Живеем в технологично време и със сигурност и в този

...
Живеем в технологично време и със сигурност и в този
Коментари Харесай

Защо не трябва да ползваме телефона, докато гледаме телевизия

Живеем в софтуерно време и сигурно и в този миг около нас има най-малко един телефон, таблет или компютър . Със сигурност и постоянно ни се случва да превъртаме във Фейсбук на смарт телефона, до момента в който гледаме филм по тв приемника или довършваме отегчителен план на преносимия компютър. Случва ни се и да си пишем с другари, до момента в който слушаме музика, нали?

Да употребяваме по едно и също време повече от едно устройство учените назовават " media multitasking ". Може да ни звучи като нещо изцяло обикновено или даже симптом на просветеност да боравим с повече от един източник на информация и да прехвърляме вниманието си сред тях, само че имаме малко разочароващи вести по въпроса.

Според ново изследваме, мултитаскингът освен не калява мозъка, а даже поврежда неговите функционалности . Участници в проучването, които споделят, че постоянно употребяват две или повече устройства по едно и също време, демонстрират с 8-10% по-лоши резултати на проби за централизация и памет.

 Снимка 399396

Доста по мъчно е и да обръща внимание единствено на една задача в продължение на 20 минути, без да настъпи разконцентриране. Трудности има и при запомнянето и възпроизвеждането на информация, до момента в който се прави друга активност. Например да кажеш телефонния номер на обичан човек, до момента в който търсиш писалка.

Освен това, в случай че прекомерно постоянно ни се случва да раздвояваме и разтрояваме вниманието си сред електронни устройства, това може да докара даже до структурни промени в мозъка .

 Какво издава за нас методът, по който държим смарт телефона си
Какво издава за нас методът, по който държим смарт телефона си

Винаги е в ръцете ни, само че какво значи това

Със скенер е открито, че област в мозъка, наречена цингуларен кортекс, е по-малка при хората, които постоянно употребяват по повече от едно устройство по едно и също време. А точно тази област дава отговор за контрола върху опцията ни да се концентрираме, написа Independent.
Източник: lifestyle.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР