Животновъд от Разлог помага за възстановяването на стара българска порода

...
Животновъд от Разлог помага за възстановяването на стара българска порода
Коментари Харесай

Стара българска порода коне се опитват да възстановят в Разлог

Животновъд от Разлог оказва помощ за възобновяване на остаряла българска порода коне, които са били на ръба на изгубването. Става дума за по този начин наречения " Български тежковоз ". Породата коне се е отглеждала преди години по нашите земи, за селскостопанска работа и дърводобив.

Породата „ Тежковоз “ съществува от дълго време в България. Тези коне са били най-широко публикувани в региона на Разлог през 90-те години на предишния век.



Когато дърводобивът в района занемарен, от породата останали единствено няколко индивида. Със запазването на типа са се заели Костадин Коцаков и негови другари.

" Благодарение на Жоро Йорданов, отново споделям той беше запазил няколко екземпляра, които бяха със ставро по тях, смисъл - записани по номера - намери ги индивида, даде ни да работим с тях. И с помощта на него започнахме да изкарваме и ние това, което е основано преди доста години - Български тежковоз ", споделя Костадин Коцаков - животновъд.

Преди 10 години те се наемат с нелекото начинание да патентоват породата.

" Имаше хора от министерството, имаше стандарти, имаше комисии, които описвахме, чипирахме. Процедурата беше дълга, само че ние бяхме доста въодушевени. Имаше доста хора, които желаеха да се резервира тази порода и я запазихме ", удовлетворен е Костадин Коцаков.



Способността на тежковозите да правят огромно количество работа, без да изискват доста грижи, ги прави скъпи за животновъдите.

" Тези коне в никакъв случай не са виждали фураж, медикаменти - това е единствено от природата. Затова ние толкоз го обичаме в нашия край, тъй като няма огромни искания. Достига до 700 кг, доста малко са над
700. Той е работен кон, по тази причина е в тия килограми. Черен кон няма, би трябвало да е сив, кафяв, червен, червен с бяло, може да е чилест, само че да не е пъстър ", споделя Коцаков.

Животновъдът взе участие и в патентоването на породата българско овчарско куче. Опитва се да съобщи опита и любовта си към животните, която наследил от татко си и на идващите генерации.

Затова провежда конни надпревари и изложения на животни, отглеждани в България.

Репортер: Владислава Миланова

Гледайте повече тематики от " България в 60 минути "


Последвайте ни във и

Вече може да ни гледате и в
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР