Живее си човек и… започва да си задава неудобни въпроси.

...
Живее си човек и… започва да си задава неудобни въпроси.
Коментари Харесай

Колко често стабилните двойки нагорещяват атмосферата в спалнята?

Живее си човек и… стартира да си задава неуместни въпроси.
Търси им отговорите и колкото повече ги търси, толкоз по-неудобни му се костват въпросите. Например: какво е количеството секс, което ни е належащо, с цел да поддържаме здрава една връзка? Малко ли ми е секса? А по какъв начин е при другите, те какъв брой постоянно „ мачкат чаршафите “?

Как постъпваме при положение, че почнат да ни глождят такива екзистенциални тематики? Слушаме, питаме сътрудници и разпитваме, разпитваме… до момента в който стигнем до някакви изводи от информацията, която съберем. Обикновено младежите на възраст до и малко над 25 години с пламък в очите споделят, че им се случва да вършат секс „ 2-3 пъти седмично – обикновено, а от време на време и по-често “. По-възрастните, особено женската аудитория след 35-40-годишна възраст, дават отговор с леко терзание, че „ един път седмично, в случай че е рекъл Господ! “ и са удовлетворени.


Всъщност какъв брой тъкмо?
Мнозина към този момент са наясно, че отговорът на сходен въпрос не може да назове „ тъкмо и вярно “ броят на половите актове. Въпреки всички писани и приканващи ни към по-честото упражняване (включително и това) на секс, истината следва да се посреща самоуверено: от време на време здравословното осемчасово спане е по-важно и привлекателно, в сравнение с бурната нощ, прекарана в любовни милувки.

Сексуалният живот на всяка обособена двойка зависи от купища разнообразни фактори – от възрастта, стила на живот, естествените равнища на либидото на сътрудниците, равнищата на стрес, съществуването (или липсата) на деца… описът е голям.

И въпреки всичко, какво сочат сухите статистически данни? През 2017 година в списание Archives of Sexual Behavior е оповестено проучване, съгласно което средностатистически една двойка прави секс 54 пъти годишно. Иначе казано – по един път на седмица. Любопитният извод от това проучване е, че броя понижава по отношение на „ регистрираното “ през 90-те години на ХХ век. Основен фактор за честотата на половите контакти се оказва възрастта: съгласно допитването, американците на възраст към 20 години се впускат в полови наслаждения приблизително 80 пъти на година (1,5 пъти седмично), до момента в който при по-възрастните двойки към и на 60-годишна възраст това се случва 20 пъти годишно.

И още едно забавно проучване, резултатите от което са оповестени в Social Psychological and Personality Science и е провеждано в продължение на цели 40 години. Да, 40 години екипи от учени са проследили  на 30 000 американски жители, като задачата е да се „ оцени “ до каква степен са задоволени участващите в опита. Експертите доближават до извода, че „ златната секс-среда “ за благополучен живот в партньорски двойки е секс един път седмично. Двойките, които се „ хвалят “, че го практикуват по-често, не се оказват по-удовлетворени от живота, само че пък тези, при които сексът е малко, си признават, че изпитват известно незадоволство от  брака.


Живот без секс
Сексолозите в англоезичните страни употребяват термина „ безсексуален брак “ (sexless) за тези брачни двойки, при които половите контакти са под 10 на година. Недостатъчният секс обаче въобще не е наложително да е сигнал, че нещо в двойката не е по този начин, както би трябвало да бъде. За множеството от нас сексът е метод за реализиране на най-висшата степен на фамилиарност, опция за споделено преживяване на катарзис, приятност за двамата и така нататък, има двойки, които са способни да се откажат от секса, без това да нанася някаква щета на връзките им.

Това обаче са по-скоро изключения. Според сексолози, двойките, които прекратят половите занимания, са по-уязвими за проявата на настървение, изневери и в последна сметка – раздробяване на брака. Сексът е като „ лепило “, което ни привързва един към различен и без него сътрудниците в най-хубавия случай се трансформират в положителни другари, а в най-лошия – непрекъснато каращи се съжители.

Най-често изчезва тъй като възприятията на единия от сътрудниците са били наранени или пък прекомерно постоянно е бил „ мачкан “, или тъй като е непрекъснато ангажиран, както и тъй като единият или и двамата сътрудници са се сблъскали с проблеми в връзката между тях.

Много ли са двойките, които се сблъскват с сходен проблем? Оказва се, че са повече, в сравнение с си мислим. Изследване, което към този момент е на повече от 10 години, твърди, че 15% от двойките в Съединени американски щати живеят без секс.


И какво вършим, в случай че сексът липсва?
Нормално ли е, в случай че в една двойка сексът липсва? Да, в случай че това устройва сътрудниците. Освен сексът, под който разбираме „ баналното “ навлизане, съществуват безчет доста други възможности: от до… сами се сетете какво още може да се практикува.

Ние сме разнообразни и няма никакъв смисъл да се опитваме да гоним някакъв „ блян “: през днешния ден може да ни се желае секс до полудяване, а на следващия ден – просто да си хапнем и да поспим. Тялото и разсъдъкът ни са комплицирани „ механизми “. За едни сексът е метод да се провиснал, да смъкват напрежението, а за други – освен това не малко – идеалният вид да се стегнат и нервират.

Вероятно вярното е единствено едно: всичко е положително, когато е положително и за двамата. Така да бъде!
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР