Журналистът Григор Лилов публикува дълъг пост в профила си във

...
Журналистът Григор Лилов публикува дълъг пост в профила си във
Коментари Харесай

Журналистът Григор Лилов изригна във фейсбук за доклада на ЕК за България: Ох, тази геополитика

Журналистът Григор Лилов разгласява дълъг пост в профила си във фейсбук.

В него той разяснява отчета на Европейската комисия за България. 

Ето какво е написал Лилов:

ОХ, ТАЗИ ГЕОПОЛИТИКА
**** Докладът на Европейска комисия за България

Бел.:Мониторингът (наблюдението) се прави по механизма за съдействие и инспекция (сочен по-нататък в текста като МСП)

~~~~~~ИЗ ДОКЛАДА НА Европейска комисия ЗА 2018 ГОДИНА~~~~~~

През януари 2017 година Комисията извърши цялостна оценка на напредъка, реализиран от България през последните 10 години от основаването на механизма за съдействие и инспекция (МСП) през 2007 година

Годината, минала след ноември 2017 година, беше интервал на политическа непоклатимост в България, което способства за процеса на промени. Най-важната обособена стъпка беше приемането на промяната на общата рамка за битка с корупцията през януари 2018 година

*
Въпреки че Комисията към момента не може да заключи, че някой от индикаторите е изпълнен в приемлива степен на сегашния стадий, тя остава на мнение, че с непрестанно политическо водачество и решителност за реализиране на прогрес в промяната, България би трябвало да може да извърши оставащите рекомендации по МСП в близко бъдеще “. Съветът приветства забележителните позитивни стъпки, като в същото време означи, че следва още доста работа.
***

МЕДИИТЕ В ДОКЛАДА

Международните наблюдаващи означиха значително утежняване на медийната среда в България през последните години, като българският медиен бранш се характеризира с непрозрачна благосъстоятелност и едва използване на журналистическите стандарти. Това състояние се отразява върху качеството на публичния спор и затова поражда риск от ограничение на достъпа на обществеността до информация заради ограничавания брой самостоятелни източници.

Медийната среда е от изключително значение за независимостта на правосъдната власт на фона на целенасочени офанзиви против съдии в някои медии, свързани с непрозрачни ползи, и компликации при намирането на ефикасни средства за правна отбрана. Висшият правосъден съвет играе основна роля в отбраната на правосъдната власт и отстояването на нейната самостоятелност против сходни офанзиви.8
В по-общ проект, способността на медиите и на гражданското общество да търсят отговорност на властващите в плуралистична среда, свободна от напън, съставлява значима основа за реализирането на промените, обхванати от МСП, и като цяло е основа за по-добро ръководство.

ЗАКЛЮЧЕНИЕТО НА ДОКЛАДА

През дванадесетте месеца след ноември 2017 година България е траяла напъните си за осъществяване на рекомендациите, избрани в отчета от януари 2017 г. 
Предвид оценката, изложена в сегашния отчет, Комисията счита, че няколко рекомендации към този момент са изпълнени, а редица други са доста близо до осъществяването. Комисията е уверена, че България ще бъде в положение да извърши всички останали рекомендации. С решителни следващи дейности по останалите рекомендации България ще направи значима стъпка към разрешаването на доста от провокациите, пред които е изправена. Тя би трябвало да продължи да отбелязва съответни резултати, тъй че да бъде консолидиран постигнатият прогрес. 
Тази позитивна наклонност би трябвало да се резервира до момента в който МСП се ползва и ще би трябвало да бъде следена непрекъснато от българските органи откакто действието на МСП бъде прекъснато. 
Прозрачното докладване от българските органи и публичният и гражданският надзор ще играят значима роля при поемането на осъществяването на мониторинга на национално ниво и за обезпечаването на нужните гаранции за трайното придържане към прогрес и промени. 
Комисията ще продължи да следи и следи от близко напредъка и има намерение да направи още веднъж оценка на постигнатия прогрес преди края на сегашния си мандат. Комисията чака, че с това процесът на МСП за България ще бъде завършен. В сходство с тази цел Комисията приканва България да следва актуалната позитивна наклонност в посока на осъществяване на всички оставащи рекомендации.
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

ЗАД ЗАВЕСАТА НА ДОКЛАДА

За мен отчетът е характерен артикул на " хем вако, хем и тако ": от една страна би трябвало да похвалим, от друга - да отправим сериозни бележки. 
Той е израз на геополитиката на Европейски Съюз и по тази причина няма доста общо с действителната обстановка със законността и правораздаването у нас. 
На фона на тази геополитика в Европейски Съюз, в която пораства напрежението с Полша, с Унгария, към този момент и с Чехия, заплахата от разпад на Испания, градусът на напрежението към Брекзит и г.н, в Брюксел се нуждаят от политическа поддръжка на държавите-членки. 
И очевидно разчитат да я получат от ръководещата България коалиция, откакто са с необятно затворени очи за действителната ситуция у нас.

Ето да вземем за пример една констатация за корупцията: 
" Най-важната обособена стъпка беше приемането на промяната на общата рамка за битка с корупцията през януари 2018 година "
Дрън-дрън - мижи, да те лъжем!

И 100 рамки да се одобряват, е кристално ясно, че правораздаването у нас продължава да не работи законно, подвластно е от изпълнителната власт, политизирано е до дъно, в значително случаи е корумпирано и вместо мотор, е спирачка пред реформирането на родното общество и страна.

Аз съм залят със сигнали от жители и компании за погазено правораздаване. Но по какъв начин да им оказа помощ, откакто моето семейство се сблъсква със същите проблеми, въпреки че съм прочут публицист?

НЯМА ПРАВОРАЗДАВАНЕ - ИМА " ПРАВО " -НАКАЗВАНЕ

Например в Софийския областен съд в границите на две години по няколко правосъдни каузи и в разнообразни правосъдни сформира се случи следното:
1. администрацията и един от правосъдните сформира отхвърли какъвто и да е мой достъп до материалите по делото. Въпреки жалбите ни не последва никаква реакция на управлението на съда, на висшите органи на правосъдната система - Висш правосъден съвет и Инспекторат. Стигна се до там, че в апелативния състав трябваше да оборвам правосъдно определение по делото, без да мога да го уточнявам при разглеждането му в тази по-горна инстанция. 
2. по второто дело с огромен напън съдийката (която го водеше!!!) съумя да се пребори, въпреки и след доста месеци време с " незнайните сили ", с цел да получа най-накрая нужния ми достъп до делото. 
3. по трето дело съдийката Мария Шейтанова от 151 състав не вписа основни условия, отрази погрешно друго и направи и напълно неприемливото. 
**** Като връх на наглостта тази служителка на Темида си разреши мои безапелационни, но напълно изрично изразени несъгласия да впише в протокола като единодушия.**** 
Поисках ново съвещание, на което изслушахме магнитофония запис, който изцяло удостовери правотата ми. Въпреки това съдийката записа и в този втори подред Протокол, че първият отразявал " правилно " събитията. 
Обърнах се към Висшия правосъден съвет и Инспектора за реакция (и за опазване на магнитофония запис, тъй като бях уверен, че ще го унищожат) Те отхвърлиха да вземат отношение, макар че това им е вменено от Закона и трансферираха топката към ръководителя на Софийкия областен съд. 
От мин. година, до момента нямам никаква реакция от нито една от упоменатите инстанции. А безусловно след дни ми следва апелативното разглеждане, където тези фалшифицирани протоколи от правосъдни съвещания ще служат като основа за преценката на апелативния арбитър. 
4. по едно дело, за което изобщо не бяхме осведомени и известени, че то, това дело съществува (!!!), като резултат нелегално беше публикуван изпълнителен лист. На негова основа блокираха освен персоналната банкова сметка на брачната половинка ми, само че и изобщо некасаеща го фирмена сметка на компанията, която издава моите книги (!!! - очевидно това е било същинската цел)
5. върхът е, че след моето следващо следствие за съветските газови ползи и за " Овъргаз " компанията сполучливо засъди щерка ми за топлинна услуга по фактури, които са издадени на... непознато, друго име (на различен човек са!!!!) и по непознат (неговия!!!), а не нейният абонатен номер!!! 
Но българският съд одобри тези непознати фактури, издадени за непознати отговорности като задоволително съображение да даде ход на процеса (!!!!)

И тъй наречените, и т.н. 
Забележителното, че в последно време деликатно отбягват да съдят мен, а са се прицелели в членовете на фамилията ми. 
И е ясно за какво! Става дума за политически поръчки към българската Темида и в случай че съдят мен, ще стане напълно транспарантна играта им. А и най-боли, когато околните ми имат неприятности поради работата ми като публицист.

===========================
Посочвам част от ставащото към мен, тъй като мога да си показва (и го знам от стотици сигнали до мен) какво се случва на елементарните жители и компании, попаднали в тази мелница на една корупционна псевдоТемида. 
Аз съм обществена фигура, публицист с интернационална популярност и те нямат моите благоприятни условия да се защитят.

Досега не съм алармирал европейските органи, с цел да не опетнявам България, само че в този момент, след този неприличен отчет ще го сторя - очаквам единствено изхода на делото с подправените протоколи и на другото с непознатите фактури и непознат абонатен номер. 
И ще го сторя вкупом дружно с десетина други случаи на други жители и компании, които изследвах и които правосъдната система нелегално, ИМЕННО НЕЗАКОННО е премачкала като с валяк! 
А за това, което правосъдната система не желае и не желае да стори, знаем всички - нито едно наказано лице от висшите ешелони на властта за корупция, нито едно разкрито шумно ликвидиране, а в противен случай - прикривано посредством нея (например шесторното ликвидиране в Нови Искър) и цялостно табу върху истината за драмите в България (от наводненията до детонацията на влака в Хитрино)

*
И на този декор, който е всекидневие за доста хиляди жители, компании, Европейска комисия се води от някакъв геополитически интерес да не разлайва кучетата - ръководещите у нас елити, с цел да не се опълчат непосредствено против Комисията и Европейски Съюз, изпълнявайки повелите на Кремъл (това е схващането на Комисията и по тази причина е подобен Докладът) 
***

ГЕОПОЛИТИКАТА

С което отлично осъществя цел на тези " елити " - да продължат да заплашват с джавкане доста и до небесата против Европейски Съюз и по този начин да получават в действителност подкупи от Европейска комисия и Европейски Съюз - да не лаят против тях, тъй като импровизирано е позволено обири на субсидииите им посредством корупционни механизми. 
***** Този " европейски " метод им разрешава да ръководи по прикрит тоталитарен метод, тъй като действително правораздаване в доста връзки няма! 
***** Този метод им разрешава да употребяват правосъдната система като инструмент за кавга с неуместните, както става и в моя случай! 
***** Този метод на процедура подтиква беззаконието, ширещо се у нас, трансформирало се в норма и репресиращо прикрито и скрито тези чиновници на Тимида, които желаят почтено да служат на обществото! (бел.: и такива случаи съм проучвал)
***** Този метод разрешава на родните властови мерзавци в едни либерален геополитически съюз да си сложат подправена маска на лицето и под нея да построяват и укрепват неототалитарна система. Такава, която отглежда и се кани да роди и български вид на Ердогановия прелом. 
***** Този метод на процедура закрепва и утвърждава неприемливото - ролята на българския министър председател Бойко Бирисов, на ръководещата коалиция, на целокупния политически " хайлайф " на страната, на България като доста болно и едва място в Европейски Съюз и като Троянски кон на Кремъл в Брюксел.

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Утвърждава я точно и посредством такива отчети! 
Защото рано или късно ще се извика " царят е гол ", но до тогава може доста повече бели да са сторени от София - включително и за съкровени геополитически ползи на Европейски Съюз. 
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Единственото утешителното е, че родните мерзавци не могат да извадят България от Европейски Съюз - знаят от тайните социологически изследвания, че българските плебеи даже след намек за такава крачка неотложно ще се преродят в Спартак поради наранени техни съкровени ползи (1 млн. роднини-емигранти, пращащи преводи, 1 млн. гастарбайтери, 52 000 младежи, учещи на открито в Европейски Съюз и така нататък - точно такива фактори изведоха хиляди и хиляди и хиляди на площадите, с цел да срутят кабинета на Орешарски.)

Но в това положение България е като раков израстък в тялото на Европейски Съюз - щом за България може по този начин, за какво не и за нас, евентуално си мислят някои ръководители на други страни-членки. И май и това предизвика проблемите към правосъдната система с Унгария, Полша... Разюзданата корупция на ръководещите у нас също предизвика такова държание и някои други страни.

Липсата на точни оценки, неналичието освен на смели визии, само че и на на увереност в Брюксел, следващ образец за което е Доклада, е част от аргументите за бедите в Европейски Съюз.

***** На този линк в уебсайт за всеобщо шерване съм качил на български език отчета на Европейска комисия за " напредъка " на България
https://dox.abv.bg/download?id=a6dd82e82e#



Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР