Животновъдите в страната излязоха на национален безсрочен протест, съобщи БНР.

...
Животновъдите в страната излязоха на национален безсрочен протест, съобщи БНР.
Коментари Харесай

Животновъдите протестират, блокираха пътя София-Варна

Животновъдите в страната излязоха на народен неопределен митинг , заяви БНР.

Козевъдите и овцевъдите се събраха на пътя София-Варна, при разклона за Арнабаси. Протестиращите упорстват за незабавни промени в бранша.
На митинга са се събрали над 400 животновъди.

Към 12 часа животновъдите затвориха основния път София-Варна, макар че нямат разрешение за блокадата.

На мястото има засилено полицейско наличие.

 Козевъдите и овцевъдите не търпят загуби съгласно изчисленията на Порожанов
Козевъдите и овцевъдите не търпят загуби съгласно изчисленията на Порожанов

Днес животновъдите провеждат народен митинг

" Ще покажем, че ние не сме удовлетворени. Ние не желаеме да поносим повече това състояние на една безтегловност на бранша. " Това съобщи по-рано през днешния ден съпредседателят на Националната овцевъдна и козевъдна асоциация Симеон Караколев.

С митинга животновъдите упорстват и за оставката на заместник-министъра на земеделието Цветан Димитров . Протестиращите желаят оставката и на двама шефове на дирекции в министерството, виновни за приемането на Наредба 3 за директните заплащания, която беше анулирана от съда в частта, касаеща сектора.

Според животновъдите предлаганата от Министерството на земеделието, храните и горите (МЗХГ) финансова помощ , която беше увеличена от 5 на 7 лв., е извънредно незадоволителна .
Това се дължи на срутва с 40% на изкупните цени на млякото. Протестиращите сочат, че претърпените загуби се равняват на най-малко по 40 лева на животно.

 Иван Станков: Хората желаят животните си, това е животът им
Иван Станков: Хората желаят животните си, това е животът им

България няма държавна земеделска политика и всеки прави каквото си желае

Припомняме, Държавен фонд " Земеделие " (ДФЗ) разгласи, че отпуска 8 милиона лв. за стопаните на овце и кози , които изпитват усложнения поради ниската изкупна цена на млякото. От своя страна животновъдите желаеха държавна помощ в минимален размер от 20 лв. на животно , с която да се компенсират загубите от срутва в изкупните цени на млякото.

ДФЗ реши и да отпусне над 1 милион лв. на фермерите от област Ямбол , които не могат да продават овче мляко поради чумата по животните. Помощта се равнява на 25 лв. на животно.

 С жива верига ямболски животновъди пазят добитъка си
С жива верига ямболски животновъди пазят добитъка си

Разпоредена е евтаназия поради огнище на чума по овцете

Припомняме и че през вчерашния ден животновъди от община Болярово, област Ямбол, блокираха пътя към селата Шарково, Крайново и Странджа . Те се оповестиха срещу умъртвяването на близо 2 000 преживни животни поради съществуването на чума в района.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР