Животът на 1 милион души може да бъде спасен всяка

...
Животът на 1 милион души може да бъде спасен всяка
Коментари Харесай

СЗО: Животът на 1 милион души може да бъде спасен, ако се постигнат целите за намаляване на замърсяването на въздуха

Животът на 1 милион души може да бъде избавен всяка година, в случай че задачите за понижаване на замърсяването на въздуха, заложени в Парижкото съглашение за климата, бъдат изпълнени. Това оповестиха от Световната здравна организация (СЗО), представена от Българска телеграфна агенция.

В отчет, показан на интернационалната конференция за климата под егидата на Организация на обединените нации в Катовице, Полша, СЗО акцентира, че основният извършител на климатичните промени - изгарянето на изкопаеми горива - е значим фактор и за замърсяването на въздуха, което предизвиква 7 милиона смъртни случая по света и коства на обществените системи 5,1 трилиона $ годишно.

В 15-те страни с най-големи въглеродни излъчвания здравните разноски вследствие на замърсяването на въздуха надвишават 4 % от брутния вътрешен артикул. Емисиите на въглероден диоксид са се нараснали сензитивно в световен мащаб тази година и са на път да доближат нов връх, сочи проучване.

Авторите от организацията Глобален въглероден план и Университета на Източна Англия предвиждат покачване на излъчванията от над 2 % тази година. Основна причина за това е потреблението на въглища, нефт и природен газ. "Нарастващото световно търсене на сила изпреварва декарбонизацията към този момент ", заключи изследователка от университета.

Въглеродните излъчвания се усилиха с 1,6 % предходната година, откакто останаха непроменени през предходните три. Изследването бе показано на фона на продължаващата конференция под егидата на Организация на обединените нации за климата в Катовице, която има за цел да бъдат направени правила за използване на Парижкото съглашение за ограничение на световното стопляне.

Активисти от групата Мрежа за деяние за климата удостоиха през вчерашния ден в Катовице със съмнителната "награда " "изкопаемо на деня " Саудитска Арабия и Бразилия поради негативната им роля в битката против климатичните промени. Саудитска Арабия бе "отличена " поради опълчването си на амбициозните старания за ограничение на световното стопляне. Бразилия пък бе "наградена " поради отхвърли на определения за президент Жаир Болсонаро от семейството на климатичната конференция под егидата на Организация на обединените нации следващата година, както и поради опасността му да позволи изсичането на гори в Амазония.

Във вторник домакинът Полша стана първото "изкопаемо на деня " в Катовице поради позицията на държавното управление в поддръжка на въглищата.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР