Живеем във време нa постоянно увеличаващ се обем на информацията,

...
Живеем във време нa постоянно увеличаващ се обем на информацията,
Коментари Харесай

Утре започва от днес

Живеем във време нa непрекъснато увеличаващ се размер на информацията, което прави филтрирането и извличането на познания сложна и ненапълно непостижима задача.

Промяната е избор. Чрез нея намираме нашата същинска посока. При технологиите тя директно въздейства върху всичко, което вършим, и трансформира всяка сфера от живота ни.

България е мястото, в което аз предпочитам всеки ден да пребивавам и работя!

Биотехнологиите са изумителна просвета, в която най-малките неща водят до най-големите промени.

Изкуственият разсъдък би трябвало да усилва човешкия разсъдък, а не да го замества. Базираните на AI машини са бързи, точни и поредно рационални, само че не са интуитивни, културно и прочувствено чувствителни. Точно тези човешки качества би трябвало да се преглеждат като неизменими и допълващи технологията.

Производството и създаването на чипове претърпява подем, а нишовите благоприятни условия за България са действителни. Микроелектрониката е в основата на напредъка на човечеството след 1947 година, откриването на биполярния транзистор, а България има дългогодишни обичаи и потенциал в бранша. Електрониката от 2016 година насам е водещ за българската стопанска система бранш с близо 6,5 милиарда лева доходи.

Новите материали са отлична вероятност за бъдещето, те вдъхват нови благоприятни условия в налични технологии. Водорасли, протеини и рециклирани полиестерни нишки са част от суровините на бъдещето. Много браншове в света – от енергетиката до опазването на здравето – ще се възползват от подобренията и нововъведенията в новите материали и от нашата дарба да направляваме техния размер, тяхната атомна конструкция и индустриалния развой.

Най-обещаващите технологии през моя взор – те са към този момент част от всекидневието ни. РНК имунизациите и нови лекарствени молекули трансформират живота ни. Посредством машинното образование лечебните заведения употребяват цифрови библиотеки от сканирани изображения за бързо и тъкмо разкриване и диагностициране на рак. Застрахователните компании може цифрово и автоматизирано да разпознават и правят оценка автомобилните вреди, а фирмите за сигурност може да заменят неумело въведените пароли с гласово различаване. С интерес проследявам развиването на  квантовите технологии, виртуалната добавена действителност, киберсигурността, дроновете и роботиката.

Ако бизнесът и науката си подадат ръка, ще се ускори двупосочният източник на нововъведения и тяхното комерсиализиране. Индустрията повече от всеки път би трябвало да се довери на науката и да я поддържа, с цел да се осъществят повече потребни технологии, които да станат част от всекидневието на всеки.

Образованието е основен детайл при развиването на технологиите, само че не трябва да се пропуща проучването и използването на философията и етиката. Академичното развиване би трябвало да стане по-привлекателно и перспективно за младежите. Щом бизнесът има потребност от качествени фрагменти, той следва да се включва интензивно в тяхното образование.

Финансирането на нововъведенията и софтуерното водачество е належащо, само че е незадоволително, което е и повода за относително ниския ни иновационен потенциал. Публичните вложения за научноизследователска и развойна активност като дял от Брутният вътрешен продукт през 2020 година възлизат на едвам 0,85%, при междинни нива за Европейски Съюз от 2,32%, в същото време липсват задоволително ограничения за стимулиране на частните вложения - да вземем за пример посредством данъчни облекчения.

Спиноф културата, която сега развиваме в България, има капацитета до 2030 година да сътвори над 100 нови софтуерни стартъпа.

Българската „ фабрика “ за високотехнологични компании е към този момент факт. В основата й сме заложили правилата на колаборация, мултидисциплинарност и експертиза.

Създаването на национална иновационна тактика по области, в които имаме обичаи и потенциал, е ключът към привличането на действителни вложения в страната. Необходимо е да я съвместим с новата европейска иновационна тактика, публично показана от еврокомисаря Мария Габриел на 5 юли т. година

Ако се възползваме от синергията на клъстерите, можем да създадем високотехнологична среда, която да предизвиква разговора сред бизнеса, науката и страната, както и да се усили трансграничната изследователска активност и дейното ръководство на интелектуалната благосъстоятелност.

Бизнес средата през последните години благоприятства развиването на нововъведенията. Отдавам това на първо място на екосистемата, на хората, за които шерването на познания и опит поддържа културата за софтуерен прогрес.

Моята философия: Знанието е мощ.

Представата ми за на следващия ден стартира от през днешния ден.

Избирам работата, която обичам и ме въодушевява.

Профил

Биотехнологичният и здравен клъстер е професионална неправителствена организация, която сплотява напъните на специалисти и организации в областта на медицината, биотехнологиите и науките за живота. Клъстерът е член на редица интернационалните организации, измежду които EuropaBio  - най-влиятелната организация на биотехнологичната промишленост в Европа, CEBR – Съвет на европейските биорегиони, ECHAlliance, ECCP, DIH.Net и има мощна поддръжка и партньорство с локалните управляващи, европейски представители, интернационалните сътрудници, измежду които Oxentia, Deep Knowledge Group, BBI Cambridge.

Клъстер изкуствен интелект България e основан от специалисти в региона на изкуствения разсъдък, машинното образование, огромните данни и проектирането на интегрални схеми, както и техните приложения в областите на компютърното зрение, NLP, IoT, AR, VR, потребителско моделиране, зелен AI, облачни калкулации,  мрежи и взаимосвързаност. Клъстерът е сред  учредителите на Европейския AI Forum, чиято членска маса е над 3000 организации.
Текстът е част от бр. 110 на сп. " Икономика ". Публикува се в Economic.bg по силата на партньорско съглашение сред двете медии.
Ако обявата ви е била забавна и потребна, не пропускайте да ни последвате в обществените мрежи Фейсбук, LinkedIn, Twitter и Instagram, както и да се запишете за E-mail бюлетина ни.
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР