Живко Петков е сред юношите на Нефтохимик, които се завърнаха

...
Живко Петков е сред юношите на Нефтохимик, които се завърнаха
Коментари Харесай

Живко Петков: Бургас заслужава силен отбор

Живко Петков е измежду юношите на Нефтохимик, които се завърнаха през този сезон, с цел да оказват помощ на отбора в борбата на Втора лига. Той е роден на 15.02.1993 година, в Бургас.

Високият 192 см нападател има по няколко изиграни сезона за Черноморец (Поморие), Черноморец (Бургас), Черно море (Варна) и Поморие. От 2012 до 2014 година е състезател на Нефтохимик, като приключва сезон 2012/2013, с 14 маркирани гола (на второ място измежду голмайсторите на Б група) и е определен за състезател на сезона на Нефтохимик. Петков облича зелената фланелка и през сезон 2016/2017, когато отборът се подвизава в Първа лига. През последните две години футболистът бе част от отбора на Поморие.

Ето какво показа той пред клубния уебсайт:

Започваш да тренираш футбол в школата на Нафтекс. Кой те заведе на терена за пръв път?

На 12 години пристигнах тук да упражнявам. В учебното заведение пристигнаха треньори и ме харесаха за школата на Нафтекс. Първият ми треньор беше Пейо Николов, а след него, лека му пръст, Владо Стоянов. Тогава тренирахме на помощните стадиони на стадиона, на сгурта, два пъти седмично ходихме на натурален терен - в Долно Езерово или Българово. Нямаше положителни условия, нямаше изкуствени терени, хубави бази. Такива бяха времената, само че пък имаше повече деца и излязоха повече футболисти от това потомство. Само от моя набор - 93, има няколко, които играят на професионално равнище - Патев в Славия, Тошко Гочев в Бистрица и други.

Твоята кариера минава основно през тимове от бургаския район, като се изключи двугодишен интервал във Варна. Ти ли си избра този път или е стичане на събитията?

Да, по този начин се подредиха събитията. Радвам се, че имам опцията през по-голямата част кариерата ми досега да бъда в родния си град. Имах двугодишен интервал в Черно море (Варна). Бяха хубави две години за мен. Отидох във Варна откакто с Нефтохимик изпаднахме от А в Б група през 2014 година Вдигнах Суперкупата с Черно море, което беше ужасно, само че на мен ми се желае да подвигна купа с Нафтата някой ден. Това ще ме зарадва най-вече.
 Ботев (Гълъбово) надделя Нефтохимик в мач с пет гола
Ботев (Гълъбово) надделя Нефтохимик в мач с пет гола

Двубоят на " Трейс Арена " приключи 3:2

Футболът в Бургас мина през доста перипети в последните 10 години, от началото на твоята професионална кариера до през днешния ден. Какво съгласно теб докара Бургас до там, че да не може да поддържа високо равнище на футбола?

Според мен нещата са доста сложни. Градът би трябвало да има тим в Първа лига и зад него да стои сериозен вложител. Трябва да има добра тактика и взаимна работа сред общината и локалния бизнес, да се поддържа добра инфраструктура. Интересът на хората към футбола също е доста значим, тъй като в случай че има аудитория ще се поставят повече старания от страна на администрацията и бизнеса да се поддържа равнището на футбола. Всичко е взаимосвързано и всички би трябвало да си подадат ръка.

Виждаш ли светлина в тунела и след време би ли траял кариерата си като треньор, да вземем за пример?

Честно? Едва ли. Надявам се първоначално да имам по-добро развиване като футболист, да играя на по-високо равнище, може би в чужбина. Когато приключа с футбола, мисля че не бих се занимавал с треньорство. В България има 200 треньора с ПРО лиценз и 20 тима - конкуренцията е жестока, а тази работа е сложна и неблагодарна. Малко са тимовете, в които дават на треньорите нужното време. Собствениците желаят бързи резултати, а изискванията в множеството случаи са незадоволителни, с цел да се стигне до тези резултати. С деца обаче бих се занимавал. Би ми било прелестно да им оказвам помощ с цел да се развиват, мисля, че ми се отдава общуването с деца. Има обаче още време. Може да се насоча и към друга специалност, която не е обвързвана с футбола.
 Черно море уреди контрола в паузата на шампионата
Черно море уреди контрола в паузата на шампионата

" Моряците " ще се изправят против Нефтохимик

Ще те върна към последния ти престой в Нефтохимик - Сезон 2016/2017 в Първа лига. От дистанцията на времето по какъв начин гледаш на събитията оттогава?

Болезнен интервал за мен. Когато поканиха тима в Първа лига, Пламен Михов ми се обади. Каза ми, че образува екип от локални момчета и аз бях благополучен, че ще вземам участие в подобен план, с родния си тим. За страдание, всички знаем какво се случи. За мен беше доста тежко това изпадане. Преживявал съм мъчно всяко изпадане на Нефтохимик, още от дребен, а когато съм част от тима е още по-трудно. До ден сегашен не мога да си дам съответен отговор за какво по този начин се получи тогава. Може би в случай че в действителност бяхме единствено локални момчета щяхме да имаме по-голям триумф. От предходния сезон трябваше да останат момчета, само че не можаха да се схванат. Останалите не милееха толкоз за тима, само че пък имаха високи условия. Не трябваше да става по този начин, само че се случи, към този момент не можем да върнем времето. Тогава и тимът не беше заслужил правото си да е в Първа лига, а беше поканен. Може би в този момент, в случай че успеем да задържим постигнатото и да го надградим, и в случай че имаме постоянен вложител, ще успеем да си заслужим правото да сме в Елита, след година-две. Нефтохимик е марка и не би трябвало да се разрешава да бъде във втора дивизия. Градът заслужава да има мощен тим.

Престоя ти преди този е по-добър за теб. Ставаш състезател на сезона през 2012/2013 и си на второ място измежду голмайсторите на Б група.

Да, беше добър сезон и за мен и за тима. Имахме дребен бюджет, само че бяхме страховит колектив, най-вече локални момчета. Групата беше доста мощна. Спечелихме промоция, влязохме в А група, само че не се откриха средства, потеглиха си хора от тима, пристигнаха нови и в последна сметка изпаднахме.

" Шейховете " упражняват в Бургас преди мача с Ботев (Гълъбово)

В днешното занимание се включиха всички футболисти

Към сегашното: първият дял от шампионата върви към края си. Каква е равносметката ти за постигнатото до тук?

Има още три мача. Ако ги вземем ще бъдем на доста добра позиция. Трябваше да спечелим мачовете с Лудогорец и Ботев (Гълъбово), само че не се получи. Ако бием в оставащите три мача ще бъдем в петицата и за мен сезонът ще е позитивен. Отборът се образува занапред и се надявам втория полусезон да е по-добро представянето ни.

Миналата седмица още веднъж претърпяхте загуба на непознат терен. Защо не можахте да надиграете Ботев (Гълъбово)?

Аз съм на мнение, че играхме добре, само че нямахме шанс. Изтървахме доста положения, техният вратар извади доста положения. Хубавото е, че не спряхме. До края на мача играхме добре, макар, че ни водиха с 3:0, атакувахме и вкарахме два гола. Това, че не можем да вземем мач на открито ни затормозява. Сега обаче имаме два мача на открито до края на полусезона - против Спартак (Плевен) и Спартак (Варна). Мисля, че има по-добри футболисти в нашия тим и ще успеем да спечелим.

Предстои първото домакинство в Бургас през този сезон. Вълнуваш ли се?

Не е неспокойствие, тъй като аз съм играл доста мачове на този стадион. По-скоро съм с възприятието, че се връщам в къщи. Хубаво е чувството. В първия мач, против Локомотив (София) мисля, че имаме всички шансове да спечелим. Нефтохимик би трябвало да играе на този стадион. Надявам се да имаме аудитория и да ги радваме с положителни игри, тъй като футболът е за тях и този тим е за тях.
Източник: topsport.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР