Живеем в свят, в който увереността и самочувствието са на

...
Живеем в свят, в който увереността и самочувствието са на
Коментари Харесай

Как да изградите здравословно самочувствие, без да се превърнете в нарцис

Живеем в свят, в който увереността и самочувствието са на висока респект. Именно затова хората, които не стопират да се самоизтъкват и хвалят са тези, които доближават до върховете на бизнеса, до момента в който техните по-скромни и тихи сътрудници чакат с години първото си покачване. Това от своя страна изяснява и изобилието от водачи нарциси.

В множеството модерни общества хората имат по-голям късмет да съумеят, когато се самозаблуждават, че са безгрешни и всезнаещи, в сравнение с в случай че подхождат сериозно към към своята самокритика и познават добре слабите си страни.

Ако в реалност желаете да развиване уменията си и да станете по-компетентни в сферата, в която работите, от основно значение е допустимо най-често да тествате вашите качества и знания, с цел да сте наясно с това до къде се простират вашите граници. Тъй като множеството хора, и изключително шефовете, рядко са склонни да ни дават откровена, градивна и сериозна противоположна връзка за нашето показване и капацитет, най-хубавият вид за създаване на здравословно самочувствие се крие в това самите вие да бъдете самокритични и безмилостни към личното си показване.

Ето няколко съвета, които ще ви оказват помощ да придобиете по-реалистична визия за личните си благоприятни условия и ограничавания:

Насърчавайте другите да ви подлагат на критика

В актуалното общество изисква от нас несъмнено равнище на вежливост и вежливост в връзката ни с останалите, изключително в случаите, когато става въпрос за критикуването на хора, които са значими за нас. Понякога тази наклонност в човешките връзки обаче прекрачва здравословните граници. Когато хората се опасяват от влизането в спора обстановка дотам, че да заобикалят по всякакъв начин изразяването критикуването на другите, то тогава имаме сериозен проблем.

Когато това се случва на работното място, то неизбежно вреди на нашето персонално и професионално развиване, защото това ни дава подправено възприятие на сигурност и илюзорна визия, че се оправяме добре, когато в действителност нещата не вървят изключително добре. Понякога се стига до там, че става явно, че останалите ви икономисват някои истини за вашето показване. Може да разберете по кое време хора не са изключително удовлетворени от вашето показване по това, че те ви споделят, че сте се справили „ добре “ или „ ужасно “, без да прибавят нищо друго, без значение от съответния резултат. За страдание, даже и да осъзнаете, че има някакъв проблем, при този метод няма по какъв начин да разберете къде тъкмо грешите и какво би трябвало да извършите, с цел да разрешите казуса.

Един от най-хубавите способи за противопоставяне на тази наклонност е като насърчите другите да ви подлагат на критика. Например, вместо да питате шефа си какъв брой добре сте се справили и дали е удовлетворен от резултатите, поискайте съответни рецензии. Задайте въпроси от рода на „ Какво можех да направя по-добре? " или „ Има ли нещо, което мога да направя, с цел да се оправя по-добре идващия път “. Печелите спомагателни точки, в случай че конкретизирате “ „ Има ли нещо съответно в моето показване, на което би трябвало да отделя повече време? “ или „ Каква е не ми доближи, с цел да се справя перфектно? “. След въпроса може и да добавите, че желаете да получите почтен отговор и че няма да се обидите от казаното. Обяснете, че желаете да разберете по какъв начин да подобрите представянето си и че бихте имали по-голяма изгода от градивна рецензия, в сравнение с от похвали.

Сравнявайте се с хората, които сега ви превъзхождат, а не с тези, които са под вас в йерархията

Макар че да се съпоставяме с хора, които за момента са се потвърдили като по-талантливи или сполучливи от нас, може да бъде неприятно и в някои случаи нездравословно за нашето самочувствие, проучванията демонстрират, че тези съпоставения постоянно работят мотивиращо и водят до усъвършенстване в нашето показване. Освен това, те са доста по-полезни от това да се сравнявате с хора, които се показват по-зле, с цел да се чувствате добре. Трябва да изберете кое е по-важно за вас – да се чувствате добре или да усъвършенствате уменията си.

Не слагайте всички яйца в една кошница

Всички имаме друга визия за нашата лична Аз-концепция, която съставлява набор от действия, характерности, вярвания, полезности и настройки, които считаме за определящи нашата еднаквост. Например, моята Аз-концепция включва обстоятелството, че съм психолог. В взаимозависимост от това какъв брой добре се оправям с тази си работа, моето самочувствие ще бъде високо или ниско.

Едно от най-интересните открития в обществената логика на психиката е обстоятелството, че хората имат коренно разнообразни Аз-концепции, с които дефинират своята еднаквост. При някой нещата са строго съответни и съсредоточени върху едно нещо. Представете си, че единственото нещо, което е от голяма важност за мен, е да бъда добър психолог. В този случай самочувствието ми ще зависи напълно от постиженията ми в тази област. Същото важи и за хората, чиято еднаквост се върти към това да бъдат „ добър човек “, „ добър брачен партньор “ или „ сполучлив бизнесмен “.

При други хора обаче Аз-концепцията е доста по-сложна и многопластова. Те не поставят всичките си яйца в една кошница, което значи, че самочувствието им не зависи от една или две съществени сфери от техния живот. Това от своя страна прави достиженията им във всяка обособена област не толкоз въздействащи. От една страна, това значи, че те не изпитват същото задоволство от някои по незначителни триумфи, каквото имат хората, фокусирани върху една единствена житейска цел, само че от друга, техният свят не се разпада изцяло, когато вършат някаква неточност или провалят в избрана задача, както би се случили с човек, който е фокусиран върху едно нещо. Това им разрешава да се учат от грешките си и да израстват както в персонален, по този начин и професионален проект.

В последна сметка ще станете по-самокритичен и реален в своята самокритика, в случай че ограничите значимостта на една съответна област в своя живот и започнете да гледате на себе си като на многопластова с разнообразни ползи и качества.

Не прекалявайте със самокритиката

Макар че построяването на по-реалистична визия за вашите качества е от основно значение за вашия напредък, не по-малко значимо е да поддържате и една здравословна степен на убеденост във вашите качества. Ако по природа сте самокритичен човек, то за вас ще бъде от по-голяма изгода да се научите да гледате на нещата по един не толкоз безсърдечен и краен метод. Независимо от това какъв вид човек сте, постоянно би трябвало да се стремите към намирането на баланс сред градивната самооценка и възхвалата на вашите достижения.

Томас Чаморо-Премусик,  автор на „ The Talent Delusion " за FastCompany.com

Източник: Мениджър Нюз

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР