Животно, подобно на червей и придвижвало се по морското дъно

...
Животно, подобно на червей и придвижвало се по морското дъно
Коментари Харесай

Червей, живял преди 555 млн. години, може да е предтечата на повечето животни

Животно, сходно на червей и придвижвало се по морското дъно преди 555 млн. години, може да помогне да се наблюдава еволюцията на огромна част от животинското царство, споделя Би Би Си.

Ikaria wariootia се счита за най-ранния прочут образец за двустранно симетрично животно - организъм с ясно завършени предни и задни краища (части) и горна и долна страна. Приличащото на червей животно е с размер на зрънце ориз, с храносмилателни отверстия и в предния, и в задния си край, разказва материал в научното списание PNAS, издавано от Националната академия на науките на Съединени американски щати.

Учените считат, че двустранната симетричност може да е била основен миг в развиването на животинския свят, давайки на организмите опция да се движат с посока, и елементарен, само че сполучливо работещ метод да бъдат проведени телата им. Червеите, множеството типове инсекти, динозаврите и хората също са двустранно симетрични.

Ikaria wariootia живее по времето, когато се появяват многоклетъчните организми. Животното е с размер сред 2 и 7 мм, необятно 1-2.5 мм. Вероятно прекарва по-голямата част от времето си, като рови в пясъка на дъното на морето, в търсене на всякаква органична материя, която може да погълне.

Американски откриватели са разкрили този организъм с високотехнологично съоръжение, добито с грант от галактическата организация НАСА и посочило вкаменелости с общо 118 тела на Ikaria. Останките са били свързани с хиляди дребни браздички, открити в Южна Австралия, за които тогава не е било известно, че са вкаменелости на животни.

Всичко, което би трябвало да знаете за: Новини без ковид (178)
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР