Живеем във времена, които сякаш повтарят събитията от началото на

...
Живеем във времена, които сякаш повтарят събитията от началото на
Коментари Харесай

На тази дата през 1940 започва самоубийството на Хитлер и Германия: Напада Великобритания

Живеем във времена, които като че ли повтарят събитията от началото на Втората международна война, само че с други настоящи лица и нови оръжия.

На тази дата през 1940 година е началото на края на Хитлер.

Започва развенчаването на мита за непогрешимостта му и за непобедимостта на Вермахта. 

Слага го самият Хитлер със самоубийствено решение за Германия.

На 10 юли 1940 година немското Луфтвафе стартира бомбардировки над Англия, което слага началото на Битката за Британия.

Бомбардировките не престават над огромни пристанища и градове в Обединеното кралство в продължение на 3 месеца.

Във Англия още през юни 1940 година атмосферата провокира безпокойствие. В допълнение към провалянето във Франция, британците се провалиха в опита си да защитят Норвегия от немско настъпление. Това докара до оставката на Невил Чембърлейн като министър-председател и избора на Уинстън Чърчил.

Премиерът Уинстън Чърчил произнася доста запаметяващи се речи по време на Втората международна война, само че едно от изреченията е фамозната му тирада, в която употребява думите " Никога в региона на човешките спорове толкоз доста не е било дължимо от толкоз доста хора на толкоз малко ", отнасящи се до съюзническите водачи, които се борят против немските водачи в борбата за Англия.

Основната цел на немските сили е да унищожат английската военновъздушна защита, да нанесат провали на промишлеността и инфраструктурата на страната, да подкопаят морала на популацията и по този метод да принудят Англия да се съобщи или съгласи на спокойно съглашение по договаряне. При вероятно реализиране на предимство във въздушната акция, Хитлер възнамерява интервенция „ Морски лъв “ - настъпление във Англия по море и въздух.

Кралските военновъздушни сили обаче съумяват да отблъскнат офанзивите и в последна сметка Луфтвафе не разрушава отбраната им. Загубите на самолети и летци от немска страна са доста по-големи и „ Морски лъв “ се отсрочва. Така първата огромна военна акция, водена напълно от военновъздушни сили, приключва с крах за Третия райх и се смята за една от повратните точки във войната.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР