Животът на водач на камили в голяма степен наподобява този

...
Животът на водач на камили в голяма степен наподобява този
Коментари Харесай

Изкуството да оцеляваш като водач на камили

Животът на лидер на камили в огромна степен прилича този на моряка. В пустинята корабите са самите животни. За да се доберат от една точка до друга, водачите би трябвало да умеят да ги насочват, да знаят по какъв начин да се ориентират по звездите и да се грижат за животните.

Как може да се ориентирате в пустинята?

Водачите на камили познават пустинята като петте пръстта на ръцете си. Те с лекост могат да открият дюна или бунар даже в тъмнината. Много хълмове си наподобяват, само че локалните са способни да съзрат разликите сред тях и да дефинират кой кой е. Тези привички се развиват във времето.

В пустинята е елементарно да се заблудите и загубите. Поради това специалността лидер на камили е известна по тези ширини.

Не са доста хората, които сами могат да се оправят в пустинята. Пясъчните стихии са способни за часове да трансформират типа на някои бархани, което в допълнение услонява ориентирането.

Ако се загубите в пустинята, най-хубавият излаз е да се опитате да се върнете на пътя, по който сте тръгнали, написа Travel Ask.



Ако не съумеете, то дочакайте нощта и се движете по звездите. Има и трети вид - качете се на своя “кораб” (камилата). Те знаят накъде нормално ги водят хората.

Камилите имат добре развита памет, която им оказва помощ да се ориентират. Те не могат да се изгубят. Дори в преклонна възраст, знаят тъкмо къде майка им ги е кърмила през първите месеци от живота им. Случва се дребни камили да се изгубят в пустинята. Те се връщат на последното място, където са били кърмени. Ако не открият майка си там, отиват към предходното. Майката също следва този маршрут.

Възрастните камили също помнят местата, където са се чувствали добре. Поради това постоянно ги намират, когато имат потребност от отмора или храна.

Правилата на кервана

Да си лидер на камили изисква добре да познаваш животните. А камилите имат друг темперамент от този на индивида. Сред тях има спокойни, само че и неподатливи на командване.

Затова при основаването на кортеж лидерът постоянно слага първа в колоната най-опитната и уравновесена камила. Така останалите ще взимат образец от нея и ще се научат.

В кервана има единствено мъжки камили. Женски не се взимат, защото мъжките стават доста агресиви. Те по принцип са ревностни и са способни да се борят с съперниците си за вниманието на избраницата до гибелта си.

Опитните водачи на камили знаят къде в пустинята има вода. Дори в най-сухи години, в дълбоките кладенци постоянно остава нещо за пиянство. Колкото до камилите, те рядко имат потребност да пият вода. Може да не одобряват и капка в продължение на няколко седмици. Често им стига единствено влагата, която идва от яденето на растения.
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР