Живеем в трудно и в същото време много интересно време.

...
Живеем в трудно и в същото време много интересно време.
Коментари Харесай

Проф. Андрей Фурсов: Скритите шифри на епохата

Живеем в мъчно и в това време доста забавно време. За да го преминем почтено и да не изпитваме позор пред предците и потомците си, би трябвало да осъзнаем сложността на това време, да бъдем дисциплинирани и подредени както в психически, по този начин и в социокултурен проект. Виждам, че се появяват трендове, че хората са почнали доста повече да се интересуват от политика, тъй като усещат, че нещо се трансформира и то доста съществено.

Основната ми задача е да образувам действителна картина на света измежду хората, обяснявайки скритите шифри на епохата, трендовете на нейното развиване.

Трябва да четете доста - настояща информация, научни писания, художествена литература, която разсънва въображението. Препоръчителният лист включва писатели като Иван Ефремов, Олег Маркеев, Александър Гера, Алексей Колентиев, Сергей Анисимов и доста други.

Разбира се, четенето не е задоволително, би трябвало непрекъснато да разбирате прочетеното, съпоставяйки го с действителността. И несъмнено, би трябвало да прочетете специфична литература за стратегическо, аналитично и други типове разузнаване.

Съществува и нужда от сериозно проучване на западния клон на европейската интелектуална традиция.

Сегашното обучение е в окаяно положение. Системата, построена от началото на 90-те години, не образова създатели и анализатори, а „ квалифицирани консуматори “, които не са склонни да проучват действителността, още повече сериозно.

Но ние би трябвало да бъдем противоположното, да се занимаваме със самообучение и да изстискаме всичко допустимо от най-хубавото, което е непокътнато. Много е значимо да си намериш преподавател – същински преподавател.

Имах огромен шанс. Моят преподавател беше малко оповестеният, само че ослепителен академик Владимир Василиевич Крилов. Мисля, че той ще бъде измежду малцината, които Русия ще помни за втората половина на 20 век.

Написах книга за моя преподавател - " Още един обаян друмник (За Владимир Василиевич Крилов на фона на къснокомунистическото общество и навътре в социално-професионалната организация на руската наука) ". Крилов беше същински занаятчия, без неговата школа в никакъв случай нямаше да стана това, което станах.

Връщайки се в Русия в края на 90-те години, Александър Александрович Зиновиев, с който бяхме другари, един път означи, че напуща страна, където доста забавни проблеми могат да се разискват на най-високо равнище в пушалня, и се връща на интелектуалното бунище….. Доста е жестоко, само че като цяло е правилно.

От 90-те години на предишния век в страната се изля кален поток от остарели западни теории в региона на социологията, политическите науки и стопанската система.

Това нещо е придобило висок статус измежду избрана аудитория заради своя западен генезис и поддръжка от безплатни средства и други форми на материални тласъци.

На тази база през последния четвърт век у нас се образува цялостен сегмент от всъщност компрадорско-колониална просвета, изразяваща ползите на компрадорско-олигархичния капитал и паразитираща върху действителната просвета по същия метод, по който този капитал паразитира върху действителната стопанска система на Русия.

Това е изключително явно в политическата просвета, където съществуват редица теории, свързани с отричането на нуждата от държавен суверенитет.

Това е съвременна наклонност в западната политология и глобалистиката - те споделят, че живеем в ера на взаимопроникване, причинност, а суверенитетът е стар. Но е напълно ясно кой не е удовлетворен от нечий държавен суверенитет.

Същото важи и за концепцията, че ерата на огромните страни е нещо от предишното. Тук образец беше Югославия - би трябвало да я разделим на части, още повече че хората, които живеят, са разнообразни.

От време на време се приказва, че територията на Русия от Урал до Далечния изток би трябвало да бъде дадена на интернационалната общност… И хората, които предизвикват тези хрумвания, работят за въпросните корпорации или като това, което Ленин назовава „ потребни идиоти “, или като идеологични диверсанти.

Говоря за избрана наклонност, която носи научна, идеологическа и осведомителна опасност. Имаме много специалисти и експертни групи, които са много професионални и фокусирани върху държавно-националните ползи на Русия.

Те се активизираха доста през последните година-две, а доста от тези, които бяха в сянка и имаха стеснен достъп до медиите, внезапно разшириха опциите си.

Понякога в публични изявления срещам формулировки, които употребявам единствено аз и никой различен. Възприемането на всевъзможни хрумвания обаче има сериозен ограничител - класовите ползи на възприемащия.

Често това се трансформира в непреодолима преграда в разбирането на действителността и възприемането на концепциите на други хора от държавните чиновници. Моята задача обаче не е да ме чуят. Аз не съм пропагандист, не съм политически пълководец, а академик, анализатор, учител.

Моята задача е да основа действителна картина на предишното и сегашното и да предскажа бъдещето. Ако високопоставени лица се възползват от това - добре; а в случай че не го употребяват – то ще си живее единствено, тъй като концепцията, хвърлена в осведомителното пространство, даже фразата, живее собствен личен живот и някой ден ще проработи.

Разбира се, би трябвало да живеете в осведомителния свят, а не да се предпазвате от него. Заслоняването е пораженческа тактика. Защо доста руски хора се поддадоха на пропагандата по време на перестройката?

От вида на: ще дойдат пазарът, демокрацията, капитализмът - и всички ще се оправят. Защото бяха привикнали с избрана информация, която към този момент бяха престанали да възприемат, и лъжата, която чуха за първи път, изглеждаше истина.

Без да се блокира потокът от информация, постоянно би трябвало да се схваща значимо нещо: кой има изгода. Задавайте си този въпрос от самото начало. Кой има изгода от изказванието, че Сибир е бил колония на Русия? Разберете това - и тогава проверете обстоятелствата.

Не можете да избягате от ориста: рано или късно тя ще ви настигне и то в най-неудобния за вас момент; ориста би трябвало да се срещне челно. Същото важи и за информацията.

За тези, които желаят да схванат, можем да посъветваме едно нещо: да мислят. Колкото и изтънчена да е пропагандата, тя несъмнено ще си проличи в детайлите.

Русия би трябвало да образува нов " международен дневен ред ". Тук не става дума за материална помощ, а за образуването на избран обществен план, който може да стане основата на нов международен ред, различен на настоящия.

Трябва да се има поради и още нещо: международната систематична рецесия. Трябва да се употребява в наша изгода като вълната, която ще разреши нашите недостатъци да бъдат превърнати в мощни страни. Според правилото на джудото. За страдание, Съюз на съветските социалистически републики, започвайки от ръководството на Хрушчов, в доста връзки действаше челно, а не комплицирано. Трябва да е друго.

Превод: СМ

Абонирайте се за новия ни Youtube канал: https://www.youtube.com/@aktualenpogled/videos

Абонирайте се за нашия Ютуб канал: https://www.youtube.com/@user-xp6re1cq8h

и за канала ни в Телеграм: https://t.me/pogled

Влизайте непосредствено в сайта https://www.pogled.info .

Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР