Животоспасяващо лекарство за онкоболни изчезна от аптеките, не се намира

...
Животоспасяващо лекарство за онкоболни изчезна от аптеките, не се намира
Коментари Харесай

И това е убийство: Животоспасяващо лекарство за онкоболни изчезна от аптеките

Животоспасяващо лекарство за онкоболни изчезна от аптеките, не се намира на никое място, а неналичието му хвърли в смут стотици пациенти. Френският препарат Suprefact Depot е извънредно значим за мъжете с рак на простатата, слага се като инжекция на всеки 3 месеца и задържа сполучливо процеса на заболяването. От месец и половина обаче, разтворът липсва в цялата фармацевтична мрежа и не може да се открие в нито една аптека, сигнализират онкоболни пред Lupa.bg.

За страдание, препаратът няма и сурогат в нашите аптеки и това прави казусът още по-сериозен.

„ Лекарството го няма на никое място, а то ме поддържа жив. Във всички вериги аптеки го търсих, само че на никое място не го намирам. Фармацевтите изясняват, че препаратът въобще към този момент не се внася. Остава единствено да се апелирам на Господ да оцелея. ”, показа столичанинът Гаврил Николов.

Отчаяните хора са алармирали за неналичието на лекарството и в лечебните заведения, като получили увещание от Военна болница, че ще им се обадят, ако получат някакви доставки.

Пациентите с рак на простатата са обезверени и търсят свои близки в чужбина, с цел да съумеят някак да се снабдят с лекарството, което им оказва помощ да оцелеят.



Купуването от чужбина на въпросното лекарство обаче е комплициран развой, тъй като и там се изписва със специфична рецепта, а и коства най-малко 1000 лв.. Така ще отнеме прекалено много време, с цел да се изпише и купи, а времето непреклонно тече. 

В Германия да вземем за пример, Suprefact Depot се продава за 480 евро, до момента в който у нас цената му е 520 лв..

Препаратът по предписание се обезпечава на онкоболните с протокол от Онкодиспансера гратис, като Здравната каса поема разноските. 

„ Инжекцията трябваше да ми бъде сложена още на 4 февруари, а към този момент мина повече от месец и действително не съблюдавам лекуването, предложено от лекарите. ”, изяснява Николов.

Онкоболните са безапелационни, че страната би трябвало да се намеси и да обезпечи животоподдържащото лекарство, без което са изгубени.

Някои даже подозират, че не е изключено да се вършат злоупотреби с препродажби на значимия препарат към други страни за повече облага.

 

 
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР