Животновъдите в страната излязоха на национален безсрочен протест, съобщи БНР.

...
Животновъдите в страната излязоха на национален безсрочен протест, съобщи БНР.
Коментари Харесай

ПРОТЕСТ! Животновъдите блокираха пътя София-Варна

Животновъдите в страната излязоха на народен неопределен митинг, заяви БНР.

Козевъдите и овцевъдите се събраха на пътя София-Варна, при разклона за Арбанаси. Протестиращите упорстват за незабавни промени в бранша.
На митинга са се събрали над 400 животновъди.

На митинга беше призната и декларация до премиера Бойко Борисов с гледище за подобаващи държавни обезщетения за сектора.

Към 12 часа животновъдите затвориха основния път София-Варна, макар че нямат разрешение за блокадата.

На мястото има засилено полицейско наличие.

"Ще покажем, че ние не сме удовлетворени. Ние не желаеме да поносим повече това състояние на една безтегловност на бранша. " Това съобщи по-рано през днешния ден съпредседателят на Националната овцевъдна и козевъдна асоциация Симеон Караколев.

С митинга животновъдите упорстват и за оставката на заместник-министъра на земеделието Цветан Димитров. Протестиращите желаят оставката и на двама шефове на дирекции в министерството, виновни за приемането на Наредба 3 за директните заплащания, която беше анулирана от съда в частта, касаеща сектора.

Според животновъдите предлаганата от Министерството на земеделието, храните и горите (МЗХГ) финансова помощ, която беше увеличена от 5 на 7 лв., е извънредно незадоволителна.
Това се дължи на срутва с 40% на изкупните цени на млякото. Протестиращите сочат, че претърпените загуби се равняват на най-малко по 40 лева на животно.

Припомняме, Държавен фонд "Земеделие " (ДФЗ) разгласи, че отпуска 8 милиона лв. за стопаните на овце и кози, които изпитват усложнения поради ниската изкупна цена на млякото. От своя страна животновъдите желаеха държавна помощ в минимален размер от 20 лв. на животно, с която да се компенсират загубите от срутва в изкупните цени на млякото.

ДФЗ реши и да отпусне над 1 милион лв. на фермерите от област Ямбол, които не могат да продават овче мляко поради чумата по животните. Помощта се равнява на 25 лв. на животно.

Припомняме и че през вчерашния ден животновъди от община Болярово, област Ямбол, блокираха пътя към селата Шарково, Крайново и Странджа. Те се оповестиха срещу умъртвяването на близо 2 000 преживни животни поради съществуването на чума в района.

Източник: bnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР