване с документите в архива на Държавна сигурност за Вашите татко и дядо, които са служили в нейните структури като щатни чиновници.

Достъпът до тези архивни документи на Държавна сигурност е подбуден от огромния публичен интерес, провокиран от връзката на Вашите близки с тоталитарния комунистически режим след издигане на кандидатурата Ви за кмет на гр. София на идните локални избори през тази есен.

По Закона за достъп и откриване на документите и за оповестяване на принадлежност на български жители към Държавна сигурност и разследващите служби на Българската национална войска представителите на медиите и откривателите не можем да получим достъп до сходни архивни документи без единодушието на директните наследници.

Това е и повода да се обърна към Вас като правоприемник, а употребявам формата навън писмо, защото нямам достъп до Вас и не разполагам с Ваши контакти.

Молбата към Вас е подбудена и от Вашата увереност, че не се притеснявате от дейности на Ваши близки в предишното, която изразихте обществено в изявление по NOVA телевизия на 28 юни 2023 година

Убеден съм, че и други представители на медиите сигурно ще демонстрират интерес към въпросните документи и достъпът до тях е най-хубавия метод да се отговори на този интерес.

С УВАЖЕНИЕ:

Христо Христов,

публицист и създател

на профилирания уебсайт desebg.com

Източник: breaking.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР