Живовлякът е една от онези билки, които често се подминават

...
Живовлякът е една от онези билки, които често се подминават
Коментари Харесай

Живовляк – Ползи и Вреди, Лечебни Свойства, Рецепти

Живовлякът е една от тези билки, които постоянно се подминават като елементарен бурен, само че в действителност крият в себе си същинско богатство от изгоди за здравето. Това нискорастящо многогодишно растение е било употребявано от епохи за лекуване на разнообразни неразположения с помощта на своите мощни лечебни свойства.

Растението живовляк съдържа растителни съединения, които могат да понижат възпалението, да подобрят храносмилането и да подтикват заздравяването на рани.

Тази публикация преглежда както какво е живовляк, по този начин и изгодите, страничните резултати, методите на приложимост на живовляка.

Какво съставлява живовляка?

Живовлякът (Plantago) е жанр едногодишни или многогодишни растения, по-рядко шубраци, от семейство Живовлекови (Plantaginaceae).

Живовлякът се отличава с опростената си конструкция и елементарно разпознаваеми характерности.

С неговата дълбока коренова система и овални, дебели листа, той е приспособен към разнородни среди, което го прави необятно публикуван по целия свят.

Срещат се над 250 типа, най-вече в умерените области. В България има към 15 типа, от които един е предпазен от Закона за биологичното многообразие.

Някои от най-познатите типове са:

  • Широколистен живовлек (Plantago major)
  • Теснолистен живовлек (Plantago lanceolata)
  • Среден живовлек (Plantago media)
  • Морски живовлек (Plantago maritima)
  • Индийски живовлек (Plantago ovata)

Ползи от живовляка

Някои лечебни свойства на живовляка включват възстановяване на дихателните функционалности и лекуване на кожни лезии и рани.

Той е незаместим асистент в домашната аптечка за битка с голям брой здравословни проблеми.

Може да понижи възпалението

Докато реакцията на тялото към пострадване включва ниски равнища на инфектиране, несъразмерното инфектиране може да аргументи разнообразни болести.

Изследванията демонстрират, че живовляка може да има противовъзпалителни свойства.

По-конкретно, листата съдържат няколко противовъзпалителни съединения, като флавоноиди, терпеноиди, гликозиди и танини.

Проучване върху плъхове откри, че използването на дестилат от живовляк понижава няколко маркера на инфектиране, породено от увреждане на черния дроб.

Друго проучване върху животни дава сходни резултати, показвайки, че екстрактът от живовляк доста понижава възпалението и понижава чернодробните ензими, като по този метод защищава от увреждане на черния дроб.

Освен това изследванията в епруветка допускат, че семената от живовляк могат да понижат няколко маркера за инфектиране и да инхибират растежа на избрани ракови кафези.

Въпреки това е значимо да се означи, че живовлякът не би трябвало да се преглежда като лекарство за рак. Необходими са проучвания върху хора, с цел да се оценят тъкмо неговите противовъзпалителни резултати.

Може да насърчи заздравяването на рани

Някои изследвания демонстрират, че живовлякът може да помогне за заздравяването на рани.

Това се случва посредством понижаване на възпалението, инхибиране на микробния напредък.

Например, изследване, включващо 40 индивида, откри, че потреблението на гел, съдържащ по едно и също време алое вера и живовляк, подкрепя заздравяването на язви на краката.

По същия метод, в изследване върху животни, локалното приложение на алое вера и живовляк демонстрира усъвършенстване в заздравяването на рани и възобновяване на тъканите.

Въпреки това е предизвикателство да се дефинират точните резултати единствено на живовляка, защото тези изследвания включват и алое вера.

В друго проучване върху животни използването единствено на дестилат от живовляк върху рани води до по-бързо укрепване спрямо контролната група.

Въпреки това са нужни повече проучвания, с цел да се схванат изцяло евентуалните изгоди от живовляка при заздравяването на рани.

Може да поддържа здравето на храносмилането

Семената и листата на живовляка съдържат разнообразни съединения, които могат да облекчат някои храносмилателни проблеми.

По-конкретно, семената съдържат псилиум, тип фибри, известни с естествените си слабителни свойства, защото всмукват вода в храносмилателния тракт.

Листата от живовляк също могат да оказват помощ за контролиране на придвижванията на червата, като забавят придвижването на храносмилателния тракт, евентуално подпомагайки лекуването на диария.

Проучване върху плъхове даже сподели, че дестилат от теснолистен живовляк предизвиква заздравяването на стомашни язви.

Освен това изследванията върху животни демонстрират, че противовъзпалителните свойства на живовляка могат да бъдат потребни при проблеми с храносмилането, като възпалително заболяване на червата (IBD), което постоянно предизвиква признаци като стомашна болежка, отичане на корема и диария.

Вреди и противопоказания

Повечето здрави възрастни могат безвредно да употребяват листа от живовляк, сурови или варени.

Въпреки това, приемането на добавки от живовляк може да докара до леки признаци като гадене, повръщане, диария, отичане на корема и кожни реакции.

Високите дози могат даже да провокират по-тежки странични резултати, в това число анафилаксия, която е тежка и евентуално животозастрашаваща алергична реакция.

Добавките с фибри, направени от семена от живовляк, като псилиум, също могат да причинят храносмилателни проблеми като газове, отичане на корема и дискомфорт.

От значително значение е да започнете с ниска доза, последователно да увеличите приема и да следвате прецизно целесъобразната приложимост, с цел да сведете до най-малко всички евентуални странични резултати.

Ако срещнете алергична реакция, неотложно спрете да употребявате добавката и се консултирайте с доктор.

Как се приема живовляк?

Живовлякът може да се употребява като зарзават или да се приема както като добавка.

Пресни листа

Можете да включите листата на живовляка в разнообразни ястия.

След като ги изплакнете щедро, младите листа могат да се употребяват сурови или варени. По-старите листа, защото са по-жилави, са по-подходящи за готвени предписания като супи, яхнии и пържени картофи.

За локално приложение помислете за изсушаване на листата и вливането им в масла като кокосово, слънчогледово, зехтин или бадемово масло.

Изсушен живовляк може да се употребява и в естествени артикули за грижа за кожата като балсами за устни, лосиони и мехлеми.

реклама

Рецепти с живовляк

Изследваме разнообразни способи за потребление на живовляка в кухнята и за лечебни цели, в това число приготвянето на чай, сиропи и други предписания, които могат да обогатят вашето здравословно меню.

Ето няколко предписания с живовляк:

1. Чай от живовляк:

  • Съставки:  2-3 чаени лъжички сушени листа от живовляк, 500 мл вода.
  • Приготовление:  Залейте листата с вода и кипнете. Оставете да ври 5-10 минути, след което прецедете. Пийте по 1-2 чаши чай 3-4 пъти на ден.

2. Сироп от живовляк:

  • Съставки:  100 г пресни листа от живовляк, 500 мл вода, 500 г захар, 1 лимон.
  • Приготовление: Измийте листата от живовляк и ги нарежете на ситно. Сложете ги в тенджера, добавете водата и варете на слаб огън 30-40 минути. Прецедете получената запарка, добавете захарта и лимоновия сок. Кипнете за 5-10 минути, след което сипете в стерилизирани бутилки.

Добавки

Можете да закупите живовляк под формата на капсули, смес или чай от доста магазини за здравословни артикули и аптеки.

Препоръчителната доза за инфузии или чайове е почти 150 ml, които би трябвало да се одобряват 3-4 пъти дневно. Ако употребявате прахообразна форма, типичната доза е сред 3-5 грама дневно.

Винаги се придържайте към инструкциите за дозиране, предоставени върху продукта, само че избягвайте да превишавате предложеното количество.

Преди да започнете какъвто и да е режим на добавки, е извънредно значимо да се консултирате с доктор, изключително в случай че имате съществени здравословни проблеми или приемате медикаменти.

Живовляк в козметиката

Поради своите противовъзпалителни и регенеративни свойства, живовлякът намира приложение и в козметиката, където оказва помощ за поддържането на здрава кожа и коса.

Ето някои от преимуществата на живовляка за кожата:

  • Хидратира:  Живовлякът е богат на муцилаго, вещество, което задържа влагата в кожата.
  • Противовъзпалително:  Живовлякът има противовъзпалителни свойства, които могат да оказват помощ за усмиряване на раздразнена и възпалена кожа.
  • Антиоксидант:  Живовлякът е богат на антиоксиданти, които могат да оказват помощ за предотвратяване на кожата от увреждане от свободните радикали.
  • Заздравява рани:  Живовлякът има заздравяващи рани свойства, които могат да оказват помощ за по-бързото укрепване на рани и порязвания.

Ето няколко хрумвания по какъв начин да употребявате живовляк в козметиката:

  • Домашен крем за лице:  Сварете листа от живовляк във вода, прецедете и прибавете към обичания си крем за лице.
  • Маска за лице:  Направете паста от пресни листа от живовляк и я нанесете върху лицето си за 15-20 минути.
  • Лосион за тяло:  Добавете запарка от живовляк към обичания си лосион за тяло.
  • Тоник за лице:  Използвайте запарка от живовляк като тоник за лице, за да хидратирате и успокоите кожата си.

Мехлем от живовляк:

  • Съставки:  50 г пресни листа от живовляк, 100 г свинска лой.
  • Приготовление:  Счукайте листата от живовляк на каша. Разтопете свинската лой на водна баня, добавете кашата от живовляк и разбъркайте добре. Оставете сместа да изстине, след което я прецедете. Съхранявайте мехлема в ледник.

Интересни обстоятелства за живовляка

1. Древна история:

  • Използван е за лекуване на рани още от древността.
  • Споменава се в писанията на Хипократ, Плиний Стари и Диоскорид.

2. Разнообразни типове:

  • В България се срещат над 15 типа.
  • Най-разпространени са широколистният и теснолистният.

3. Лечебни свойства:

  • Противовъзпалително, антисептично, отхрачващо, диуретично и кръвоспиращо деяние.
  • Използва се при кашлица, диария, възпаление на пикочните пътища, стомашни проблеми, рани, порязвания, хемороиди, ухапвания от инсекти.

4. Хранителна стойност:

  • Богат на витамини, минерали, флавоноиди, танини и други потребни субстанции.
  • Може да се употребява в салати, супи, сосове.

5. Символика:

  • Символ на мощ, издръжливост и непримиримост.
  • В някои култури се употребява като талисман за предотвратяване от зли сили.

Често задавани въпроси

1. Какви са другите типове живовляк?

В България се срещат над 15 типа живовляк. Най-разпространени са широколистният (Plantago major) и теснолистният (Plantago lanceolata).

2. Какви са изгодите от живовляка за здравето?

Живовлякът има противовъзпалително, антисептично, отхрачващо, диуретично и кръвоспиращо деяние. Използва се при кашлица, диария, инфектиране на пикочните пътища, стомашни проблеми, рани, порязвания, хемороиди, ухапвания от инсекти.

3. Как да приготвим чай от живовляк?

Залейте 1-2 чаени лъжички сушени листа от живовляк с 250 мл вода. Кипнете и оставете да ври 5-10 минути. Прецедете и пийте по 1-2 чаши чай 3-4 пъти на ден.

4. Как да приготвим сироп от живовляк?

Сварете 100 г пресни листа от живовляк в 500 мл вода. Прецедете отварата, прибавете 500 г захар и 1 лимон. Кипнете за 5-10 минути и сипете в стерилизирани бутилки.

5. Как да приготвим мас от живовляк?

Счукайте 50 г пресни листа от живовляк на каша. Разтопете 100 г свинска лой на водна баня, прибавете кашата от живовляк и разбъркайте добре. Оставете сместа да изстине и прецедете. Съхранявайте мехлема в ледник.

6. Как да използваме живовляк в козметиката?

Можете да добавите дестилат от живовляк към домашни сапуни, лосиони, кремове и маски. Можете да замразите кубчета лед от запарка от живовляк и да ги употребявате за утринно ободряване на лицето. Можете да си приготвите домакински мас от живовляк за лекуване на рани, порязвания и слънчеви изгаряния.

Заключение

Живовлякът е впечатляващ със своите лечебни свойства и необятната гама от приложения.

Въпреки че нормално се смята за бурен, елементарният култивиран живовляк предлага ядливи листа и семена.

Изненадващо, той може да предложи разнообразни изгоди за здравето, в това число усъвършенствано храносмилане, ускорено зарастване на рани и понижено инфектиране.

Освен това живовлякът е елементарно наличен под формата на добавки, чайове и артикули за грижа за кожата.

реклама

Източник: spiritell.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР