Живеем във време, в което все повече хора обръщат внимание

...
Живеем във време, в което все повече хора обръщат внимание
Коментари Харесай

Как да възпитаваме децата да уважават природата

Живеем във време, в което от ден на ден хора обръщат внимание на природата и се вълнуват от екологичните проблеми.

Мръсният въздух и нечистите морета и реки са единствено върхът на айсберга. Унищожаването на природата и изгубването на скотски типове е също доста сериозен проблем.

Именно по тази причина е значимо да научим децата на почитание и обич към природата.

Но по какъв начин можем да разбираем на толкоз дребни деца, че би трябвало да пазят околната среда? Ето няколко хрумвания, които биха могли по прелестен метод да ги научат на това.

Летни лагери измежду природата

След като учебното заведение завърши, няма нищо по-добро от летните лагери измежду природата. Досегът и животът измежду природата ще помогне на децата да я опознаят и обичат.

Но става дума за лагери, в които малчуганите са затворени в един комплекс в някой планински курорт да вземем за пример, а за такива, които оферират забавни действия: екскурзии по горски пътеки, визити на центрове за отбрана на животните, екологично обучение и така нататък

Така децата могат по натурален метод да видят изменението на климата и въздействието му върху околната среда, да се срещнат с другите животни – диви или селскостопански, да вършат действия, които са им по силите, само че с които способстват за запазването на природата.

Дейности за деца за запазване на околната среда

Такива може да има в града и без децата да вървят на лагер. Проучете дали във вашия град не се оферират курсове или занимания за уикенда, които да учат децата точно по какъв начин да опазват природата.

А в случай че няма – може и сами да си организирате. Този уикенд отделете за делене на отпадъците и обяснете на детето за какво е значимо и по какъв начин това оказва помощ на природата.

На идващия засадете дърво през блока, в който живеете, или дружно почистете околното пространство. Няма потребност някой особено да ви провежда, направете го сами. Личният образец е най-хубавият преподавател.

И няколко скъпи съвета

- Научете децата  да изхвърлят   боклука разделно ;

- Обяснете им  по какъв начин да пестят водата , защото тя е една от най-ценните им артикули. Когато мият зъбите в банята да вземем за пример, дано стопират кранчето. Същото важи и за светлината. Не е нужно да свети на всички места, до момента в който всички сте в една стая;

- Правете целенасочени  разходки в околните паркове , по време на които разглеждайте и запознавайте децата с другите растителни и скотски видове;

- Организирайте си  тематични пътувания за уикенда , в които може да комбинирате пикник и разчистване на мястото наоколо;

- Четете повече  книги за природата . Това също учи на почитание и любов.

По материали от Pianeta Mamma / Новите родители

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР