Животът на парламента зависи от групите в него, не от

...
Животът на парламента зависи от групите в него, не от
Коментари Харесай

Защо трябва да съм primus inter pares – парламентът не е триумвират в древен Рим

Животът на Народното събрание зависи от групите в него, не от мен, изясни определеният за ръководител на 49-ото Народно събрание

Росен Желязков от ГЕРБ-СДС през днешния ден бе определен за ръководител на новото 49-о Народно заседание. След това той дава отговор на въпроси на кореспонденти в коридорите.

- Ако Народното събрание има малко време, кои са първите пет законопроекта, които той би трябвало да одобри?

- Приоритетите са ясни. Първите законопроекти, които ще гледаме, са тези, по които имаме съгласие – за домашното принуждение, КПКОНПИ, Наказателно-процесуален кодекс и, несъмнено, законопроектите по Плана за възобновяване и резистентност. Те ще бъдат на вниманието на Народното събрание и мисля, че по тях няма да има тежка политическа полемика и тежки препирни, тъй като ние знаем, че упованията на хората са да преодолеем този стигматизиран през последните месеци разговор точно в посока на решение на тези въпроси, които вълнуват обществото. Разбира се - дейности и по съставяне на кабинет, който би могъл да реши тежките проблеми в стопанската система, бизнеса, вложенията, усвояването на ресурсите по Плана и по еврофондовете, които биха били най-същественият детайл за оживление на стопанската система.

- От през днешния ден тръгвате с защита. Това по някакъв метод ще се отрази ли на метода Ви на живот? Притеснява ли Ви? Ще свикнете ли елементарно?

- Ако е задълго, ще го мисля.

- Как ще разпределите комисиите?

- Нека да оставим това на парламентарните групи. Има си парламентарни практики, които са обичайни, тъй че няма да бъде нищо по-различно.

- Т.е. няма да се разпределят единствено сред ПП-ДБ и ГЕРБ?

- Не, несъмнено. Не е вярно.

- Ще съумеете ли да сте пръв измежду равни и всички да са удовлетворени от Вашата работа?

- Аз постоянно съм се чудил на разбирането, че ръководителят на Народното събрание е primus inter pares. Това би било съответстващо в триумвират в античен Рим. Тук е нещо по-различно.

- Вие може би ще останете в историята като единственият ръководител, който ще бъде на ротационен принцип. Как ще се случва това „ джентълменско съглашение “?

- Когато изтекат трите месеца, групите, които поддържат този принцип, ще седнат и ще беседват за това нещо.

- Вие давате ли толкоз живот на Народното събрание?

- Животът на Народното събрание зависи от самия парламент – от групите в него. Не давам аз живота.

- Каква реторика очаквате, тъй като свикнахме на един не добър звук в предходните Народни събрания?

- Днешната полемика не ме прави оптимист, че тонът ще бъде извънредно уравновесен. Но - да забележим.

- Главният прокурор би трябвало ли да е обезпокоен от това съгласие сред първите две обединения?

- Много е значимо да се съблюдава правилото на разделянето на управляващите. И колкото повече почитаме този парламентарен принцип, толкоз по-добре.

- За плана за следствие на основния прокурор, импортиран от Министерския съвет, имате ли съгласие? Някакви корекции на второ четене ще има ли? Главният прокурор има искания за противоконституционност...

- Нека да стартира работата на комисиите. Аз мисля, че политическите изказвания към този момент са направени в този смисъл.

 

*Със съкращения, употребявани са въпроси и на други медии

 
Източник: flagman.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР