Живко Тодоров, кмет на Стара Загора, член на ИК на

...
Живко Тодоров, кмет на Стара Загора, член на ИК на
Коментари Харесай

Живко Тодоров: Лично, като член на ИК, започвам проверки на структурите на ГЕРБ

Живко Тодоров, кмет на Стара Загора, член на ИК на ГЕРБ, в диалог с Илиана Беновска в седмичното обзорно политическо предаване „ Беновска пита “ по „ Канал 3 “, съобщи позиции по следните тематики:

Национално заседание на ГЕРБ; Цветанов и Бъчварова – оставки; Станишев и Борисов
Беновска посрещна Живко Тодоров с въпроса по какъв начин се усеща като нов остарял член на ИК на ГЕРБ след Националното заседание на ГЕРБ през днешния ден . Тодоров изясни, че събранието е било с съответен мотив – оставката на Цветан Цветанов и Румяна Бъчварова, както и смяна на устава на партията . Той акцентира, че нещата са били свършени, само че не с предстоящата драма и могат да се създадат заключения, че това, което се е говорело дълго време в публичното пространство и медиите за опити на Цветанов да отмъкне партията, е погрешно и партията е хомогенна и стои зад своя водач Борисов . Беновска попита дали няма прочувствено „ разлюшкване “ в членската маса на ГЕРБ, тъй като Цветанов е бил постоянно и на всички места .

„ Днес той беше на форума. Беше седнал на първия ред до премиера и това беше знаково, което значи, че той самият е осъзнал, че това, което се прави, е за положително и че по този метод се демонстрира едно по-различно лице от това, което виждаме. Не инцидентно във Вашия анонс имаше за това кой до каква степен си държи в последна сметка на обещанията, тъй като помните, че на един различен конгрес преди няколко седмици имаше сякаш подаде оставка, която след това беше оттеглена “ разяснява Тодоров . Кметът на Стара Загора означи, че най-силното качество на премиера е, че във времето се е развивал и дава отговор на действителността – в първия си мандат е бил по-скоро нападателен, а сега в негово лице има общественик . „ Ще докарате нова пакост на Сергей Станишев. Цитирате неговата позиция и в този момент Корнелия Нинова отново ще измисли нещо “ означи Беновска.

Тодоров отговори, че Станишев е политик с доста огромен опит и подготовка. „ Той знае, че по разнообразни въпроси в страната политиците, без значение от коя партия са, си сътрудничат, оказват помощ си и изключително, когато става въпрос за интернационалните проблеми – те би трябвало да работят дружно, тъй като отстояваме българския народен интерес в Европа, а освен тясно партийния си . Смятам, че госпожа Нинова бърка, порицавайки един прекрасен образец на междупартийно съдействие, който би трябвало да го има. Трябва да го насърчаваме “ акцентира Тодоров .

Той даде образец, че преди няколко години в парламентарната асамблея на Съвета на Европа се е гласувало дали да отпадне постмониторингът на България за човешките права и представителите тогава на Българска социалистическа партия са дали своят вот срещу. „ Те изпълнявайки тясно партийния си интерес, т.е., да не би по времето на ГЕРБ да падне това нещо и да се похвали държавното управление с него – те гласоподаваха срещу страната. Ето, това не е държавническо отношение, а доста по-силно би било от тяхна страна да кажат – да, ние поддържаме държавното управление в тази му посока, в която върви “ разяснява кметът на Стара Загора.

Беновска заяви, че след изявлението на Тодоров ще бъде излъчен запис със Сергей Станишев от през вчерашния ден за предаването, тъй като той пътува за Брюксел и в него той изяснява в детайли къде намира допирни точки и съгласие с Бойко Борисов, само че и останалите представители на България в Екологичен потенциал и акцентира, че ползите на България са над всичко. Тодоров означи, че всеки политик би трябвало да слага преди всичко интереса на страната, след това интереса на града си, в случай че е политик и на последно място партийния. „ Вие доста добре се спряхте аналитично на оценката на Станишев за Борисов, както и дано да припомня оценката на Борисов за Станишев. Той споделя, че с две ръце би дал своя вот за него като ръководител на Екологичен потенциал, тъй като това е най-високопоставеният българин “ разяснява Беновска. Тодоров прикани политиците да не водят война поради другите политически пристрастия, а да реализират единодушие по въпросите. „ В Народното събрание доста постоянно споделят – за какво Движение за права и свободи поддържа ГЕРБ или пък за какво някои партии са в плаващо болшинство. Защото това е демокрацията. Не можем да бъдем идентични. Ако всички партии бяха идентични в Народното събрание, то тогава трябваше да се обединят и да вършат всички на едно, само че по избрани въпроси могат да си сътрудничат и да образуват болшинство “ акцентира Тодоров.

Партийните субсидии; Слави Трифонов и ГЕРБ; Партийни малките екрани и вестници; Дарителска партия на БСП; Новите членове на ИК на ГЕРБ; Дарение от Тодор Тодоров

„ Корнелия Нинова загатна за колаборация освен сред Борисов и Станишев в позицията на изпълнителното бюро, която позиция се оказва и аз доколкото разбрах във вторник на изпълнително бюро ще ѝ слагат въпроса тези членове, които не са уведомени… представяте ли си Вашата изпълнителна комисия да подпише някаква позиция без Вие да сте известен? “ попита Беновска. Тодоров отговори, че това няма по какъв начин да се случи, тъй като органът е групов и това, което се случва не е положително обръщение към младежите да ненавиждат и да не признават другите възгледи. „ Корнелия Нинова е едно свое писмо мисля, че изпратено до посланици, до Екологичен потенциал, до Европейска комисия и така нататък за партийните дотации, загатва, че обръчите към ГЕРБ, т.е. загатва за Движение за права и свободи, че са подкрепили смяната на дотациите и това явно ще продължи. Как ще излезете Вие? Предстоят локални избори. Вие от ИК би трябвало да разговаряте намерено, освен водачът, с всички други политически сили, с цел да се откри баланс в кой район по какъв начин ще се ръководи, не приказвам за сговор “ попита Беновска.

Тодоров разяснява, че при референдума за дотациите партиите не са излезли да кажат, че са „ за “ опазване на настоящото състояние заради избрани претекстове и единствено Движение за права и свободи са се изказали „ срещу “, само че в този момент, когато се лишава тази привилегия всички са скочили да пазят своите пари. „ Референдумът към този момент е минал. Обществената воля е ясна и в случай че в този момент Народното събрание не се беше вслушал в това – това значи да кажем, че това е референдум, на който резултатите нямат никакво значение “ акцентира Тодоров. Беновска напомни, че референдумът не е извършил напълно условията на закона за годност. Тодоров акцентира, че все пак хората са били безапелационни в позицията си и във връзка запазването на парк „ Бедечка “ в Стара Загора не е имало нужната интензивност с цел да стане наложителен референдумът, само че жителите са били безапелационни, че желаят парка да се резервира . „ Тръгнал ли си да питаш хората – по-късно би трябвало да изпълниш волята им “ акцентира Тодоров. Водещата означи, че са минали 2 години от референдума за дотациите. Кметът на Стара Загора изясни, че всички са го приели с принуда, само че това към този момент е реалност.

„ Да не би пък Слави Трифонов, приказва се, да гравитира към ГЕРБ? Една смешка ще си разреша – на ИК Борисов да не би да Ви го показа като предстоящ сътрудник? “ попита Беновска. Тодоров отхвърли и сподели, че Трифонов доста подлага на критика ГЕРБ и даже самия него и към този миг няма такива сделки. „ Не ли права Нинова, че партиите ще бъдат унищожени без дотации? “ попита Беновска. Тодоров отговори, че партиите ще работят по-скромно и няма да си вършат малките екрани. Кметът на Стара Загора изрази мнението си, че не е редно дотациите на жителите да отиват за малките екрани и вестници. „ Много е елементарно със средствата на всеобщата агитация да се води политика. Трудно е да се върви всеки ден долу при хората и да се беседва с тях, и да се изяснява всяко едно решение “ акцентира Тодоров . Беновска го попита дали Българска социалистическа партия ще затворят малкия екран си, само че той отговори, че не знае и акцентира, че пари трябват за действие на партиите, само че не с цел да основават особени екстри в случай, че хората в най-малките обитаеми места живеят мизерно.

„ Дарих в коментара си 10 лв. на Българска социалистическа партия, тъй като колкото и да не споделям държанието на Корнелия Нинова – оценявам някои обществени леви хрумвания. Сигурно и Вие няма да отречете, че обществото би трябвало да се грижи за образованието, за опазването на здравето и тъй като тя прикани всеки член, симпатизант да ѝ подари 10 лв. – аз ѝ подарих и откривам акцията. Вие имате ли 10 лв.? Бихте ли дарили на Българска социалистическа партия джентълменски? “ попита Беновска. Тодоров отговори, че има 10 лв. в себе си, само че няма да подари, тъй като избира да поддържа хора в потребност – момиче от Стара Загора се нуждае от лекуване и там ще даде своите средства и прикани да се оказва помощ и да се насочи публичната сила към такива положителни каузи. Беновска изясни, че го е споделила с подигравка. „ Нека оставим партийните разлики на хората да ги открояват. Преди 1 месец класираха партиите съгласно своите визии. Загубили са изборите, в този момент предстоят нови. Добре, изчакайте малко, бъдете по-нормални, по-позитивни. Дайте да си поддържаме връзка и да приказваме какво можем да оказваме помощ на страната. Стига с този негативизъм. Виждам, че отново са се настроили на оръжие, само че от тази воина никой не печели “ разяснява Тодоров.

„ Вие събрахте ли днеска ИК в новия ѝ състав? Дойде ли този чужд, най-малко за мен и за екипа, с който приказвах, човек от Силистра – Тодор Тодоров? “ попита Беновска. Кметът на Стара Загора отговори, че той и Цвета Караянчева са новите членове на ИК на ГЕРБ и са се събрали, с цел да приказват и да вземат решение организационни въпроси . Тодоров напомни, че предстоят номинации за кметове. Беновска попита госта си какво са си говорили в комисията, а той отговори, че са коментирали увеличение на членския импорт, само че не за учащите, работещите и пенсионерите, а на тези, които с помощта на партията са на изборни позиции – кметове, общински съветници, евродепутати, народни представители. Кметът на Стара Загора заяви, че до момента е плащал 2 лв. на година, само че занапред кметовете ще заплащат по 100 лв. на месец и в сряда ще се съберат, с цел да се дефинират точните размери на членския импорт по отношение на заеманата позиция. „ Партиите би трябвало да бъдат по-независими, по-самостоятелни и да разчитат повече на своите членове и симпатизанти, в сравнение с да разчитат единствено на държавната грижа и поддръжка “ акцентира Тодоров.

Беновска заяви, че е чела, че новият член Тодор Тодоров е дарил 200 000 лв. за болница и е получим премия от Националното съдружие на общините. Живко Тодоров сподели, че в този момент схваща за това, само че го възхвалява защото са малко хората, които подаряват и благодари на Мария Жекова, жител на Стара Загора, която е дарила цяла постройка в центъра на града, с цел да се направи дом за даровити деца и поради това я оферират за почетен жител на Стара Загора . „ Когато сходни неща се случат, тогава разбираме, че сходни въпроси за дотацията са на дневен ред, тъй като всеки в Народното събрание сега споделя – „ какво ще взема аз от страната “ – но от тази страна всеки взема единствено 30 години, никой нищо не дава. Неслучайно на входа на Софийския университет има скулптури в памет на Евлоги и Христо Георгиеви – на хората, които са дали за страната си, а освен да желаеме “ акцентира Тодоров.

Бизнесът и политическите партии
„ Тодор Тодоров е дарил 200 000 лв. за ремонт и съоръжение на болница в Силистра, за изяви на пенсионерски клубове и читалища, на младежи, потвърдили се в региона на изкуствата и на спорта, за възобновяване на спортни книги, за написване и основаване на енциклопедия за Добруджа и за създаване на паметна плоча в чест на войните в Добруджанската епопея. Такива донори явно могат да акумулират средства. Искам да Ви задам не доста внимателно въпроса. Колко олигарси имате като членска маса или доближени до ГЕРБ, които ще станат донори по силата на новите промени в закона за политическите партии? “ попита Беновска. Живко Тодоров отговори, че няма олигарси в партията и счита, че бизнесът е бил постоянно до политиката, само че тази непосредственост не би трябвало да води до зависимости. „ Неслучайно законодателството ще бъде такова, че там ще бъде посочено кой съответно подарява и подкрепя избрана партия, тъй като това ще става публично и по съответния ред. До момента Вие смятате ли, че в политиката в България не е имало бизнес, който е помагал под някаква форма на другите политически партии и това е ставало импровизирано? Ето това към този момент е погрешно “ разяснява Тодоров. „ Как ще огледа обществото, да вземем за пример, в случай че членове на КРИБ дарят заедно обществено, несъмнено, огромни суми на ГЕРБ, само че даже и да са дребни? Сега по силата на измененията в закона за политическите партии това е разрешено “ попита Беновска.

Тодоров отговори, че всеки би трябвало да си направи сметката, до каква степен и кое е морално
. „ Поставихте ли въпроса на Борисов или ще го поставите ли в сряда като се съберете – ще допускате ли представители на едрия бизнес да подаряват на ГЕРБ? “ попита Беновска. Тодоров цитира Борисов с изявление на форума – „ Внимавайте какво вършиме в ежедневната си активност “. „ Аз като кмет в никакъв случай не съм допускал, който и да е от бизнеса в Стара Загора да бъде спонсор и донор на предизборните акции “ акцентира Тодоров и сподели, че ще повдигне тематиката в сряда, само че счита, че всеки в ГЕРБ би трябвало да дава отговор за своите дейности и да не позволява сходни зависимости, тъй като след това ще би трябвало да връща услуги. „ Много е значимо локалната власт да бъде неподчинена на избрани бизнес ползи и тъкмо „ Бедечка “ в Стара Загора е един доста явен образец за това по какъв начин публичният интерес прекатурва бизнес ползите и вместо да имаме издигнат квартал на строителните бизнесмени в Стара Загора – ние имаме непокътнат парк “ акцентира Тодоров и добави, че ще обикаля със своя персонален автомобил и ще отиде във всяко едно село и обитаемо място.

Етична комисия; Кой ще замести Цветанов?

„ Няма етична комисия още, за която се приказва. Кой ще ревизира, до момента в който се сътвори тази етична комисия, от членовете на ИК на ГЕРБ сигналите, които са подадени за всякакви проблеми? “ попита Беновска. Тодоров отговори, че всеки сигнал ще се ревизира и в този момент, когато идват сигнали, част от тях са разпределени към този момент, само че няма да се оповестява обществено кой какво ще ревизира и изискване е да няма връзка сред проверяващия и района.

Беновска попита кой ще замести Цветанов и дали груповият орган ще поеме неговите организационни функционалности във връзка с локалните структури . Тодоров отговори, че когато има групови решения, рискът от неточности е доста по-малък и допуска, че на идната среща ще се схванат кой за кои ресори ще дава отговор. Кметът на Стара Загора заяви, че дружно с Димитър Николов, кметът на Бургас и столичния кмет Фандъкова слагат локалните проблеми доста сполучливо и ще има добра връзка с Народното събрание. Относно високия предел на преференцията – 7% Тодоров изясни, че когато има по-добра връзка сред локалната власт и Народното събрание, ще се избегнат доста от проблемите при изборния развой и демокрацията като изборно право.

Среща на ИК в сряда; Местните избори
Водещата попита дали за сряда имат дневен ред на срещата. Тодоров отговори, че ще се преглежда членският импорт и организацията. Относно кандидатурите за кметове Тодоров изясни, че през идващия един месец ще има събрания във всяко едно обитаемо място, ще бъдат номинирани претендентите и ще бъдат оценени от ИК – „ да не би да има някъде главозамайване, капсулиране “. „ ИК ли ще бъде оня висш орган, който ще каже Живко става за кмет, Митко става за кмет, само че еди-кой си не става? “ попита Беновска. Тодоров удостовери и изясни, че ще се вършат и по-широки събрания и с жители и заяви, че е в подготвеност на Стара Загора.

„ Политиката в България е превърната в един огромен цирк от политиците. Политиката би трябвало да е нещо скучно “ сподели Тодоров, само че Беновска не се съгласи и сподели, че политиката би трябвало да е вдъхновяваща, визионерска и да дава дух и предпочитание за живот в страната. Тодоров се съгласи, само че акцентира, че политиката не би трябвало да генерира кавги. „ Трябва да е достолепна, да буди почитание “ счита Беновска. „ Трябва да се направи по този начин, че политиката да почива върху разсъдъка, върху готовност и върху морал “ съобщи кметът на Стара Загора.

Така приключи диалогът сред Живко Тодоров и Илиана Беновска в седмичното обзорно политическо предаване „ Беновска пита “ по „ Канал 3 “ на 7-ми юли 2019 година.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР