Животът в Саудитска Арабия отдавна бе предопределян от петрола. В

...
Животът в Саудитска Арабия отдавна бе предопределян от петрола. В
Коментари Харесай

Защо най-големият износител на петрол инвестира $7 милиарда във възобновяема енергия?

Животът в Саудитска Арабия от дълго време бе предопределян от петрола. В последните десетилетия " черното злато " плащаше сметките освен за лъскавите кули и комерсиалните центрове, само че и за държавния бранш, в който работят голям брой от саудитците.

Сега Саудитска Арабия се пробва да обвърже своето бъдеще с различен естествен запас, който има в обилие: слънчевата светлина, споделя The New York Times.

Най-големият експортьор на нефт в света поема по пътя на смяната под направлението на принц Мохамед бин Салман. Амбициозният опит за диверсификацията на икономикта, който би трябвало да донесе и нов растеж, разчита и на наливането на средства във възобновимата сила. Правителството желае не просто да промени напълно енергийния микс вкъщи, само че и да се трансформира в международна мощ на пазара за чиста сила.

В понеделник Рияд нае ACWA Power, саудитска енергийна компания, да построи слънчева плантация, която ще генерира електричество, задоволително за до 200 000 семейства. Проектът ще коства 300 милиона $ и ще сътвори стотици работни места.

До края на годината Саудитска Арабия възнамерява да влага до 7 милиарда $, с цел да построи седем нови слънчеви ферми и една огромна вятърна. Страната се надява, че възобновимата сила ще може да достави до 10% от нужната електрическа енергия до края на 2023 г.Преди няколко години Рияд утвърди амбициозни цели за " зелена " сила, само че за момента няма подготвени значими планове. Но това въпреки всичко не е извънредно за страната.

Най-голямата към днешна дата работеща слънчева плантация покрива паркинга на държавната петролна компания Saudi Aramco. Тя създада задоволително сила за намиращия се наоколо офисен комплекс. Експертиментът с сила от слънцето е значим катализатор - компанията сътвори екип от специалисти в региона.

Стратегията за потребление на възобновими източници стартира да се оформя най-сетне през 2016 година при встъпването в служба на нов министър. Той направи слънчевата и вятърна сила приоритет за кралството.

Географското състояние на Саудитска Арабия и нейният климат дават голям брой вероятни местоположения за слънчеви и вятърни ферми. През последните години цената за построяването и оперирането на сходни уреди понижа фрапантно. И това значи, че даже и в страната, където има голям брой нефт, възобновимата сила се потвърждава като евтина и чиста опция на стандартните изкопаеми горива.

За плана, разгласен в понеделник, спечелилата оферта бе за цени от сред 2 и 3 щатски цента на киловат часа електричество. Това значи, че слънчевата сила ще бъде надалеч под цената на тази, генерирана от обичайните горива.

По-големият дял възобновима сила ще има и други изгоди - Саудитска Арабия ще може да продава повече от петрола си в чужбина. През юни м.г. саудитците са употребявали приблизително 680 хиляди барела на ден нефт за обезпечаване на нужната им електрическа енергия. Ако той бе продаден в чужбина, Рияд щеше да прибира по 47 милиона $ на ден. А точно приходите от нефт са съществени за саудитския бюджет.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР