Живописен пленер се проведе в симитлийското село Черниче, което преди

...
Живописен пленер се проведе в симитлийското село Черниче, което преди
Коментари Харесай

Живописен пленер се проведе в евросело Черниче

Живописен пленер се организира в симитлийското село Черниче, което преди седем години бе оповестено за евросело на България. Той е част от деянията за 50-годишнината от оповестяването на общинския център Симитли за град. Идеята за провеждането на пленера е на локалния художник и някогашен преподавател Николай Кашев. Творческата демонстрация се финансира от община Симитли.

Черниче, Симитли

Къщата на художника Николай Кашев, известна като артгалерията на Черниче, събра художници от Благоевград и Симитли за първото издание на живописния пленер. Творческите си музи създателите откриват край живописните крайбрежия на река Струма, във вековните храмове и манастири, традициите на хората от този край. Място като евросело Черниче има дух, споделя Николай Кашев и от това място художниците слагат едно ново начало.
Николай Кашев: В Симитли за първи път се организира пленер и ние желаеме да създадем фонд към общината на картини. Примерно, моите картини са „ Залез край Струма " и „ Кукерите ", известно в Симитли това е, че ние вършим интернационален събор, празник на кукерите по случай Новата година.
В пленера вземат участие изявени художници - академични преподаватели по изкуство, както и млади създатели. Стиловете на създателите са разнообразни. Всеки един от тях е основал по две живописи произведения, които ще дарят на общината.
Проф. Георги Драчев, ЮЗУ „ Н.Рилски " - Благоевград: Новото в този пленер е, което се постарах да покажа с картините си, е многото топлота и светлина, която излъчва Симитли. Това е един пленер, който сигурен съм, че няма да е финален, ще има още доста такива.
Живописните картини ще бъдат показани за първи път в галерия по време на честванията за 50-годишния празник на община Симитли в края на месец август.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР