Животът на десетки българи бе застрашен, а четирима се натровиха

...
Животът на десетки българи бе застрашен, а четирима се натровиха
Коментари Харесай

Татул им дай и повече не ги мъчи!

Животът на десетки българи бе заплашен, а четирима се натровиха със спанак, подправен с татул и влязоха в болница. Производителят на тази токсична примес бил „ голям” и уместно е създал 1700 кг от нездравословната зелена храна, която несмущаван от никакъв надзор, е пратил в комерсиалната мрежа. През това време очевидно от БАБХ и други ревизори от знайни и незнайни институции са си бъркали в носовете. Но пък за това си безгрижно занятие са си получили немалките заплати.

Ние, простосмъртните консуматори се питаме, не е ли време БАБХ – Българската организация за сигурност на храните да бъде незабавно преименувана на БАОХ – сиреч, Българска организация за рискови храни. Защото не ни е ясно каква е активността и ролята на тази бюджетна конструкция и на чиновниците в нея.

Официално: „ Българската организация по сигурност на храните (БАБХ) следи за спазването на условията към храните, ограниченията и изискванията за обезпечаване хигиена на храните и тяхната сигурност. Контролира пакетирането, етикетирането, представянето, в това число и рекламирането на храните. Нейна задача е да следи за спазването на условията към всички стадии на произвеждане, преправка и дистрибуция на храни. Определя изискванията и реда за произвеждане и търговия с храни, показва правата и отговорностите на лицата, които създават или търгуват с храни”.

Неофициално пък ние питаме: кое от гореизброените отговорности на организацията е изпълнено при производството, пакетирането и доставката на отровния спанак с татул в магазините?

Отговорът е явен, а когато обстоятелствата приказват, е редно и наглите служители да замълчат.

Голям праз, че някакави от тези службари в Пловдив се задействали и пратили да изземат отрвната храна от комерсиалната мрежа. Като не е трябвало въобще да я пускат там и отговорността е тяхна. Утре току- виж някой „ голям” спекулант решил да забърка и запарка от вино с татулец и отново няма да има кой да го спре. Докато, несъмнено, още веднъж не се натровят първите жертви.... Впрочем в романа „ Татул” на Георги Караславов бе разказано злокобно отравяне с такава запарка.

Чиста случайност е, че в този момент се разминахме без смъртни случаи. Защото: „ Татулът е мощно токсично растение. Всичките елементи на татула са мощно отровни. В по-големи дози приемането му е даже смъртоносно”.

Затова този случай не трябва да се подминава с лека ръка и да се „ замита под килима”. Справедливо е да има осъдени по веригата от производителя до търговците и проверяващите. Вместо да се утешаваме отново, че „ дребният демон е бил”. Иначе хората с съображение могат да си мислят, че на системата у нас не й пука за тях, не се грижи за сигурността и здравето им, а в противен случай - мъчи се всячески да ги трови.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР