Животновъдите в русенско са притеснени, че заразата от африканска чума

...
Животновъдите в русенско са притеснени, че заразата от африканска чума
Коментари Харесай

Свиневъди настояват за ограничаване на популацията на диви свине и комари

Животновъдите в русенско са обезпокоени, че болестта от африканска чума по свинете още веднъж ще се развихри напролет, тъй като не са решени, съгласно тях, най-важните проблеми. Това са: популацията на дивите прасета, разпространяването на комарите, биосигурността в персоналните стопанства. В свинекомплекса в Бръшлен би трябвало да получат първите прасета майки до края на януари, само че дали ще има второ зареждане ще зависи от епизоотичната конюнктура.

След финалната стерилизация в свинекомплекса в русенското село Бръшлен са в изчакване на позволение още веднъж да стартират произвеждане. Имат контракт и с датска генетична компания в края на януари да им даде 1000 селектирани прасета майки.
Д-р Христо Стойков - изп. шеф на свинекомплекса в Бръшлeн: Почваме страхливо. Ако забележим, че ситуацията е удобна, приготвяме на втория стадий да внесем още животни - към 1 200.
С компенсацията от страната, обаче, свиневъдите, няма да могат да покрият загубите си откакто тук бяха унищожени близо 40 000 свине. Не могат да разчитат и на европейски финансиране.
Д-р Христо Стойков - изп. шеф на свинекомплекса в Бръшлeн: За да можем да възстановим фермата, ни трябват някъде към 12-13 милиона по наши планове, тъй че имаме дупка от 4-5 милиона. Европа би финансирала животни, в случай че няма зони, а сега ние сме в зона и не знам по кое време ще вдигнат зоната.
За да подобрят ограниченията за биосигурност в свинекомплекса в Бръшлен са се съветвали с немски, датски и испански експерти.
Д-р Христо Стойков - изп. шеф на свинекомплекса в Бръшлeн: Те са обезпокоени от това, че с казуса не е справено с популацията на дива свиня и от там ние фермерите имаме много оскъдни сили да се защитим.
От свинекомплекса считат да аплайват и по ограниченията на Министерството на земеделието, с цел да купят инсенератор и система за саниране на фуражите.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР