Живеем в свят, в който изкуственото преобладава. Онова, което консумираме

...
Живеем в свят, в който изкуственото преобладава. Онова, което консумираме
Коментари Харесай

Здравословни ли са замразените храни?

Живеем в свят, в който изкуственото доминира. Онова, което консумираме обаче, даже когато съблюдаваме здравословен хранителен режим, не всеки път се оказва потребно за нас, написа Zdrave.to.

Освен че ни бърка в джоба, постоянно ни бърка и в здравето! Днес обръщаме особено внимание на замразените храни. Доколко съхраняваме и изгодите от продуктите, когато ги замразяваме – ще откриете в идващите редове. Вече сте наясно, че от време на време даже процеси и дейности, с които сме привикнали в всекидневието си, могат да доведат до неподозирани и постоянно неприятни изненади за организма.

Все повече хора избират разнообразни замразени зеленчуци и плодове, които да прибавят към менюто си – дали за многообразие или от практична позиция. Един от огромните плюсове при тях е, че те са авансово измити, нарязани, подготвени за готвене и в действителност доста комфортни. Основна причина за закупуване на замразени плодове и зеленчуци пък е фактът, че те са сезонни и постоянно би трябвало да бъдат внасяни от други страни

Добре е да знаете, че с цел да могат плодовете да стигнат до нас подготвени за консумация, те постоянно се берат, преди да са узрели, и по този начин губят някои от питателните си съставки по време на дългото пътешестване до магазините.

Бъдете наясно и кои зеленчуци какви изгоди съдържат:

Моркови  – те са отлична алтернатива, тъй като високите равнища на бета каротин и антиоксиданти са блокирани в зеленчуците посредством процеса на заледяване, с обезпечени изгоди за здравето (подобрено зрение, красива кожа).

Грах  – той е наличен и комфортен вид, с цел да получите повече към наложителния дневен банкет зеленчуци. И може елементарно да се прибави към супи, яхнии или салати или да се употребява като независимо ядене. Освен това грахът е един от най-здравословните зеленчуци.

Спанак  – свежият спанак е превъзходен за консумация, когато решите да го ядете недопечен, само че замразеният спанак е много по-подходящ за готвене. Пресният зарзават губи забележителен размер и хранителни субстанции при готвене. Имайте поради, че замразеният спанак задържа доста вода, тъй че преди да го добавите към рецептата, размразете го в мрежеста цедилка и го залейте под топла вода.

Броколи  – зеленчуците с високо наличие на витамин С, като броколите, са склонни да губят този витамин по време на превозването, удължено време на предпазване и излагане на доста топлота и светлина, само че когато са замразени, те поддържат равнището на витамини и антиоксиданти (има хора, които настояват, че ароматът на замразените броколи е по-различен при готвене и не им подхожда, само че въпреки всичко всичко е въпрос и на вкус).

Царевица, зелен боб/зелен фасул едамаме  също се подреждат измежду потребните и желани за приложимост замразени храни.



Замразяване на готвено месо

На процедура можете да замразите всевъзможен тип сготвено месо, стига да знаете по какъв начин да методите. Задължително изчакайте към този момент сготвеното месо да изстине добре (но не го дръжте повече от 2 часа навън). Запазете замразено готвено месо за не повече от 3 до 6 месеца. Прясно смляно месо/ кайма може да се държи във фризера не повече от 2 до 3 месеца.

Замразяване на ориз

Най-добре е да замразите ориза допустимо най-бързо след приготвянето му (разбира се, би трябвало да изчакате да изстине, преди да го приберете във фризера в подобаващ съд). Можете да съхранявате ориз и във фризера за интервал до един месец (не по-дълго) и той въпреки всичко ще резервира влагата и усета си.

Замразяване на картофи

Имайте поради, че суровите картофи не се замразяват добре – те би трябвало да са сготвени или бланширани, преди да ги сложите във фризера (частично сготвени картофи ще замръзнат добре). Препоръчителното време за предпазване е към една година.

Замразяване на бебешки храни/пюрета

Има 4 съществени стъпки за заледяване на бебешка храна: използвайте форми за лед или дребни купички за храна (много подобаващи са силиконовите), които авансово са измити при висока температура. Добавете пасираната храна, като я разпределите деликатно. Поставете формите за лед/съда в пластмасова торбичка. Не забравяйте, че храната ще се уголемява, защото замръзва, по тази причина не препълвайте и оставете задоволително място.

Не забравяйте също и да етикетирате всичко с името на храната и датата на заледяване. Поставете храната на най-горния рафт или допустимо най-високо. Това оказва помощ да се поддържа по-добре текстурата ѝ, защото върхът нормално е най-студената част на фризера и по този начин замръзва по-бързо. Можете да размразявате храната посредством прекачване от фризера в хладилника (имайте поради, че става бавно) или в студена вода. Размразяването в микровълнова печка не се предлага.

За оптимално качество и задържане на питателните субстанции съхранявайте замразените бебешки храни във фризера за най-много 3 месеца (специалистите предлагат да употребявате храната даже 1 месец по-рано от крайния срок).

Важно:

Ако до момента не сте замразявали бебешка храна, можете да се посъветвате с педиатъра си или да потърсите профилирани публикации, с цел да се запознаете по-добре с всички стъпки. В интернет пространството има и доста клипове, които демонстрират в детайли процеса. Мнения и опит на други майки също могат да ви бъдат от изгода.
Избирайте вярната дълготрайност
Зеленчуците могат да бъдат замразени до 8-12 месеца. Замразеният им живот варира според от метода на подготвяне и предпазване. Дръжте ги при непрекъсната температура и не ги размразявайте непрестанно. Винаги следвайте инструкциите на опаковката.

Имайте поради, че плодовете могат да бъдат замразени за към 8 месеца, като и за тях важат същите правила на предпазване.
Каква храна да НЕ замразяваме?
От позиция на сигурността на храните има такива, които не могат и не се предлага да бъдат замразявани. Това са сурови яйца с черупки, твърдо сварени яйца, плодове и зеленчуци с високо наличие на вода като маруля, краставица, пъпеш, листни билки като босилек, лук.

 


Най-полезните замразени плодове
Наред с рисковете, с които ви запознахме в процеса на заледяване на продуктите, не можем да ви спестим и изгодите, които се резервират в някои плодове, които избираме да замразим:

Горски плодове – ягоди, боровинки, малини и къпини имат потвърдено по-добра стойност замразени (особено когато са отвън сезона), тъй като стартират да губят питателните си свойства в мига, когато са били защити.

Манго – замразеното манго има доста повече изгоди, в сравнение с допускате – с изключение на за изработката на отлично смути може да се прибавя към разнообразни десерти и салати.

Праскови – забравете за консервираните в буркани праскови, които имат и доста количество захар. Замразените плодове са доста по-здравословни и могат да се употребяват за изработката на топинг за палачинки и гофрети, за пайове и кексове.

 
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР