Животът ни е пълен с решения, като голяма част от

...
Животът ни е пълен с решения, като голяма част от
Коментари Харесай

5 житейски избора, които са свързани с пари

Животът ни е цялостен с решения, като огромна част от тях наподобяват разумни и поредни. Къде ще живеем, какво ще работим, какъв брой деца ще имаме са персонални избори, с който всеки от нас се сблъсква и в тях има огромна доза страсти и парченце шанс. Независимо дали го осъзнаваме или не, огромна част от тези основните моменти са в действителност свързани с парите в по-голяма степен, в сравнение с си мислим. В тази публикация ще разгледаме 5-те най-важни от тях.
Избор на университет.
В един съвършен свят бихме избрали университета, в който ще учим, на база на мястото му в международните ранглисти, качеството на преподаване, опциите за развиване, академичната общественост и други фактори, които нямат нищо общо с парите. За страдание, ние не живеем на такова място и едно от най-важните неща, които вземаме поради освен това значимо житейско решение, са разноските за завършването на съответния университет. Разбира се, има доста благоприятни условия за студентски заеми, само че не всяко семейство има опция (и желание) да финансира 4-годишно образование в скъпо западно висше учебно заведение против 20-годишен ипотечен заем с високи месечни вноски.

През 1999 година, когато приключих междинното си обучение, имах предпочитание да изучавам стопанска система и финанси в влиятелен американски университет в България, само че родителите ми нямаха финансова опция да заплащат таксите или да изтеглят заем. И по този начин, решението да завърша бакалавърската си степен в българско висше образователно заведение зависеше основно от парите. За да има повече благоприятни условия, със брачната половинка ми създадохме специфичен фонд за обучение на щерка ни Кари.
Избор на обучение и кариера
Да учиш нещо, в което влагаш цялата си пристрастеност и сила, е в действителност почтено за удивление. За страдание, не всички хора следват фантазиите си, а избират обучение и специалност според от приходите, които ще получават. В това няма нищо неприятно, несъмнено, с уточнението, че да работиш 40 години нещо, което не харесваш, не е изключително интелигентен ход.

Аз имах шанса да изучавам „ Финанси “ в добър колеж по стопанска система, където попаднах малко инцидентно (не бях признат да изучавам компетентност „ Радио и телевизия “ в друго училище). За 4 години разбрах, че стопанската система е „ моето нещо “ и откакто приключих имах относително лесна задача – да избера съответната компетентност в университета. Спрях се на „ Маркетинг “, само че роднините и околните ми ме разубедиха, и в последна сметка избрах компетентност „ Счетоводство и надзор “ (имаше много скучни предмети и 9 типа счетоводство, само че „ вземи си поминък в ръцете “ и „ постоянно ще се търсят счетоводители “ се оказаха стоманени аргументи). Сега, не скърбя (много), тъй като получих доста скъпи познания, които ми разрешиха да работя за огромни одиторски компании и да стана това, което съм през днешния ден.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР