Живачните термометри и до днес се използват в доста домакинства,

...
Живачните термометри и до днес се използват в доста домакинства,
Коментари Харесай

Как да почистим живак от счупен термометър

Живачните термометри и до през днешния ден се употребяват в много семейства, защото много тъкмо мерят температурата и не се постанова да им сменяте батериите, както се получава с електронните.

Те обаче имат един доста сериозен минус, а точно че живакът е токсично вещество, което може да окаже доста рисково влияние на човешкото здраве, в случай че инцидентно счупите термометъра и не почистите по-късно добре мястото от образувалите се токсични топченца.

Как да почистим живак от строшен термометър? Вижте повече в идващите редове:

Ако сте счупили по нехайство живачен термометър, тогава незабавно би трябвало да се заемете с премахването на цялото токсично вещество, тъй като то може да повлияе доста отрицателно на здравето.

Първите признаци на отравянето с живак можете да усетите след няколко часа, като по тази причина в случай че инцидентно счупите подобен термометър, тогава е изключително значимо да изпратите децата на улицата или на терасата, с цел да не са подложени на неговото токсично деяние.

Никога не използвайте за почистването кърпи или метла, защото на тях ще остане малко от живака, а това е доста рисково. Не го изхвърляйте в кофата или в тоалетната, а го утилизирайте в резервоар или буркан с компактно затворен похлупак, които незабавно ще изхвърлите на боклука.

За премахването на живака от строшен термометър можете да употребявате и няколко тествани и доста лесни трика:

- вземете елементарна спринцовка и с нейна помощ премахнете всички топченца и ги сложете в авансово квалифициран резервоар. Този метод на почистване е отличен и за труднодостъпните места;

- намокрете елементарна салфетка с малко олио. След това топченцата от живака доста елементарно ще се залепват за салфетката, а вие по този начин ще можете да почистите пода от токсичното вещество. Ако нямате салфетка, тогава можете да употребявате памучни дискове;

- благодарение на нормално тиксо премахнете живака, който ще се залепя елементарно за него, а вие ще можете бързо да се справите с този проблем, в случай че инцидентно сте счупили термометъра ви;

- даже и елементарният магнит ще ви помогне доста, с цел да съберете всички живачни топченца и по-лесно да премахнете токсичното вещество, като не забравяйте да си сложите наложително ръкавици.

 почистване на живак от строшен термометър

Ако се е случило по този начин, че сте счупили термометър с живак на килима, тогава ще се наложи да приложите не малко старания, с цел да го махнете напълно.

Първо минете по повърхността с токсичното вещество с необятно тиксо, като тук не можете да употребявате метода с почистване благодарение на олио, тъй като по този начин ще развалите килима и ще останат петна. Добре е по-късно да обработите повърхността с разтвор от сода и сапун, а след това да употребявате някое по-агресивно средство.

В никакъв случай не почиствайте живака с голи ръце, като е добре да си сложите и маска, с цел да избегнете вдишването на парите му. Абсолютно неразрешено е да събирате живака благодарение на прахосмукачка, тъй като всякога, включвайки този почистващ апарат, живакът ще оказва мощно токсично влияние и ще се популяризира в помещението, като вследствие на това може да настъпи съществено отравяне и утежняване на здравето.

Имайте поради, че в случай че имате дребни деца в дома, тогава би трябвало да криете доста добре тези термометри от тях да употребявате електронните.

Спазвайки тези лесни насоки и рекомендации, ще можете да почистите дейно живака, в случай че сте счупили по нехайство термометъра, както и да избегнете бъдещите проблеми със здравето.

Източник: advice.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР