Живеем в динамичен свят, в който на всеки от нас

...
Живеем в динамичен свят, в който на всеки от нас
Коментари Харесай

Открийте своите топ 5 приоритета и постигнете успех в живота

Живеем в динамичен свят, в който на всеки от нас всекидневно се постанова да съвместява доста и разнообразни функции. Говорим непрестанно за търсене на баланс сред работа, отмора и семейство. Но множеството пъти мислим и приказваме едно, а на процедура вършим напълно друго. Съвпада ли това, което споделяме, че е значимо за нас и действително времето, което отделяме за него? В тази публикация ще научите няколко изпитани метода за нареждане на целите в живота.
Метод " От 1 до 5 в часове "
Това упражнение се състои от три елементи. Първо, подредете по степен на значимост от 1 до 5 във вашия живот следните неща – себе си, работа, деца, съпруг/а, другари и друга значима за вас област. След това една седмица записвайте по часове на кое какъв брой време сте отделили. Така ще разберете действително кои са същинските ви цели. Втората част от упражнението е да ги пренаредите. Подредете ги по значимост, като решите по какъв начин в действителност желаете да бъдат. Трето, започнете да предприемате дейности, които да ви приближат до мечтаното разпределние на целите.

Например в случай че децата ви са най-важното за вас, поставете си за цел да прекарвате задоволително качествено време с тях. Ако смятате, че здравето ви е приоритет, тогава преразгледайте навиците си и отделете време от деня си за подпомагащи го дейности като готвене на здравословни ястия и спорт.
Метод " Абсолютно Да " и " Абсолютно Не "
Този метод се състои в съставянето на два листата. Първият е с вашето " Абсолютно Да " или избиране на областите, в които ще влагате първо и на първо място по този начин скъпите си време и сила. Това са топ 5 неща, които са най-важните във вашия свят. Те могат да бъдат във времеви откъслек или по принцип. Например завършването на план, икономисване на избрана сума пари или съответна отмора могат да бъдат приоритет през идващите 3 месеца. След това можете да преразгледате листата и да го обновите по отношение на потребностите си и актуалните условия.

Вторият лист е с вашето " Абсолютно Не ". Този лист допуска повече от 5 области и изисква по-голяма интроспекция. Той ще ви предизвика да спрете да вършиме неща, които не ви харесват и не са ви от помощ. Ето няколко образеца:
„ Сутрин не скачам от леглото - давам си време да стартира деня умерено. “„ Не държа нищо в дома си, което не обичам или от което не се нуждая. “„ Не ревизирам имейла си повече от един път дневно. “„ Не ангажирам хора/ не навестявам места/ не употребявам услуги, където демонстрират пренебрежение към мен. “„ Не извозвам време с другари, които са негативни/ неискрени. “
Метод " Буркан с камъни и пясък "

Сигурно сте попадали в интернет пространството на историята за професорът, който дал прегледен урок на студентите си за целите в живота. Той привлякъл вниманието им и ги предизвикал да се замислят откакто поетапно добавял в празен буркан огромни камъни, дребни речни камъчета, пясък и най-после вода. Мъдрият човек посочил, че в случай че пилеем прекомерно доста време и сила за дребни и маловажни неща (пясъкът), то няма да остане място за същински значимото (едрите камъни). С водата пък професорът посочил, че колкото и да организираме живота си, не би трябвало да се взимаме прекомерно насериозно. Значението на водата е дребното празно бездействие, от което всеки има потребност понякога.
Кои са вашите едри камъни, речни камъчета и пясък?
За да използваме преимуществата на образното показване, можете да начертаете нещо като буркан и в него в кръгчета да напишете по няколко области във всяка категория. Големите камъни могат да бъдат неща като семейство, съпруг/а, деца, здраве, другари, грижа за себе си. Малките речни камъчета биха могли да бъдат сфери като финанси, излизания и обществен живот, пътувания, природа, изобретателни занимания и занимания. Пясъкът – всичко останало, което е част от живота, само че на което не желаете да отдавате доста внимание и време, като телевизия, обществени медии, домакинство, извършване на покупки, транспорт/ шофиране, безцелни разговори/ злословия. Подредбата за всеки човек е неповторима.
Метод " Сутрешна рутина "
За разлика от предходните способи, които дават повсеместен образ на целите в живота ви, този метод е насочен към приоритизиране на дейностите всеки ден. Първо, запишете на един лист дилемите, които имате да свършите денем. За никого не е загадка, че хората, които провеждат деня си, имат по-висока работливост и мотивация. Разбира се, без да се прекалява и всяка минута от деня да е разграфена.

След това ги номерирайте по значимост – кои са най-важните за вас, освен в този ден, само че и по принцип. Третата стъпка е да започнете от тези дейности, които имат максимален смисъл и стойност за вас и да оставите по-маловажните и битови за най-после. Това значи, че в случай че за вас е значимо да прекарвате повече време със фамилията си или да подобрите здравето и тонуса си със утринна подготовка или медитация, ще започнете деня с тези неща, а не с напразно скролване през обществените мрежи или гледане на утринен блок. Ако имате за цел да напишете курсова работа или някаква друга умствена работа, започнете с нея, а не се разсейвайте с домашни отговорности като стартиране на пералня или прахосмукачка. Така ще бъдете сигурни, че значимото за деня ще бъде свършено, а другото – в случай че остане време.

Изпробвала съм всички изброени способи и мога да споделя, че с изключение на приятни извършения, те в действителност могат да бъдат насочна точка за смяна и по-осъзнат живот. Предизвикайте себе си и ги изпробвайте. Хората, с които приказвам и работя споделят всеобщо, че изпитват дефицит на време, сила и мотивация и все не им остава време и сили за значимите за тях неща. Точно тук работата с целите идва на помощ и може да отключи огромни трансформации.

Поставянето на цели и стремежът да живеете по отношение на тях е развой, лишава време и старания. Но резултатът е баланс и задоволство – струва си. Ако публикацията ви е била потребна, споделете я, с цел да доближи до повече хора.Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА
Последвай Новини 24/7 в Facebook Последвай Новини 24/7 в Google News


КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР


PromoMall.bg