Журналистът Георги Милков дълги години е отразявал военни конфликти по

...
Журналистът Георги Милков дълги години е отразявал военни конфликти по
Коментари Харесай

Георги Милков: Воюващите страни не пипаха журналистите преди, а сега стрелят първо по тях, за да не се знае истината

Журналистът Георги Милков дълги години е отразявал военни спорове по целия свят от мястото на събитието. В изявление за предаването " На кафе " по " Нова телевизия " той разкри какво го е отдалечило напоследък.

" Едно време беше елементарно - слагаш табелка Press или TV или някакъв характерен знак, който демонстрира на двете воюващи страни, че ти си публицист. И имаше неписано предписание никой да не стреля по теб. Да, рисково е, може да получиш подведен патрон, само че това са рисковете на специалността. А в този момент тези неща се обърнаха по един ужасяващо извратен метод и когато си сложиш табелка, че си публицист, стартират да стрелят първо по теб. Защо - защото войните започнаха по този начин да се водят, че никой да не желае да има на място справедлив глас журналистически, тъй като по този начин по-трудно ще минава пропагандата от едната или другата страна ", сподели той.

" Технологиите трансформираха доста публицистиката и стана по този начин, че може да си измисляш това по какъв начин се движи войната съгласно теб и да го разпространяваш посредством всичките канали вероятни на обществените мрежи и останалите, които владееш. И в случай че в тази организация някъде се появи неутрален публицист, който просто желае да отрази какво се случва на място, той пречи на твоята пропагандна машина и по тази причина би трябвало да го убиеш. Ето това нещо в последните години ме накара да се замисля дали твоята гибел заслужава дребната истина, която ще занесеш на света. Да, в случай че ще спре войната, може би един човешки живот си заслужава, само че в случай че твоето безсмислено мъжество потъне в този бълвоч от измислени подправени истории, тогава може би няма никакъв смисъл да поставяш роднините си, приятелите си, околните си, а и истината в такова конфузно състояние ", счита Милков.

Запитан по какъв начин да отсеем същинските от подправените нови, той отговори: " Аз за себе си не всеки път елементарно, само че мога да се ориентирам в това къде може да е скрита лъжата. Начинът ми на работа през всичките тези години ме е предиздвикал да виждам всевъзможни източници. И като ме лъжат от доста страни си върша сметка самичък за себе си къде би могла да бъде истината. Но не съм сигурен дали естествен човек в случай че пусне случаен канал би могъл да се оправи с това. Хората са абсолютно загубени удавници в това море от подправени вести ".

Войната в Украйна той разяснява по този начин: " Това е толкоз безсмислена, толкоз ирационална война, че тя не предстои на някакъв логически разбор. Защото по какъв начин може да обясниш братоубийство, с изключение на с някакъв несъизмерим отговор. Затова нямам отговор по кое време, по какъв начин и за какво би свършила тази война, както нямах отговор и за какво стартира ".
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР