Животът на средновековните хора като цяло е бил по-тежък и

...
Животът на средновековните хора като цяло е бил по-тежък и
Коментари Харесай

Любов като от приказките..или пък не - 10 средновековни съвета за запознанства

Животът на средновековните хора като цяло е бил по-тежък и по-кратък от нашия, тъй че методът им към брака е бил прагматичен. Но хората са се ухажвали, влюбвали са се и са били интимни постоянно.

Любовта в действителност е играла значима роля в средновековното схващане и по думите на Томас а Кемпис, немски духовник и публицист от този интервал:

" Нищо не е по-сладко от любовта, нищо по-висше, нищо по-силно, нищо по-голямо, нищо по-радостно, нищо по-пълноценно и нищо по-добро нито на небето, нито на земята ".

Запознанствата са сложни във всяка ера, изключително през тъмните епохи, само че по какъв начин средновековните хора са намирали време за това.

Вижте тези най-хубави препоръки, с цел да разберете по какъв начин.

Събиране на информация за запознанствата - огледайте ситуацията!

Имало ли е доста самотни хора в средновековна Англия? Да. Жените от " ниските " съсловия постоянно е трябвало да работят няколко години, с цел да спестят за зестра, затова са имали по-дълъг и може би по-свободен " девически живот ".

Аристократичните ергени обаче не са били склонни да бъдат необвързани дълго време и в действителност доста от тях са се женили още в младежка възраст. Браковете им са били уговорени и постоянно кралят или кралицата са се намесвали, защото те са имали огромно въздействие върху брачния живот на благородниците. След гибелта на третия си и финален брачен партньор Луси от Болингбрук (1074-1136 г.) заплаща на крал Хенри I 500 марки за правото да остане свободна.

Не бъдете шмекер: Пазете се от млади любовници!

Младите средновековни запознанства трябвало да бъдат внимателни. Много хора нормално израствали в среда, в която наоколо имало други необвързани хора. Чирак, живеещ с майстора си и неговата щерка, фермерски служащи, които зяпат дойки, млади лордове, които се забавляват със слугини - това са клишета през днешния ден, само че са били действителност за доста хора през Средновековието.

Ако фамилиите одобрявали връзката, тя постоянно водела до брак, само че тайните връзки били меко казано недолюбвани и постоянно се считали за знак за евентуални неприятности - отсам и британските балади, които предупреждавали за " ковачи ", ловуващи млади " красиви девойки " по време на селски панаири.

Бъдете сантиментални - с писма!
.
Средновековните бракове нормално са били свързани с договаряния, изключително към зестрата, само че не всичко е било обвързвано с пари.

Може би най-старото валентиновско писмо на британски език е написано от Марджери Брюс (р. 1495 г.) до годеника ѝ Джон Пастън (1444-1504 г.) през февруари 1477 година В буйното си писмо до своя " добре обичан Валентин " тя споделя, че татко ѝ няма да усили зестрата ѝ, само че че в случай че Джон я обича, въпреки всичко би трябвало да се ожени за нея. Дълбоко трогателно и персонално писмо, Марджери моли Джон да не споделя писмото с никое друго " неземно създание, с изключение на с него самия ".

По време на ухажването хората постоянно си разменят любовни знаци. Андреас Капелан, създател на " De Amore " от XII в., управление за придворна обич, изброява няколко нормални любовни признака, измежду които кесии, пръстени, огледала, пояси и мивки.

Покажете им копието си!

Придворната обич и рицарството са значими аспекти на средновековното общество и просвета. В центъра на тази просвета е бил шампионатът.

Турнирите се появяват в Англия през XII век. Обикновено те се състояли от рицарски боеве и битки. Мелетата били огромни, проведени борби сред рицари, които не се очаквало да бъдат рискови, само че от време на време водели до съществени пострадвания или гибел.

Турнирите се смятали за " честно " място за запознанства. Това е било място, където героични рицари са се съревновавали и са дефилирали, до момента в който благородни девойки са ги гледали с удивление. Някои модерни консервативни коментатори обаче се оплакват, че шампионатите са място за фриволност и сласт.

Не забравяйте да гледате към тавана, когато се оригвате!

Ако феодален отшелник е поканен в фамилния дом на евентуалната си половинка, би било добре да запомни следния същински феодален етикет: Дръжте ръцете си чисти - не галете кучето или котката! Не забравяйте да избършете пръстите си в покривката, вместо да си облизвате пръстите.

Костите не трябва да се гризат и не си вадете останки всред зъбите.
.
Не яжте с вилица! (Вилиците са се употребявали за подготвяне на храна, само че множеството средновековни европейци са считали, че вилиците са необичайно нещо за ястие.) Не яжте и с нож! (Много хора са носели нож на колана си, с цел да режат храната преди ястие.)

Добре, в случай че храната е течна, използвайте лъжицата си! (За всичко останало хората нормално се хранели с ръце.)

Не сядайте прекомерно покрай солницата! (Солта е била скъпа и се е свързвала с авторитет - тъй че добър съвет за запознанство по време на огромна вечеря е да се види кой е седнал най-близо до солницата). Можете да се оригвате, само че гледайте към тавана, до момента в който го вършиме!

И не забравяйте, че не би трябвало да уринирате в пространствата на домакина, в случай че не сте отседнали за една нощ и не е преди лягане.

Оглеждайте се за хубост, положително семейство и благосъстояние

В книгата " Catholicon " на Джон Балби от 1286 година дамите са съветвани да се интересуват от следните неща в евентуалния си брачен партньор: " мъжка добродетел ", " семейство ", " хубост " и " мъдрост ". Мъжът би трябвало да се интересува от следното в евентуалната си брачна половинка: " хубост ", " морал ", " семейство " и " благосъстояние ".

Облечете се по този начин, че да извършите усещане - само че не прекомерно!

Средновековните дами, които се готвят за среща, би трябвало да носят най-високата си шапка с купол и най-хубавата си рокля (може би тази с преносими ръкави, както е било обичайно), гарнирана с най-хубавия ленен вимпел. Това пособие за удължение на шията - дългата шия при дамите се считала за красива.

Мъжете би трябвало да помнят, че на среща би трябвало да носят най-хубавата си рокля и чорапогащник (чорапогащник). Все отново не се обличайте прекомерно първокласно - " законите за разкоша " в късносредновековна Англия, като да вземем за пример Уставът за храненето и облеклото от 1363 година, се пробват да подсигуряват, че жителите не се обличат и не употребяват повече от обществения си статус. Тези правила включвали какви типове кожени декорации могат да се носят и от кого.

Запасете се със застояла овча урина и кръв от бик!

Ето няколко съвета за хубост за дамите, които били настоящи за средновековните запознанства:

Изскубнете веждите си и преместете линията на косата си обратно! (Високото чело се е считало за привлекателно. Една от рецептите за обезкосмяване е била примес от оцет, яйца от мравки и бръшлян.)

Избелете лицето си! (Бледостта се е считала за красива и с цел да я реализиран, някои дами са нанасяли върху кожата смеси, като бял оловен прахуляк, разбъркан с овча лой.)

Скрийте родилните петна и бенките с домакински коректор! (През Средновековието тези " недостатъци " от време на време са били свързвани с вещици. Една от известните смеси е била маска за лице от бича или заешка кръв.)

Станете русокоска с органична багра за коса! (Ленената коса при дамите се е считала за най-красива. Жените, които не били русокоски, можели да опитат багра за коса, направена от застояла овча урина и шафран!)

Момчета, прочетете за Даниел от Бекълс!

Даниел от Бекълс е създател на известна книга за етикет от XIII век. По отношение на външния тип той споделя, че косата на мъжа би трябвало да е прилежно завършена, брадата му да не е нито дълга, нито рошава, ноктите да са привлекателни, а зъбите да се поддържат чисти.

Една от рецептите за разчистване на зъбите през Средновековието е била да се смесят листа от култивиран чай със сол, да се овалят на топчета, да се стрият на прахуляк и по-късно да се втрият в зъбите. Наистина умен съвет!

Спирка за интимните ви елементи, господине?

Макар че средновековната черква ясно е декларирала, че сексът отвън - а за някои духовници и вътре! - е греховно, литературните и документалните свидетелства сочат, че средновековните британци са били сластни като зайци.

Например, разказът за тийнейджърката Алисун от " Приказка за мелничаря " " поставя " рога на по-възрастния си брачен партньор, а по-късно подмамва млад мъж да я целуне по " голите ѝ гърди ", както и всички " Кентърбърийски разкази ", са били предопределени за четене на глас!

Съчиненията на персийския доктор Абу Бакр Мохамед Закария Рази (854-925 г.) стават известни в Европа посредством по-късни преводи. Сред препоръките му за контрацепция е нанасянето на кедрово масло върху долните елементи на тялото преди сексуален акт за мъжа или след него за дамата. Той също по този начин казвал, че в случай че дамата скочи обратно след секс, " семето ще изпадне ".
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР