Животът в океана може да бъде наистина странен. Сред всички

...
Животът в океана може да бъде наистина странен. Сред всички
Коментари Харесай

Запознайте се с дълбоководната риба с прозрачна глава

Животът в океана може да бъде в действителност чудноват. Сред всички на пръв взор извънземни създания, които населяват дълбините, може би най-странното е така наречен barreleye ( Macropinna microstoma ) – една риба от фамилията опистопроктови. Тя се среща там, където светлината не може да доближи, и разполага с транспарантна глава.

Очите ѝ са може би най-зловещи. Може да ги завърта във вътрешността и по този метод да вижда личната си глава. Учените изясняват това с дълбочината на водите, които населява, и затруднената видимост. По този метод Macropinna microstoma може да вижда освен пред себе си, само че и какво има над нея, в профил и даже зад нея.

Не ни вярвате? Вижте най-новото видео, снимано от Изследователския институт към аквариума в залива Монтерей (Monterey Bay Aquarium Research Institute - MBARI). То е снимано благодарение на отдалечено оперирано транспортно средство (ROV) и демонстрира по какъв начин Macropinna microstoma кръстосва крайбрежието на Калифорния. Подобни видеа са вероятни главно посредством ROV, защото рибата живее на дълбочина от 600 до 800 метра – надалеч оттатък човешкия допир.

Рибата е дълга към 15 см и е див звяр. Среща се в топлите води на Атлантика, в Тихия и Индийския океан.

Главата на рибата прилича тази на делфин, само че заради обстоятелството, че е транспарантна и цялостна с течност, е доста сензитивна на досег. Биологичната система е прекомерно нежна, което изяснява и за какво са изчезващ тип. Всъщност всичките ѝ органи са ситуирани в транспарантната част на главата.

Източник: IFLScience

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР