Живопис, графика, скулптура, поезия и музика предложи известният художник от

...
Живопис, графика, скулптура, поезия и музика предложи известният художник от
Коментари Харесай

Личните пространства на Валентин Дончевски

Живопис, графика, статуя, лирика и музика предложи известният художник от Стара Загора Валентин Дончевски по времена откриването на своята огромна пловдивска галерия „ Лични пространства “. Тя може да се прегледа в Зала „ 2019 “ на ул. „ Гладстон “ №32 до 25 юни.

Откриването на изложбата съответства и с премиерата на неговата най-нова,11-та подред книга – стихосбирката „ Всичко настоящо “. Тя беше показана от пловдивския стихотворец Иван Странджев, който разгласи, че Валентин Дончевски неотдавна е станал член на Съюза на българските писатели. Член на Съюза на българските художници той е от 1989 година

Многостранните си изяви в разнообразни типове изкуства Дончевски показва и с изпъленението на ария по негова авторска музика с текст на огромния пловдивски стихотворец Добромир Тонев, чиято преждевременна гибел осуетява плануваното персонално запознанство сред двамата създатели.

„ От доста млад взех решение да се посветя напълно на изкуството “ – признава художникът. За него смисълът на живота е пътят, по който си избрал да вървиш.

Изкуствоведът проф. Борис Данаилов следи от години изложбите на Валентин Дончевски. „ Те ме привлякоха с едно рядко проявявщо се качество – решителното превъзмогване, надскачане на повтарящата се рутинност “. Защото търсенето и поддържането на личен жанр във визулните изкуства от време на време може да е рисково и даже пагубно за създателя. При Дончевски тази заплаха е избегната. Усъвършенствал всички похвати в живописта, той завоюва нови пространства.

„ Неговите живописни платна са отмерено възбудени, което е мъчно постижимо качество “, акцентира проф. Данаилов. Авторът употребява смайващо техническо многообразие и реализира забележителни резултати. „ Прави го с асамблажи, инкрустации, натрупвания, използва разнообразни материи, употребява детайли от фотографии, като по този метод ни прави очевидци на едно неповторимо обединение на категории, чиито характерности от време на време взаимно се изключват: познаваемо/непознаваемо, безкрайност и протяжност, постижимо/непостижимо, сакрално и профанно. “

Според изкуствоведа, орисията на Валентин Дончевски е постигането на свръхзадача в неговото творчество – видоизменение на действителността, създаване на лична галактика, в която прави нова класификация. Заслужава си да влезеш в тези „ Лични пространства “, прикани проф. Данаилов.
Източник: plovdiv-online.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР