Живот на 15 см от земята, живот прекаран в търсене

...
Живот на 15 см от земята, живот прекаран в търсене
Коментари Харесай

Живот на 15 см от земята – Марта Петкова за пътя към съвършенството

Живот на 15 см от земята, живот прекаран в търсене на съвършенството. Това е пътят на една балерина.
Това е целият ми живот, тук дадох всичките си усмивки, всичките си щастливи моменти, както и най-тежките. Много сълзи съм проляла. Това изкуство е напълно, в никакъв случай не достигаш ти съвършенството, само че пък това те кара да искаш още и още.
Марта Петкова - прима балерина на Софийската опера и балет

Като дребна обаче Марта Петкова не мечтае да стане балерина. Веднъж разпалена обаче любовта ѝ към танца остава за цялостен живот.
Аз имах напълно друго детство, моето семейство ме насочи към това изкуство и към този миг в никакъв случай не бях гледала балет и не бях ходила на представления. Първата ми среща с балетното изкуство беше в балетното учебно заведение и мога да кажа, че последователно заобичах това изкуство, не е било моята фантазия.
Марта Петкова - прима балерина на Софийската опера и балет

Работа и единствено работа, това е тайната на триумфа ни. Най-силна се усеща в балетните си палци и споделя, че това е най-удобната обувка. Примата не отхвърля, че танцът носи и болежка, само че твърди, че лекува.
Палците на Марта Петкова стъпват на доста интернационалните подиуми, измежду които Болшой спектакъл и Марински спектакъл. Покоряват балетните подиуми в Палермо, Неапол, Магдебург, Абу Даби и Дубай.
Има един миг тъкмо преди да излезеш на сцената, когато си в безтегловност мога да кажа и ще излъжа, в случай че ви кажа, че не се вълнувам или, че тръпката не е минала, тъй като преди всеки театър има мощно неспокойствие, с времето почваш да се справяш с него, само че изчезне ли то, извезва всичко. Когато залата притихне, това са такива страсти, които с думи ми е мъчно да опиша.
Марта Петкова - прима балерина на Софийската опера и балет

Примабалерина е купа. Не е отговорност, а наслаждение, споделя тя. Целия репортаж вижте във видеото.
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР