Жрица, която е била и тракийска аристократка, е била погребана

...
Жрица, която е била и тракийска аристократка, е била погребана
Коментари Харесай

Жрица е била погребана със златно съкровище край Синеморец

Жрица, която е била и тракийска аристократка, е била заровена със златното си богатство край Синеморец. Това разкри шефът на Общинския исторически музей в Царево Тодор Гондов пред NovaNews.

Той посочи, че съображение да се направи това съмнение е обстоятелството, че измежду 180-те ювелирни аксесоари от злато и 30 от сребро се пази висулка на огърлицата, на която има знака на Богинята майка, а такива по това време са носили само жриите. 

Кореспондентът пък Елена Танева посочи, че златното находище е намерено през 2006 година при експедиция в Странджа, ръководена от археолога Даниела Агре.

Уникалното златно и сребърно богатство ще остане в Общинския исторически музей в Царево през целия летен сезон. То е едно от дребното оживели от иманярските нападения некрополи.

Съкровището се намира в трезора. Години наред стои тук, а неотдавна беше в Ню Йорк. 

" Една от обеците е с Богинята на успеха Нике. С извънредно качество е. Най-ценното е плочката - на която написа " направи Деметриос за Куртудзундус ". Предполага се, че майсторът е изработил златните украшения за брачната половинка на този благородник. Периодът е Късен еленизъм, 2-1 век прочие Хр. ", изясни Гондов.

Друго скъпо находище е антична гробница. " Тя е единствената в община Царево. Намира се в землището на село Бродилово. Управителите на античния регион са я демонтирали и местили при промяната на минните полета. Гробницата е била обрана още в Античността. Древните са знаели какво се поставя при погребенията и са желали да го имат. ", описа още Гондов. 
Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР