Живеем в несигурни и непрекъснато променящи се икономически условия. Пазарът

...
Живеем в несигурни и непрекъснато променящи се икономически условия. Пазарът
Коментари Харесай

Как и защо да си направим видео CV

Живеем в несигурни и непрестанно изменящи се стопански условия. Пазарът на труда не прави изключение. Той непрекъснато постанова нови и нови условия, а с цел да им отговорим безапелационно, се постанова да надскочим актуалните си умения и пълномощия. Все повече мениджъри споделят, че постоянно за една позиция аплайват над 300 души. Как да изпъкнем, да контрастираме измежду такава огромна конкуренция? Със сигурност ще приковем вниманието с новаторския видео формат на автобиография.

Какво съставлява видео CV-то?

Видео автобиографията е аналог на обичайния текстов формат, който познаваме. Също като класическото, и видео CV-то има една-единствена цел – в къс, явен и прецизен жанр, безапелационно да презентира образованието, опита, уменията и компетенциите ни пред евентуалния шеф.

Ако не причислявате себе си към хората, които обичат да опитват и залагат на новостите или просто не ви се рискува да пуснете кандидатурата си само чрез видео - може да съчетаете двата формата. За задачата приложете интернет линк от уеб страницата, където сте качили видео CV-то си към файла със общоприетата автобиография, която изпращате. По този метод нагледно казано „ стреляте с два револвера “ – в класическото CV всички полета са попълнени правилно и сте приложили подобаваща фотография, а във видео CV-то (бих го нарекла още видео визитка, англ. video resume) наблягате на умения, пълномощия, обучение, оценки, завладяващи планове, в които сте взели присъединяване и така нататък С две думи – във видеото изтъквате обстоятелствата, които биха останали на по-заден проект, когато шеф чете автобиографията ви и главното, което маркира са длъжностите, които сте заемали, продължителността на трудовия ви стаж и компаниите, за които сте работили.

Как да си създадем видео CV?

• Видеото би трябвало да има отчетливи начало и край. Помислете за структурата - кое първо, кое следващo и кой да е финалът. Логиката нормално е, обучение, трудов стаж, персонални качества.

• Продължителността на видеото не би трябвало да надвишава две-три минути, като оптималното времетраене е към минута, минута и половина.

• Освен авансово квалифициран „ сюжет “ и подобаващи светлина и декор (изчистен, ярък и неутрален), добре е да имате статив и някой човек, който да натисне " начало " и " край ".

• Облечете се уместно, като за изявление. Заемете изправена позиция авансово нагласете камерата по този начин, че фрагментът да обгръща профила ви от гръдния панер нагоре.

• Когато стартирате записа, не поглеждайте настрана от камерата, а право в нея, усмихвайте се леко. Говорът би трябвало да е изразителен, постоянен и не прекомерно забързан. За да се престрашите и разчупите, може да потренирате пред огледалото.

• Ако не разполагате с добър фотоапарат или камера или пък не се чувствате задоволително уверени, с цел да се справите сами със задачата, не е съдбовно. Имате опция в лицето на някои организации и уеб сайтове за асортимент на личен състав, които оферират такава услуга против възнаграждение.

Кога е целесъобразно да изберем видео CV?

Видео автобиографията е сполучлив избор най-много за хората, кандидатстващи за висока служба или в огромна компания. Също по този начин за всички, които към този момент работят или занапред навлизат в региона на връзките и тясно обвързваните с нея специалности на: PR експерта, журналиста, служителя в отдел " Човешки запаси " и редица други. Ако се задачите в работа в чужбина, друга от сервитьорка, видео резюмето в развитите страни е открита процедура.

В последна сметка, няма строго избрани специалности и длъжности, за които е целесъобразна или наложителна. Може да сте надалеч от сферата на връзките, само че да задачите разграничение и отличаване от останалите кандидати за позицията, за която кандидатствате.

Какви са преимуществата?

• Чрез избора на видео CV засвидетелствате своите мотивация, досетливост, сила, упоритост и демонстрирате, че следите новите трендове.

• Създаването на видеото в домашни условия подсигурява успокоение и липса на терзание и натегнатост. Не е наложително то да се получи от първия, петия или десетия път. А най-хубавото е, че отсрещната страна няма по какъв начин да допуска след кой „ дубъл “ е сниман разновидността, който сте изпратили.

• Тушира възможното терзание и не до такава степен ослепително показване на бъдещо изявление. Реално, посредством видео CV-то работодателят придобива първо усещане за нас (изказ, дикция, език на тялото), а всички знам, че в случай че не най-важно, то сигурно е от значително значение.

• Контраст. Точно по този начин – последните проучвания сочат, че претендентите, прилагащи видео CV са по-малко от една трета, по отношение на общия брой на всички кандидати за една позиция. Като прибавим и сериозното количество претенденти, съчетано с лимита на времето, за което се преглежда една автобиография – всички плюсове са в употребява видеото. Защо ли?

Само си представете десетките или стотици CV-та, които са толкоз еднотипно конструирани, че съвсем се сливат. Как мислите – в случай че работодателят попадне на нещо друго и новаторско, не сте ли с една стъпка по-близо до изявление?

Какви са рисковете?

Посредством видеото съществува риск да се набие на очи информация, която по законов път не би трябвало който и да е шеф да взема под внимание – възраст, пол, килограми, генезис, вяра, фамилен статус, физически кусур. За страдание, случаите на дискриминация при подбора на претенденти не са казус в България.

Истината е, че пазарът на работната мощ в никакъв случай не е спирал да се развива. Днес това се случва с доста по-главоломни темпове. Коя ли ще е идната стъпка? Може би видео CV-то ще е еволюцията на класическото изявление за работа. Прави усещане, че при по-апетитните разгласи не се изискват общоприетите CV и мотивационно писмо и въпросът е подложен по следния метод – изберете формата на кандидатстване, която съгласно вас ще ви показа в най-хубавата светлина.
Източник: hera.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР