Животът на Виктор Бут, руския търговец на оръжия, излежаващ присъда

...
Животът на Виктор Бут, руския търговец на оръжия, излежаващ присъда
Коментари Харесай

″Търговецът на смърт″ Виктор Бут - един от най-бруталните руски гангстери

Животът на Виктор Бут, съветския търговец на оръжия, излежаващ присъда в пандиза в Съединени американски щати и свързван с опцията за замяна за двама американски жители, арестувани от Москва, от време на време наподобява като приказен шпионски трилър.

Понякога именуван "търговец на гибел " и "нарушител на наказания " поради неговите умения да заобикаля оръжейните ембаргота, 55-годишният Бут беше един от най-издирваните мъже в света, преди да бъде задържан през 2008 година по многочислени обвинявания, свързани с трафик на оръжия.

В продължение на съвсем две десетилетия Бут беше най-известният търговец на оръжия в света и продаваше въоръжения на разбойнически страни, размирен групировки и кръвожадни военачалници в Африка, Азия и Южна Америка.

Той стана толкоз прочут, че животът му послужи за ентусиазъм на холивудски филм - "Цар на войната " от 2005 година с присъединяване на Никълъс Кейдж в ролята на Юри Орлов, търговец на оръжия, чийто персонаж е ненапълно въодушевен от Бут.

Въпреки това произходът на Бут остана обгърнат в тайнственост. Според биографически източници той е роден през 1967 година в Душанбе, тогавашната столица на руски Таджикистан, покрай границата с Афганистан.

Надарен езиковед, за който се счита, че по-късно употребявал своето притежаване на британски, френски, португалски, арабски и персийски, с цел да построи интернационалната си оръжейна империя. Има информация и че Бут, до момента в който към момента бил малко момче, посещавал Клуба по есперанто в Душанбе и овладял изкуствено основания език.

След това пристигнала работа в руската войска, където по думите на Бут той придобил чин лейтенант и работил като боен преводач, в това число в Ангола, страна, която по-късно става централна за неговия бизнес.

Големият пробив за Бут идва през дните след колапса на комунистическия блок през 1989-91 година, когато той се възползва от ненадейно появилото се скупчване на изоставени оръжия от руско време, с цел да подхрани поредност братоубийствени цивилен войни в Африка, Азия и на други места.

С разпадането на големия въздушен флот на Съветския съюз Бут съумява да се снабди с ескадрила от към 60 остарели руски военни самолета, основани в Обединените арабски емирства, благодарение на които той може да доставя продуктите си по целия свят.

БИЗНЕСЪТ НАД ПОЛИТИКАТА

В биография, оповестена от създателите Дъглас Фара и Стивън Браун през 2007 година със заглавие "Търговец на гибел: Оръжия, самолети и мъжът, който прави войната допустима ", се привеждат следните елементи за търговията в сянка на Бут.

От своя база в емирството Шарджа в Персийския залив той преплита империята си за трафик на оръжия с видимо безобидна логистична активност и постоянно, когато е запитван, упорства, че е законен бизнесмен с уважавани клиенти и няма защо да дава отговор.

Въпреки това Бут, който за първи път влиза в радара на Централно разузнавателно управление на САЩ на фона на отчети за горист съветски жител, търгуващ с оръжия в Африка, при започване на хилядолетието към този момент е един от най-издирваните мъже в света.

Но съветският търговец на оръжия, измежду чиито клиенти са размирен групировки и въоръжени групи от Конго до Ангола и Либерия, не изповядва твърда идеология и като цяло слага бизнеса над политиката.

Според "Търговец на гибел " в Афганистан той продава оръжия както на ислямистките талибански бунтовници, по този начин и на техните врагове от прозападния Северен съюз. В книгата написа, че Бут е доставял оръжия на някогашния президент на Либерия и пълководец Чарлз Тейлър, който в този момент излежава 50-годишна присъда в пандиза по обвинявания в убийства, изнасилвания и тероризъм, на разнообразни фракции в Конго, както и на филипинската ислямистка военна формация "Абу Саяф ".

Краят идва чак през 2008 година, когато при комплицирана интервенция Агенцията за битка с опиатите на Съединени американски щати наблюдава Бут през няколко страни до хотел в Банкок. В зрелищна интервенция Бут е сниман по какъв начин се съгласява да продаде на американски сътрудници, представящи се за партизани от кубинското ляво придвижване ФАРК, 100 ракети земя-въздух, които те споделят, че ще употребяват, с цел да убиват американски военни. Малко по-късно той е задържан от тайландската полиция.

След траяли повече от две години дипломатически битки, в които Русия гръмко упорства, че Бут е почтен и казусът против него е политически стимулиран, той е екстрадиран в Съединени американски щати, където са му повдигнати редица обвинявания, в това число скрит план за оказване на поддръжка на терористи, скрит план за ликвидиране на американци и пране на пари. Срещу Бут е формирано дело по обвинявания, свързани с ФАРК, които той отхвърля и през 2012 година той е приет за отговорен и наказан от съд в Манхатън на 25 години затвор – минимално вероятната присъда. Оттогава съветската страна желае да си го върне.

ИЗТОЧНИК: Съединени американски щати СА ГОТОВИ ДА РАЗМЕНЯТ БУТ

На 27 юли държавният секретар на Съединени американски щати Антъни Блинкън сподели, че Вашингтон е направил "съществена оферта " на Русия за освобождението на звездата от Женската национална баскетболна асоциация Бритни Грайнър и някогашния американски морски пехотинец Пол Уилан. Два дни по-късно Блинкън сподели, че е провел "открит и пряк диалог " по телефона с съветския външен министър Сергей Лавров и му е оказал напън да одобри предлагането. Блинкън отхвърли да каже какво Съединени американски щати оферират в подмяна за Грайнър и Уилан. Източник, осведомен със обстановката, удостовери известие от Си Ен Ен, че Вашингтон е подготвен да замени Бут като част от договорката. Лавров е предложил на Блинкън двете страни да се върнат към тихата дипломация по въпроса за замяна пандизчии "вместо да изнасят спекулативна информация ", се споделя в изказване на съветското външно министерство. Лавров сподели, че екстрадицията на Бут от Тайланд е "крещяща неправда " и загатна, че той е почтен.

Коментари от изявление от 2012 година със съдията, водил делото против Бут в Ню Йорк, в които той споделя, че 25-годишната присъда е "прекомерна ", от време на време се появяват в съветски медии, представящи причини, че Бут би трябвало да бъде върнат вкъщи.

По-рано тази година се появиха спекулации, че Бут ще бъде сменен за Тревър Рийд, деец от американската морска пехота, излежаващ присъда в пандиза в Русия по обвинявания в нахлуване. В последна сметка Рийд беше освободен в подмяна за Константин Ярошенко, съветски водач, излежаващ присъда в Съединени американски щати по обвинявания в трафик на опиати.

За специалистите продължаващият интерес от страна на Русия към Бут, дружно с неговите умения и връзки в интернационалната търговия с оръжия, мощно подсказват, че той е обвързван с съветското разузнаване. В свои изявленията Бут е казвал, че е учил в московския Военен институт за непознати езици, който служи за подготвителна база на офицери от военното разузнаване.

"Бут съвсем несъмнено е сътрудник на ГРУ или най-малкото актив на ГРУ ", съобщи Марк Галеоти, специалист по съветските служби за сигурност в мозъчния концерн Кралски институт на обединените служби, визирайки службата за военно разузнаване на Русия. "Неговият случай се трансформира в знак за съветските служби за сигурност, които желаят да покажат, че не изостават своите хора ", добави Галеоти.

Според Кристофър Милър, публицист, който е кореспондирал неонацисти, затворени дружно с Бут в щатския затвор "Марион " в Илинойс, някогашният търговец на оръжия има фотография на Владимир Путин в килията си и споделя, че Украйна не трябва да съществува като обособена страна.

Съпругата на Бут Ала, която живее в Санкт Петербург, сподели за Ройтерс в изявление, извършено посредством приложението "УатсАп ": "Ние доста се надяваме, че всичко ще бъде решено и ще бъде реализирано съглашение ". "Единственото, което остава, е да се молим ", добави тя.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР