Живеенето в близост до натоварени пътища може значително да повиши

...
Живеенето в близост до натоварени пътища може значително да повиши
Коментари Харесай

Замърсяването на въздуха около пътищата повишава риска от болестта на Алцхаймер

Живеенето наоколо до натоварени пътища може доста да увеличи риска от развиване на заболяването на Алцхаймер, се споделя в ново изследване.

Изследователи от университета Емори в Атланта откриха тясна връзка сред въздействието на замърсяване на въздуха с фини прахови частици (РМ2.5), обвързвано с пътния трафик, и съществуването на амилоидни плаки в мозъка - характерен симптом на заболяването. на Алцхаймер.

За това оповестява The Guardian.

Изследването се концентрира върху РМ2.5 - микроскопични частици с диаметър по-малък от 2,5 микрона, способни да проникват надълбоко в белите дробове и даже да преодоляват мозъчната преграда. Автомобилните излъчвания, изхвъряни посредством ауспусите, са главен източник на РМ2.5 в градските региони, които съставляват забележителна опасност за цялостното здраве, в допълнение към дихателните проблеми.

Експертите изследват проби от мозъчна тъкан на умряли хора, като проучват равнищата на амилоидните плаки и ги съпоставят с равнището на влияние от РМ2.5 в жилищни региони през другите интервали преди гибелта. Те откриват ясна взаимовръзка:...

Прочетете целия материал в cash.bg
Източник: cash.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР