Жива верига от протестиращи се опита да спре разрушаването на

...
Жива верига от протестиращи се опита да спре разрушаването на
Коментари Харесай

Протестиращи с жива верига срещу разрушаването на един от бившите тютюневи складове

Жива верига от протестиращи се опита да спре разрушаването на следващия някогашен тютюнев склад в Пловдив. Бутането на постройката тъкмо в този момент е съмнително, тъй като единствено след дни тя е трябвало да придобие статут на монумент на културата, сигнализира общинската съветничка от Демократична България Веселина Александрова. Спасяването на някогашния склад все още е само в прерогативите на министъра на културата, безапелационни са още протестиращите. Самият шеф на НИНКН арх. Петър Петров също е уведомил кмета Здравко Димитров, че тече процедура по придобиване на предпазен статут на склада. Въпреки това, постройката е била оповестена за рискова и разрушаването й стартира от през вчерашния ден.

Складът, който попада в обсега на културно-историческата зона „ Филипопол-Тримонциум-Пловдив ”, се намира на бул. Христо Ботев “ №51-53 и е един от най-запазените тютюневи хранилища с фасада към булеварда до Сточна гара, директно до Бетонния мост. След премахването на керемидите през вчерашния ден, през днешния ден се бутат и гредите на покрива. Според осведомителната табела на обекта плануваната дълготрайност на разрушаването е 60 календарни дни.

Преди години жива верига спря тоталното разрушение на различен от някогашните хранилища в Пловдив - на ул. " Одрин " 8, който трябваше да се трансформира в съвременен хотел, а по-късно, през 2016 година, изгоряха и три склада на ул. " Иван Вазов ". За палежа беше упрекнат и наказан клошар.
Източник: dnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР