Животновъди от Подбалкана искат специални етикети за продуктите, произведени от

...
Животновъди от Подбалкана искат специални етикети за продуктите, произведени от
Коментари Харесай

Фермери настояват за специални етикети за продуктите от редки породи

Животновъди от Подбалкана желаят специфични етикети за продуктите, създадени от редки български породи, застрашени от изгубване. Това стана ясно по време на 12-тия народен събор на локалните породи, който обичайно се организира в Калофер. Според стопаните това ще ограничи сивия бранш и ще разшири пазарите за повече български производители.

Калофер, Карлово

Сред застрашените български породи овце са каракачанска, меденочервена шуменска, реплянска, дъбенска, среднопланинска. Въпреки компликациите към момента има мераклии, които да отглеждат българско сиво говедо, каракачански кон и дългокосместа калоферска коза. Животновъдите показаха, че поради неналичието на вътрешен пазар са принудени да продават продуктите си на открито.

Христо Руменов – животновъд от Калофер: Сега прекупвачи идват, купуват ги, изнасят, кой от където си е пробил някакви канали. Трябва да се направи вътрешен пазар,...всеки животновъд да си знае по кое време може да си продава стоката....
Председателят на националната организация на развъдчиците на автохтонните селскостопански овце в България сподели, че към този момент е срещнал комисията по земеделие и храни в Народно събрание с настояването на животновъдите за етикиране на създадените артикули от тези български породи, което ще спомогне за отварянето на българския пазар.
Румен Стоянов - ръководител на Националната организация на развъдчиците на автохтонните селскостопански овце в България: За този миг нашите производители са мачкани с цена....Дай боже това да се случи да бъде с български етикети,... всеки да си има етикет от коя порода какво е създал, тъй като там в действителност ще има още по-добро качество. Ние към този момент имаме такава ДНК лаборатория която би трябвало да се употребява рационално.
Съветникът на земеделския министър Бойко Синапов сподели за Българска национална телевизия, че предлагането следва да бъде прегледано.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР