Живеем в свят, в който изкуственото преобладава. Онова, което консумираме

...
Живеем в свят, в който изкуственото преобладава. Онова, което консумираме
Коментари Харесай

Каква вреда може да ни нанесе шумът?

Живеем в свят, в който изкуственото доминира. Онова, което консумираме обаче, даже когато съблюдаваме здравословен хранителен режим, не постоянно се оказва потребно за нас. Освен че ни бърка в джоба, постоянно ни бърка и в здравето! Днес обръщаме особено внимание на нещо, от което страдаме всички – някои по-качествено от други. Шумът! Има го на всички места към нас, по тази причина е значимо да знаем освен до какви вреди може да докара, само че и по какъв начин да се предпазим оптимално от нездравословното му влияние.

Времето, в което живеем, съставлява композиция от хипер динамичност и бърз ритъм на високите технологии. Всичко това, малко или доста, е обвързвано със основаване на звук. Вредата от шума пък към този момент е сигурна характерност на модерния живот.

За страдание, в множеството случаи в домовете ни, по време на работа, даже по време на отпуските ни, нежеланият звук въздейства отрицателно върху качеството на нашия живот. Добре знае се, че мощният звук може да нанесе дълготрайни вреди на здравето. Хората, които са изложени непрестанно на високи шумови равнища – да вземем за пример в нощни заведения и на музикални концерти, може да страдат от загуба на слуха. Тя се дължи на увреждане на слуховата система разследване на звуци с висок интензитет. Такива увреждания може да се причинят също и от фойерверки и изстрели от револвер.

Важно е да знаете, че и отвън тези високи шумови равнища, шумът може да вреди. Дори и когато е сдържан – от порядъка на 85 децибела – какъвто е звукът на алармата на часовника. Увреждането може да се получи обаче единствено в случай че сме изложени дълго време на този сдържан звук.

Повишава налягането, понижава съня

Интересно обаче какво се случва с шума с невисок интензитет? Подобни звуци се създават от пътния трафик и домашните електроуреди. Те не заплашват слуха ни непосредствено, само че могат да обиден физическото и психическото ни здраве. Защото неопределеният звук покачва налягането, предизвиква отмалялост, понижава съня, покачва напрежението, въздейства отрицателно на храносмилането и пречи на концентрацията. При хората, които живеят в региони с високи шумови стойности, като летища, да вземем за пример, рискът от хипертония е по-голям спрямо тези, които живеят надалеч от летищата.

До какво води шума и по какъв начин възприемаме другите децибели, четете в zdrave.to
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР