Животът на правителството зависи от дисциплината на всеки от участниците,

...
Животът на правителството зависи от дисциплината на всеки от участниците,
Коментари Харесай

Кирил Петков: За промените в Конституцията трябваха 160 гласа, подкрепата на ДПС беше важна

Животът на държавното управление зависи от дисциплината на всеки от участниците, сподели съпредседателят на ПП-ДБ Кирил Петков.

" Ако дисциплината на всеки от нас е да постави националните цели над персонално партийните ползи, това държавно управление може да продължи дълго. Ако обаче всяка от партиите се изкуши да постави персоналния си партиен интерес пред този на страната, може и да е доста малко. Въпрос на дисциплинираност и приоритизация. Това напрежение ще продължава всеки ден, тъй като всеки ден би трябвало да се вършат нови решения и всяко се отразява и на партийните ползи, и на националните. Ние от самото начало сложихме това, което имаме вяра, че би трябвало да се случи за България над партийния си интерес. За това плащаме огромна политическа цена. Готови сме да я платим, до момента в който резултатите са верни ", заявява той.

" За Конституцията трябваха 160 гласа. За да имаме над тези гласове, ДПС беше толкоз значима, колкото и ГЕРБ, колкото и ние този план да бъде действителност ", разяснява съпредседателят на ПП-ДБ в предаването " Неделя 150 ". Той уточни, че още в първите дни на Народното събрание са ги потърсили за конституционните промени.

" Ние бихме се радвали, в случай че вратата е необятно отворена за всеки, който желае да бъде част от тази смяна. Вратата беше отворена за всички, които се съгласяват на тези правила, които залагаме. /.../ Ако не сме създали компромис с крайния резултат и сме придвижили нещата напред, би трябвало да бъдем оценени по дейностите и резултатите, а не по привидните пиарски ходове. Ние не вършим компромис с правилата си поради някакви други цели ".

Петков се обърна към всички критици - дано да наблюдават крайния резултат:

" Докато резултатите се случват, тези болшинства не могат да бъдат укорими. /.../ Ако ГЕРБ и Движение за права и свободи гласоподават за крайните резултати, които ще доведат до по-добро развиване, ние ще поемем пиарският риск за това, че всички ще ни хулят. В момента, когато се промени крайните резултати, тогава ние ще отсечем и мисля, че и сътрудниците от ГЕРБ това го осъзнават ".

В предложенията за смяна в Конституцията има доста огромни ремонти, които не са бомбастични като заглавия, уточни Кирил Петков. За пръв път ще се раздели Висш съдебен съвет и за пръв път Народно събрание ще има превес в избора на прокурорската гилдия:

" Ако до този миг споделяме, че прокуратурата би трябвало да се самовъзпроизвежда - резервираме един огромен риск, че в случай че веднъж е завладяна системата, това възпроизвеждане още веднъж и още веднъж от същите хора за идващите хора - това прави прокуратурата рискова бухалка, която във времето стартира да концентрира власт, която не е обвързвана с избори, с народна власт. Ако прокуратурата е завладяна, хората, които държат тези властови запаси, имат цялостен надзор над огромна част от публичните събития без да вземат участие в избори. Вкарвайки Народно събрание да бъде водещата квота в прокурорската гилдия, ние отпушваме този цикъл и даваме светлина и народна власт в този развой. Ако демократично определените народни представители могат във времето да трансформират прокурорската гилдия, това значи, че вкарваме народна власт в този развой ".

По думите му до този миг прокурорската гилдия е била капсулирана. Според него от тези промени, които се залагат, няма да забележим резултат от през днешния ден за през днешния ден. Но въпросът е във времето да могат да изсветлят системата, добави той.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР