Животът ни отдавна е подчинен на технологиите и те са

...
Животът ни отдавна е подчинен на технологиите и те са
Коментари Харесай

Роботи със синтетична кожа и роботи спортисти - това ли е бъдещето, което ни очаква

Животът ни от дълго време е зависещ на технологиите и те са неизменима част от редица действия, които правим. В последните години големият прогрес на промишлеността докара до съвсем цялостното заменяне на човешкия фактор с доста сфери. И до момента в който за някои това е притеснително, други гледат с интерес към бъдещето и това, което ни чака в него.
 Ameca - хуманоидният робот с впечатляващи благоприятни условия
Впчеатляващите благоприятни условия на най-умния хуманоиден робот

Да се радваме ли, да се тормозим ли

Ясна визия ни дава провелото се неотдавна в Пекин ревю World Robot Conference. В него взеха присъединяване повече от 140 компании и бяха показани над 600 разнообразни робота, всеки със своето предопределение. А повече от тях наподобяват в действителност реалистично, само че някак не ни се желае да имаме опцията да ги срещнем онлайн, тъй като са и леко плашещи.

A supercut of some highlights of the ongoing 2023 World Robot Conference. robots, bionic swifts, intelligent bionic robotic pet cats...
— Yang Zhao TIO (@YangZha42341102)
Благодарение на новите технологии, хуманоидните роботи към този момент не са парче метал, а са покрити със синтетична кожа. Изкуствен разсъдък пък им разрешава да показват своите страсти и да общуват с нас, включвайки в връзката и жестове с ръце.

Подобни модели ще намират все по-голямо приложение тук-там, където е необходим персонален контакт - да вземем за пример в музеи, галерии и туристически атракции. И основателите им са безапелационни, че могат изцяло да заменят хората.

Check out these 'bionic men' robots imitating ancient Chinese poets Li Bai and Du Fu, on display at the World Robot Conference 2023 in Beijing.
— USA TODAY (@USATODAY)
Роботизираната хирургия е една иновация в медицината, за която можем да изброим само позитиви, тъй като в действителност избавя животи. Специалните машини подкрепят работата на хирурзите, а прецизността им става все по-забележителна. Благодарение на нея редица процедури става минимално инвазивни, а успеваемостта им се покачва. Като доказателство за напредъка един от изложените в Пекин роботи сполучливо белеше яйца.

Очаквано на ревюто не липсваха и други роботи, основани по-скоро с цел развлечение и атракция. Като роботът " френски художник " с барета, който рисува скици, до момента в който в него са вперени десетки любопитни погледи.

Visitors interact with during the World Robot Conference 2023, which is being held from Aug 16 to 22 in.
— China Daily (@ChinaDaily)
Бяха показани и разнообразни типове кучешки дроиди, измежду които като най-реалистичен се открои Go2, който освен дава лапа, само че може да се изправя на задните си крайници и поздравява стопанина си съвсем като същински четириног, предава Daily Mail.

At the ongoing 2023 World Robot Conference, CyberDog 2, Xiaomi's latest bio-inspired robot dog, is more agile and can do amazing tricks like backflips and fall recovery.
— JoyceChi????????(互fo) (@JoyceChi51)
спортисти са друга забавна иновация, като в Китай даже към този момент се организират шампионати с тяхно присъединяване. На ревюто бяха показани и десетки образци по какъв начин машините могат да заменят човешката ръка - като берат разнообразни плодове и зеленчуци, вършат масаж, сервират чай или сладолед да вземем за пример.

Един от най-впечатляващите модели пък несъмнено бе хуманоидът на Xiaomi CyberOne. Той коства 104 хиляди $, върви тъкмо като човек и с помощта на изкуствен интелект разпознава десетки лица, жестове и изражения. Освен това възприема пространствата триизмерно, което му оказва помощ за доста по-добрата ориентировка в тях.
 Още от Tesla Optimus - ще сътвори ли Илон Мъск съвършената жена и брачна половинка робот
Ще сътвори ли Мъск съвършената жена

Снимките, за които всички приказват

Според  Кай-Фу Лий, водещ китайски специалист в региона на изкуствения разсъдък, роботите и технологиите ще заемат към половината от всички работни места до 2035 година Това нахлуване води до рецесия в редица браншове, която може да се съпостави с тази, пред която са изправени земеделците по време на индустриалната гражданска война. И добре знаем, че това е бъдещето освен за Китай, само че и за целия свят.
Източник: lifestyle.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР