Живопоподдържащото лечение на деца с рядко заболяване се бави заради

...
Живопоподдържащото лечение на деца с рядко заболяване се бави заради
Коментари Харесай

Недостиг на кръв блокира лечението на 155 деца с таласемия

Живопоподдържащото лекуване на деца с рядко заболяване се бави поради дефицит на кръв. Става въпрос за дребните пациенти с генетичното заболяване на кръвта таласемия, които не могат да живеят пълноценно без кръвопреливане, един път или два пъти в месеца.

Заради многото почивни дни в края на предходната година 3 деца с редки кръвни групи са чакали към 2 седмици подобаващи кръводарители.

Децата с таласемия в България са към 150. Най-много от тях се лекуват в профилирания център в столичната болница ИСУЛ.

Велизар е първокласник и има рядко заболяване на кръвта. За да живее обикновено, се постанова да му преливат кръв един път или два пъти месечно, оповестява Българска национална телевизия.

„ Миналия месец декември закъсняхме с към 15 дни, тъй като беше и болен – дълго бяхме в болница. Съответно, очичките му бяха станали чак жълти, по този начин – очевидно, беше много бледен, стават по-унили, не се хранят пълноценно “, споделя Лиза Пашова – майка на Велизар.

Понякога Велизар чака за кръвопреливане 4-5 дни след избраната дата не по здравословни аргументи, а тъй като няма кръв.

„ Всеки месец се чудиш дали ще се съблюдава датата “, споделя майката на Велизар.

„ Кожата става толкоз бледа, като транспарантна. То си е очевидно, че когато не е кръвопрелят, този човек е съществено болен. Когато е кръвопрелят, си е като останалите деца “, добавя Илиян Тилев – татко на Велизар.

Най-сериозен проблем с кръвопреливането има в интервал след празници, когато кръвопреливането, изключително на децата с редки кръвни групи, се бави от време на време 10-15 дни.

„ По-скоро се заплашва качеството им на живот и в действителност, когато пациентът пристигна с доста невисок хемоглобин, ние не можем с едно кръвопреливане да достигнем стойности, които са нужни по стандарт, с цел да му осигурим едно обикновено качество на живот “, споделя доктор Денка Стоянова от детската онкохематология в УМБАЛ „ Царица Йоанна – ИСУЛ “.

Така след забавянето, вместо едно са нужни две кръвопреливания за по-кратък интервал от време.

„ Има моменти, в които, без значение че няма празници, няма задоволително донори в този миг с тази кръвна група и надлежно не може да се реализира кръвопреливане “, добавя доктор Денка Стоянова.

Центърът за лекуване на деца с таласемия в ИСУЛ получава кръв единствено от националния център в София. Трансферът на кръв от Пловдив или Бургас, да вземем за пример, е неосъществим. Това също е проблем.

„ Да има връзка, да може – в случай че би трябвало да си оказват помощ, когато има дефицит. Това също е хубаво, в случай че има по какъв начин да се направи “, счита Илиян Тилев – татко на Велизар.

Родителите на Велизар се надяват институциите да ги чуят и молят всички здрави и пълнолетни хора да подаряват кръв в столичния кръвен център.

На този декор, един учебен план на 17 годишната Боряна Габриела Василева от София се трансформира в действителна акция за кръводаряване.

„ Реших да направя изследване преди да си избера за този план и ми направи усещане, че доста малко хора до момента са дарявали кръв и желаех да го трансформира “, споделя Боряна Габриела Василева, ученичка в 11 клас в 17 СУ, София.

Организацията на акцията лишила към месец. Единадесетокласничката имала доста помощници. От ВМА подкрепили самодейността.

„ Винаги ми се е желало от ден на ден и повече младежи откакто навършат 18 години, едно от първите неща, което да създадат, е да посетят транфузиоините центрове и да дарят кръв. Без помощта на кръводарителите няма по какъв начин да се оправим “, споделя проф. Румен Попов – шеф на Центъра по транфузионна хематология във ВМА.

Ученическата акция е разпространявана и измежду студените. Гергана и Йоана бяха измежду първите кръводарители във ВМА.

„ Реших да даря, тъй като съм с ясното схващане, че има доста хора, които се нуждаят и считам, че когато мога да съм потребна на някого с нещо, считам, че е редно да го вършим “, безапелационна е Гергана.

„ Изключително безвъзмезден метод да оказваме помощ. Не коства нищо, а в това време е потребно за нас самите “, добавя Йоана.

Кампанията във ВМА, проведена от ученичката продължава и на следващия ден.

Източник: breaking.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР