Жителите от врачанския квартал „Бистрец” излязоха на бунт заради личния

...
Жителите от врачанския квартал „Бистрец” излязоха на бунт заради личния
Коментари Харесай

Врачанският квартал Бистец остана без лекар в здравната служба, жителите излязоха на бунт

Жителите от врачанския квартал „ Бистрец” излязоха на протест поради персоналния си доктор.
След общински търг, здравната работа в квартала е извоювана от доктор, който не идва на работа месеци наред. В същото време лекар Николай Николов, обслужващ популацията, е заставен да преглежда пациентите безусловно на улицата. Близо 300 възрастни поданици на врачанския квартал се преглеждат на скамейка от месеци.
„ Това е амбулаторията на доктора, под ореха, на пейката, вее, вали, всичко е тук, тия бабички идват тук с бастунчетата, седят и той ги преглежда. Отвънка, това е срамотия за 21 век”, споделя Христо Николов.
Повече от 10 години доктор Николов приема без проблем пациенти в Здравната работа. В началото на 2018 година обаче oбщина Враца решила да вкара ред. Причината – в доста от здравните служби медиците не плащали постоянно наем и режийни разноски. В името на реда се организират търгове с скрито наддаване. За „ Бистрец” се явяват двама претенденти – доктор Николов и сътрудника му Цветанка Генкова.
В здравната работа на „ Бистрец” има място за две лекарски практики. Но има изискване – един доктор може да кандидатства и за двата кабинета, в случай че заплати повече. Това трансформира лекар Генкова в собственик на цялата постройка за пет години напред. Макар и с нов собственик обаче, здравната работа до ден-днешен стои заключена.
Доктор Генкова твърди, че е подложена на непрекъснат напън от страна на лекар Николов, заради което може да не отвори здравната работа в понеделник.
„ Ако не се откажа, тъй като от негова страна са закани, терзания, тъжби до кмет, до малките екрани, тъжби към този момент не знам до каква степен, моята тъжба би трябвало да е единствено до прокуратурата, тъй като на тоя гнет, на който съм подложена, не се устоя вече”, разяснява доктор Цветанка Генкова, персонален доктор.
„ Преди няколко месеца се организира търг, на който се отдават две пространства. Двете пространства, които са отдадени са с начална цена от 18 лева Д-р Николов е толкоз заинтригуван от своите пациенти, че не желае да наддаде тези велики 18 лева, които му се виждат доста за кабинета и самичък се отказва”, разяснява пълномощникът на квартал „ Бистрец” Владимир Тодоров.
Хората обаче са на мнение, че доктор Николов е техен персонален доктор и би трябвало да му се обезпечи кабинет за процедура.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР