Живял в Древен Китай един император, който много се гордеел

...
Живял в Древен Китай един император, който много се гордеел
Коментари Харесай

Притчата за императора, който търсел истината

Живял в Древен Китай един император, който доста се гордеел с хубостта си, само че един път чул да се приказва, че в царството му има мъж на име Сун, който бил по-красив от него.

Императорът изгарял от любознание да види лицето на този Сун, само че все не успявал да се види с него. Но неговата брачна половинка и най-близкият му прислужник съумели да го видят.

Императорът решил първо да попита прислужникът си, само че той изрично отрекъл Сун да е по-красивият от двамата и декларирал, че императорската хубост е несравнима.

След това императорът се допила до обичаната си. Тя също му дала отговор, че той е най-красивият мъж в страната и Сун е надалеч от неговото величие.

Веднъж в двореца дошъл отдалечен посетител. Той вечерял с императора и инцидентно загатнал, че е виждал Сун, прочут със своята хубост.

- По-красив ли е от мен – попитал незабавно императорът.

- Не, Ваше Величество! Вие сте доста по-красив от Сун.

Императорът решил да се разноски из народа, убеден към този момент от прислужникът, брачната половинка му и госта, че е на-красивият мъж в цялостен Китай. На улицата обаче се сблъскал с необикновено хубав мъж.

- Този човек е по-красив и от мен и от Сун – помислил си императорът и защото бил превдварително решен, решил да попита инцидентна жена кой е този мъж.

- Това е Сун – отворила му дамата.

 Китай

- А по-красив ли е от мен – попитал я императорът.

- Да, той е най-красивият мъж в страната – дала отговор му дамата, без да подозира с кого беседва.

Императорът бил наскърбен не тъй като Сун е по-красив от него, а тъй като най-близките му хора са го излъгали, когато е търсел истината.

Той отишъл при един от мъдреците в царството, с цел да разберете за какво е държан е цялостно незнание.

- Слугата те е излъгал, тъй като е зависещ и се опасява за живота си. Жена ти е излъгала, тъй като те обича и не е желала да страдаш, а гостът те е излъгал, тъй като е желал да бъде вежлив. Ако искаш да схванеш истината, постоянно питай чужд – дал отговор мъдрецът.

Източник: sanovnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР