>"Живеем във времена на безпрецедентни предизвикателства, които поставят нови, по-високи

...
>"Живеем във времена на безпрецедентни предизвикателства, които поставят нови, по-високи
Коментари Харесай

Предлагат военните ни бази да носят имената на български герои

>
"Живеем във времена на невиждани провокации, които слагат нови, по-високи условия пред системата за национална сигурност на България. Отговорната политика в региона на сигурността и защитата на страната следва да регистрира и нуждата от издигане на по-високо равнище на националното самочувствие и схващане на българските жители.
Поради тази причина ние, членовете на Атлантическия съвет на България (АСБ), считаме, че за запазване на националната памет и горделивост на българския народ и за поощряване на високия военен дух на военнослужещите в редиците на българската войска, военните бази на територията на страната би трябвало да носят имената на героите на България.
Такъв народен воин е Димитър Списаревски, откроил се измежду най-ярките имена в историята на българската авиация. При защитата на небето над столицата, по време на бомбардировките през Втората международна война, той влиза във въздушен пердах, смъква една от "въздушните замъци " на съперника и се врязва в друга, като смъква и нея, жертвайки живота си, с цел да избави хиляди почтени жители.

Неговата всеотдайност разнася славата на българската изтребителна авиация надалеч оттатък рамките на Родината. Считаме, че през днешния ден паметта за нашите герои и техният образец, са нужни повече от всеки път на българското общество. Дълг на всеки от нас е почитание и благодарност към техния героизъм. Затова ние настояваме Трета авиационна база, която обезпечава въздушния суверенитет на Република България, наричана "Граф Игнатиево " по името на близкото обитаемо място, да получи името Трета авиационна база "Димитър Списаревски ". Нека с тази самодейност потвърдим, че България помни и уважава героичен починалите българи за свободата на Отечеството ", се споделя в позицията. 
Военният водач Димитър Списаревски е роден в Добрич на 19 юли 1916 година. Останал е в историята като "живата торпила ". Загива при първия си военен полет по време на бомбардировките на София през Втората международна война. Пилотирайки немски изтребител "Месершмит ", героят се врязва в тежък американски бомбардировач Б-24. Това е първият "жив таран " в българската военна история.
Поручик Димитър Списаревски е награден посмъртно с "Кръст за смелост " и е създаден в чин капитан. Погребан е с военни почести в Централните софийски гробища, Алеята на летците.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР