Животът по цялото земно кълбо се промени през 2020 г.

...
Животът по цялото земно кълбо се промени през 2020 г.
Коментари Харесай

Коя е страховитата богиня Ерида, на която кръстиха новия коронавирус?

Животът по цялото земно кълбо се промени през 2020 година с разпространяването на COVID-19, а оттогава насам всеки подвариант на ковид развива собствен личен неповторим генетичен състав, който от своя страна има последствия за публичното здраве.

Преди няколко седмици Агенцията за здравна сигурност на Обединеното кралство направи значимо известие, което притегли вниманието както на здравните специалисти, по този начин и на обществеността.

Нов подвариант на Omicron, EG.5, беше разпознат и след това наименуван ЕРИС - име, което на български е по-познато като Ерида от гръцката митология, осведоми vesti.bg

Ерис, прочут още като EG.5, бързо се трансформира във фокусна точка в продължаващата борба против пандемията.

Последните данни от Центровете за надзор и предварителна защита на болесттите (CDC) разкриват, че Ерис се е трансформирал в преобладаващия подвариант в Съединените щати, надминавайки предходния прочут подвариант XBB.1.16, прочут като „ Арктур “.

Възходът на Ерис е незабравим заради новите шипове протеинови разновидности, които специалистите считат, че могат да допринесат за нарасналата му трансмисивност. Появата му провокира здравните управляващи и откривателите да се задълбочават в следенето на характерностите, които дефинират този нов подвариант.

Той е кръстен на гръцката богиня на раздора, като името Ерис подходящо отразява капацитета му да провокира ужас в областта на публичното здраве.

Коя е Ерис (Ерида)?

Връзката на Ерис с гръцката митология придава завладяващ пласт на идентичността на подварианта.

В гръцката митология Ерида е фигура, синоним на разкол и съсипия. Тя е известна с ролята си в основаването на Златната ябълка на раздора, катализаторът за Троянската война.

Бурният темперамент на Ерида и способността ѝ да сее безпорядък отразяват провокациите, сложени от подварианта, носещ нейното име.

В митологията тя постоянно е представяна като метежник, избягван от доста богове и богини. Нейният брат Арес, богът на войната, е един от дребното, които толерират наличието ѝ, като постоянно си партнира с нея в борби. В гръцката митология нейното наличие е белязано от катаклизми и какофония.

Природата на Ерида е отразена в нейните митологични взаимоотношения, където тя постоянно провокира проблеми и подклажда спорове освен сред хората, само че и сред боговете, съгласно Енциклопедията на международната история.

Докато светът се бори с офанзивата на Ерис, на хоризонта към този момент има нов състезател - BA.2.86, прочут също като Pirola.

Този подвариант на Pirola, макар че към момента е релативно стеснен във връзка с доказаните случаи в международен мащаб, притегли вниманието заради способността си да заобикаля имунните отговори по-ефективно от своите прародители.

Способността на Pirola да преодолее съществуващите имунитети на индивидите може да съставлява доста предизвикателство за напъните на публичното опазване на здравето за управление на пандемията.

Световната здравна организация (СЗО) неотдавна дефинира Ерис, или EG.5, като „ представляващ интерес вид “.

Тази подредба акцентира нуждата от зоркост и наблюдаване, защото научната общественост се стреми да разбере държанието и въздействието на подварианта върху международното население.

Ерис наблюдава своята линия назад към подварианта XBB.1.9.2 на Омикрон и се отличава със забележителна разновидност, която оказва помощ за отбягване на антитела, създадени от предходни инфекции и имунизации.

Докато Ерис сега не се свързва с по-тежки признаци спрямо по-ранните подварианти на Омикрон, евентуалното му влияние остава нестабилно. Уязвимите групи от популацията, като възрастни хора и хора с отслабен имунитет, могат да бъдат изложени на по-голям риск от тежко заболяване, в случай че бъдат изложени на Ерис.

Разработване на ваксина за подвариант Ерис

Постоянната разновидност на ковид усложнява напъните за създаване на ваксини, което води до непрекъсната конкуренция за изпреварване на вируса. Появата на подварианти като Ерис акцентира провокациите при поддържането на ефикасен отговор.

Предстоящите ваксини, ориентирани към съответни подварианти, в това число Кракен (XBB.1.5), се чака да предложат усъвършенствана отбрана против тежко заболяване.

Въпреки това, ефикасността на тези ваксини против Pirola остава несигурна. Лекарите се борят в тази игра на наваксване сред създаването на ваксина и еволюцията на вируса.

На фона на повишаването на Ерис и евентуалната поява на Pirola, информираността остава от първостепенно значение.

Възходът на Ерис докара до нараснал напредък на случаите и равнища на хоспитализация в Съединени американски щати, засилвайки нуждата от групова информираност и зоркост.

Въпреки че имунизациите не престават да играят решаваща роля в предотвратяването на тежки болести, разрастващата се природа на вируса постанова адаптивни тактики. Служители на публичното опазване на здравето по целия свят се застъпват за бустерни инжекции измежду рисковите групи, като подсигуряват, че отбраната остава постоянна, заяви Forbes.
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР