Животинският свят е пълен с мистерии за нас, хората. Една

...
Животинският свят е пълен с мистерии за нас, хората. Една
Коментари Харесай

Как животните намират пътя обратно към дома

Животинският свят е цялостен с мистерии за нас, хората. Една от тях е обвързвана с това по какъв начин животните се ориентират толкоз добре, че съумяват да намерят пътя назад до нормалното си местообитание, даже когато са на стотици или хиляди километри от него.

Ние да вземем за пример използваме карти и навигационни уреди, с цел да се ориентираме в посоката, и все пак постоянно се случва да бъркаме. А те имат някои безпогрешни механизми , с помощта на които няма по какъв начин да се изгубят.

Някои животни изминават хиляди километри в търсене на запаси или по-подходящ климат, с цел да преживеят избрана част от годината, след което се връщат на същото място, на което са били, с цел да се чифтосат. Типичен образец са щъркелите , които всяка пролет се връщат в едно и също гнездо, откакто са били на другия завършек на земното кълбо.
 Снимка 480281

Конкретни характерни миризми, както и магнитното поле на Земята оказват помощ за ориентирането, само че към момента за откривателите не е изцяло ясно по какъв начин тъкмо се случва запаметяването на маршрута. Щъркелите употребяват и топлите въздушни течения, когато отлитат на юг, с цел да пестят силите си.

Никои типове, които минават огромни дистанции, употребяват за ориентир земния магнетизъм. Така с помощта на измененията в него сред полюсите на земното кълбо, арктическите рибарки могат да прелетят над 19 хиляди километра .

Водните животни също употребяват теченията във водоемите. Но когато стане време за размножаване, те се ориентират къде е най-правилното място посредством аромати, които усещат. Някои типове риби улавят специфични протеини с мустаците си , което им разрешава да преплуват пътя си.
 Снимка 480282

При някои инсекти пък уменията за насочване за толкоз изкусни, че те се чифтосват, а след време умират в същия сектор на скалата, в който са родени, написа Popular Science.

Молците употребяват образни ориентири и сами се учат по какъв начин да се връщат там, където би трябвало, тъй като предците им умират прекомерно скоро, с цел да имат опция да им предадат това умеене. Но очевидно то им е генетично заложено.
 Климатичните промени, птиците, рибите и по какъв начин се отразяват на животните
Как животните се приспособяват към климатичните промени

Въпрос на оцеляване

Все още обаче няма изясненост по въпроса дали интуицията на животните съумява да се приспособи към измененията в природата в резултат на човешката активност, като светлинно замърсяване да вземем за пример. Но едно е ясно - има още доста какво да научим от и за фауната.
Източник: lifestyle.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР